Hlavní obsah
Sport

SK Slavia Praha aneb jak sešívaní změnili český fotbalový svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Se vší úctou vůči Spartě, Plzni, Ostravě a dalším klubům v našich kotlinách, ale za většinou změn, které náš fotbal v posledních letech pozvedl, stojí SK Slavia Praha.

Článek

Bez peněz do fotbalu nelez

Hned na začátek musíme sportovně uznat, že bez přílivu nadstandartních financí od čínských investorů, by ani Slavia nemohla dosáhnout úspěchů a změn, kterými si v posledních letech prošla. Na druhou stranu nám družina sestavená okolo Jaroslava Tvrdíka ukázala, že pokud se investuje s rozumem a s dlouhodobou vizí, přinese po čase nejen úspěchy sportovní, ale i ty finanční.

A právě důkladně promyšlené investice v podobě nákupů těch správných hráčů přispěly k finanční stabilitě chudších klubů, které z prodejů profitovaly a mohly tak rozvíjet vlastní infrastrukturu. Slavia navíc musela začít řešit přetlak hráčů v poli, což vedlo k jejich hostování obvykle za výhodných podmínek, neboť sešívaní potřebují, aby hráči měli herní praxi.

Nesmrtelný trenér

I v oblasti obsazení trenérských postu šla Slavia proti proudu a rozhodla pro řekněme anglický přístup. 1. ledna letošního roku to bylo totiž přesně 6 let, kdy k sešívaným nastoupil Jindřich Trpišovský a přesto, že ne všechno se slávistům povedlo, nikdy nepadla ani malá spekulace o tom, že by měl být Jindra odvolán.

Naopak se ukazuje, že teprve dlouhodobá spolupráce přináší sílu. Vím, že mnozí budou namítat, že takový Priske vede Spartu Praha relativně krátce a vypadá to na povedenou sezonu. Jenže co se stane, když titul na jaře ztratí? Podrží ho na Letné? Nebo ho opět ihned sesadí a bude se znovu budovat další nová Sparta?

Milovaný i nenáviděný Tvrdík

Muž, bez kterého by nebylo nic. Možná se to zdá na první dobrou jako přehnaná věta, ale upřímně, bez Tvrdíka by nebyly peníze od čínských investorů, nebyl by Jindřich Trpišovský, nebyly by větší peníze z vysílacích práv (zde je třeba poděkovat i Spartě a Baníku Ostrava), nebyly by okázalé nákupy natož ještě okázalejší prodeje, a nakonec by nebyla ani zábava. Tvrdík totiž baví fotbalovou veřejnost svými výroky již léta.

Je vidět, že ač ne vše s v jeho profesní kariéře podařilo, ve fotbale a ve Slavii se doopravdy našel a odvádí zde kus dobré práce. Na druhou stranu jistě leze na nervy manažerům ostatních klubů, vyjednávání s ním totiž jistě není žádné peříčko, což dokazují občasné mediální přestřelky s některými činovníky prvoligových klubů.

Sportovní úspěchy

Nedílnou součástí proměny českého fotbalu byla také ukázka toho, že i český klub může hrát na nejvyšší evropské úrovni prakticky každý ročník. A co víc, zvlášť v letošní sezóně se ukázalo, že to zvládnou klidně i tři kluby najednou. Ukazuje se, že občas stačí ostatním ukázat tu správnou cestu a dodat jim sebevědomí.

Sám za sebe jen doufám, že český fotbal ještě nedosáhl v pomyslné křivce vrcholu, a že nás nečeká v blízké budoucnosti nějaký větší propad. Byla by totiž škoda přijít o vydobyté pozice, možnosti i sebevědomí nejen na domácí, ale i na evropské scéně. Peníze z evropských pohárů a následné utrácení nejlepších klubů u těch méně šťastných nás opět více stabilizuje a posune úroveň naší kopané zase o krůček dál.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz