Tašku, betlém nebo krmítko si v dílničkách vyrobily děti ze speciálních tříd a jejich rodiče ve Žďáru nad Sázavou

Na základní škole se speciálními třídami ve Žďáru nad Sázavou si už loni při několika příležitostech vyzkoušeli spolupráci dětí z běžných tříd s dětmi ze tříd speciálních.

Milan Šustr ze spolku Objektivem k srdcím a lektorka dílniček Ivana Petrová

Letošní tvořivé dílny navazují na předchozí nápad, a tentokrát se týkají dětí ze speciálních tříd a jejich rodičů. Odpoledne, kdy mají čas i rodiče, se sejdou jednou za měsíc v jedné ze tříd, společně si něco vyrobí a odnesou domů.

Spolupráce zdravých dětí a dětí se speciálními potřebami a jejich rodičů vznikla už před časem. "Před rokem a půl jsme se domluvili s paní ředitelkou 3. ZŠ, že propojíme děti z klasických tříd dohromady, takže když měli halloween nebo byly vánoční besídky, tak jsem u toho fotil, jak děti spolupracují," vysvětluje fotograf Milan Šustr, který založil spolek Objektivem k srdcím a zaměřuje se na sociální fotografii.

V dílnách se potkávají děti zdravé a ty s hendikepem

Program dílniček dětem připraví lektorka Ivana Petrová, která chce, aby si děti vyzkoušely nejrůznější techniky. "Například lepení, stříhání, práci s textilem, akrylovými barvami, takže podle toho vymýšlím věci, které mohou dělat, aby to měli pestré, aby si vyzkoušeli i 3D výrobky, a aby se to hodilo k roční době, a příště to bude loutkové divadlo, které si tady mohou i zahrát"  plánuje Ivana Petrová.

Maminka Tereza se synem Matym vzpomíná, jaké výrobky už si odnesli domů - tašku a vánoční betlém. "Dílničky se mi hrozně líbí, že se tady sejdou zdravé děti, děti s nějakým svým problémem, a jsme tady taková fajn parta. Je to kouzelné, a všichni si tady odpočineme, je to takový relax," chválí nápad na dílničky. Stejně se cítí i ředitelka školy Bohumila Počtová: "Chtěli jsme nabídnout kroužky těmto dětem, které jinak nemají možnost běžné kroužky navštívit. Je to příjemné zpestření, protože my tady neřešíme, jak se tady ty děti chovají, ony tady mají rodiče a to setkávání je takové přirozené," říká, a na každou dílničku za dětmi také chodí.

Děti v dílnách vyrábějí například krmítka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.