Hlubik neuspěl s dovoláním, za vraždu v Olomouci dostal doživotní trest

foto Ilustrační foto - Před vrchním soudem stanul Adolf Hlubik, kterého olomoucký krajský soud poslal do vězení na doživotí za vraždu pracovnice herny v Olomouci, 26. července 2023, Olomouc.

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání Adolfa Hlubika, definitivně tak potvrdil doživotní trest vězení za vraždu pracovnice herny v Olomouci. Rozhodnutí padlo bez veřejného jednání, o výsledku ČTK informoval Igor Krajdl, mluvčí ostravského krajského soudu, jehož olomoucká pobočka se kauzou zabývala jako první instance. Plné odůvodnění Nejvyššího soudu zatím není veřejně dostupné.

Hlubik, jenž se narodil v roce 1949, se loni stal nejstarším doživotně odsouzeným trestancem v Česku. Výjimečný trest dostal nejen s ohledem na poslední čin, ale i kvůli trestní minulosti. Byl třináctkrát odsouzen, mimo jiné za vraždu spoluvězně v Leopoldově. Za mřížemi strávil téměř 50 let života.

Poslední loupežná vražda se stala 20. května 2022 na Masarykově třídě v Olomouci. Hlubik si počkal, až z herny odejdou všichni návštěvníci, na pracovnici vytáhl revolver a žádal po ní peníze. Zbraň ukradl svému vnukovi. Napadená žena se mu snažila čin nejprve vymluvit a uchopit zbraň. Pak ji Hlubik z necelého metru střelil do hlavy. Vše se odehrálo za 51 sekund. Postřelená žena bojovala deset měsíců o život, zemřela v březnu 2023.

Hlubik konflikt nepopíral. U soudu však tvrdil, že mířil do ramene a poukazoval na to, že má vážně poškozený zrak. Jeho obhájce nesouhlasil s právní kvalifikací, podle něj Hlubik nejednal s úmyslem usmrtit poškozenou. Proti Hlubikovi ale svědčil například zřetelný kamerový záznam, který jeho verzi vyvrací.

Po odmítnutí dovolání Nejvyšším soudem by se Hlubik teoreticky mohl obrátit ještě na Ústavní soud. Musel by však argumentovat porušením svých základních práv.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď