Pěnčín otevřel první obchod bez prodavačů v kraji, lidé nakoupí i bez mobilu

  17:10
V Pěnčíně na Jablonecku vznikla první bezobslužná prodejna v Libereckém kraji. Otevřeno má 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a nakoupíte tady díky QR kódu z aplikace či zákaznické kartě.

Pokud byste do potravin v Pěnčíně přišli v běžné otevírací době mezi 7. a 16. hodinou, možná byste ani nezaznamenali nic neobvyklého. Našli byste tu personál a vybrané zboží zkrátka zaplatili u pokladny. Pokud ale potřebujete nakoupit brzy ráno, nebo naopak pozdě večer, nabízí místní prodejna doslova neomezené možnosti.

„V čase mimo prodejní dobu s obsluhou lze vstoupit po přiložení QR kódu. Je potřeba mít staženou aplikaci Contio, která se předem musí ověřit prostřednictvím bankovní identity, abychom znali totožnost a věk toho, kdo vstupuje dovnitř,“ popisuje první kroky „chytrého“ nákupu spolumajitel rodinné firmy Josef Pulíček mladší.

V případě, že zákazník nechce, či nemůže použít mobilní telefon, stačí přijít během klasické otevírací doby a vyžádat si u obsluhy registrační formulář. Na jeho základě poté obdrží zákaznickou kartu, která funguje na stejném principu jako QR kódy z aplikace.

Dveře se otevírají pomocí QR kódu

„Máme vyzkoušené, že stažení aplikace zabere zkušenému uživateli mobilního telefonu přibližně tři minuty. Následně si v seznamu prodejen stačí vybrat tu naši a zobrazí se QR kód. Po jeho prvním přiložení se otevřou první dveře a po druhém přiložení v meziprostoru i ty druhé,“ zdůrazňuje Pulíček bezpečnostní mezikrok. „Po uzavření dveří se v případě večera celá prodejna rozsvítí a můžete začít nakupovat.“

Zákazníci mají v nezvykle bohatě zásobené prodejně na výběr od běžných potravin a smíšeného zboží, přes kávu a pečivo z pekařství Jan Mašek až po regionální produkty z Farmy Pěnčín nebo přírodní sirupy Kitl. Mimo běžnou otevírací dobu mají k dispozici vše kromě chlazeného pultu s uzeninami.

U samoobslužné kasy se zákazník opět přihlásí příslušným QR kódem. Platit lze pouze bezkontaktně, tedy kartou, telefonem nebo třeba hodinkami.

„Díky ověření bankovní identitou je bezpečně hlídán prodej alkoholu i tabákových výrobků. Je tím ošetřeno i GDPR, takže v případě krádeže máme prodejnu monitorovanou kamerovým systémem a vše je přenášeno na pult centralizované ochrany. Tam sedí fyzicky člověk, který kontroluje to, že veškeré položky, které jsou v košíku, byly také namarkovány. Kdyby se stalo, že zákazník vědomky, nebo nevědomky něco nenamarkuje, v tu chvíli nám dispečink volá. My o zákazníkovi víme v podstatě všechno, jméno, příjmení, bydliště a věk, takže ho můžeme ihned kontaktovat,“ vysvětluje Pulíček.

Méně krádeží

Podle něj jsou bezobslužné prodejny, které fungují 24/7, statisticky bezpečnější a krade se v nich méně než v klasických obchodech. Po nakoupení a zaplacení opustí zákazník prodejnu stejným způsobem jako při vstupu. Načte dvakrát QR kód a může odejít.

Podle prvního měsíce provozu využívá tuto možnost nákupu zhruba čtvrtina z celkového počtu zákazníků a každý den přibývá nových registrací. Nejčastěji jde o rodiny a mladé lidi, senioři zkoušejí službu zatím spíše ze zvědavosti.

„Zákazníci nám říkají, že si to poprvé zkusili a potom už to bylo v pohodě. Ti, kteří dobíhali na poslední chvíli, se teď už obslouží úplně sami,“ říká pokladní prodejny, která není limitována ani otevírací dobou ani rozlohou, a má tak otevřeno i přes státní svátky.

Vesnice zkouší udržet obchody. Není prodavač? Nevadí, nakoupíte bez obsluhy

Firem, které by dodávaly technologie a služby tohoto typu, zatím dle Pulíčka není mnoho. Systém Contio začala využívat před pár lety sít potravin Coop a právě v jedné z těchto prodejen v Českém Krumlově se podnikatel sám také inspiroval.

„Do toho nám v létě dala výpověď paní, která tu byla deset let v nájmu, a přemýšleli jsme, co s těmi prostory dál. Chtěli jsme místním obyvatelům i nadále poskytnout možnost nákupu a přidaná hodnota tedy byl ten režim 24/7.

Inovace prodejny si vyžádala investici v hodnotě přibližně dva miliony korun. Na hybridní prodejny se však vztahuje dotace, z níž by se měla financovat polovina zmíněné částky. „Během několika týdnů, maximálně měsíců, bychom se měli dozvědět, zda to dopadlo,“ dodává spolumajitel prodejny.