Stáří a osamělost: více než jen absence společnosti

Publikuje: Nikola Macáková — 02. 02. 2024
Zdroj: N. Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Magazíny » Stáří a osamělost: více než jen absence společnosti

Věk přináší moudrost, ale často i osamělost. Ta má hlubší příčiny než jen nedostatek společnosti. Prozkoumejme je společně.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že se jedná o zveřejněný názor naší redaktorky s odkazem na uvedené zdroje.

Stárnutí je přirozenou součástí života, která s sebou přináší nejen moudrost a zkušenosti, ale často i osamělost a deprese. Tato témata jsou v naší společnosti stále tabu, přestože se jich dotýkají miliony lidí po celém světě. Jako společnost máme tendenci redukovat osamělost na jednoduchý nedostatek sociálních interakcí. Avšak ve skutečnosti je situace mnohem komplexnější. Osamělost ve stáří není pouze o tom, že senioři tráví mnoho času sami, ale spíše o pocitu, že již nejsou schopni uspokojit své základní potřeby a účelně přispívat do společnosti. Tento článek se pokusí odhalit hlubší příčiny této problematiky a nabídnout možná řešení.

Osamělost není zakotvená pouze v tom, že za dotyčným nikdo denně neběhá, nemluví s ním a nepomáhá mu. Je v něčem jiném. Je to v pocitu, že už sami tito lidé nedokážou uspokojit své potřeby. Dojít si k holiči, do knihovny, na nákup a vybrat si potraviny v samoobsluze podle svého uvážení. Natož aby dojeli autobusem třeba do lesa, který dříve tak milovali. Podlomí se jim nohy, které je neunesou. Nemohou mluvit s běžnými lidmi, které potkají během dne. Žijí, ale plnohodnotný život se jim vzdaluje. Jsou vězni ve svých domovech, bez běžného kontaktu s okolím, odříznuti od normálního fungování světa. Ačkoliv za nimi denně docházíte, nosíte jim domácí uvařené jídlo, nákupy, jdete s nimi na procházku a řídíte jejich chodítko, vyberete schránku, odnesete odpadky, zapnete pračku, vyluxujete a poklidíte a já nevím co ještě, už to není ono. Pocit marnosti, zbytečnosti a ztráta radosti ze života. Pocit nesoběstačnosti a deprese. Můžete být sebevíce optimističtí, veselí a podporující, ale bohužel. Radost ze života se vytratila a není. Jen výčitky, že zůstali někomu na krku a musí o ně někdo pečovat,“ píše k tématu v krátké citaci autorka „Sirael“ na blogu medium.seznam.cz. „Přitom o tom to přece není!“ dodala.

Hlubší příčiny osamělosti ve stáří

Osamělost a deprese ve stáří mají mnoho příčin a projevů. Jednou z hlavních je pocit ztráty účelu. Mnoho seniorů po odchodu do důchodu ztrácí pocit přínosu a uznání, který byl dříve spojen s jejich profesním životem. Náhle se ocitají v situaci, kdy nejsou dennodenně vyzýváni k řešení problémů, interakci s kolegy či dosahování pracovních úspěchů. Tento zásadní životní přechod může vést k pocitu neužitečnosti a izolace.

Dalším faktorem je fyzické omezení. Se stárnutím přicházejí často zdravotní problémy, které mohou omezit mobilitu a samostatnost. To může vést k pocitu závislosti na ostatních, což je pro mnoho lidí velmi obtížné přijmout. Když se jedinci cítí závislí na péči druhých, mohou se cítit jako břemeno, což může prohloubit pocit osamělosti.

Změny v sociálním okolí také hrají roli. Smrt partnera, přátel a vrstevníků je v této životní etapě bohužel běžná. Tyto ztráty nejenže přinášejí smutek a žal, ale také zmenšují sociální síť, na kterou se senioři mohou obracet. Navíc, v dnešní rychlé společnosti se často stává, že mladší generace nemají dostatek času nebo nejsou geograficky blízko, aby mohli udržovat pravidelný kontakt se staršími příbuznými.

Co s tím můžeme dělat?

Abychom řešili osamělost a deprese ve stáří, musíme jít za hranice tradičního vnímání těchto problémů. Je nezbytné poskytovat seniory příležitosti k zapojení do společnosti, ať už prostřednictvím dobrovolnictví, hobby klubů, nebo vzdělávacích programů, které jsou přizpůsobeny jejich potřebám a možnostem.

Další klíčovou strategií je podpora mezigenerační solidarity. Programy, které propojují mladší a starší generace, mohou pomoci rozbit stereotypy a budovat vzájemné porozumění. Tyto aktivity mohou nabídnout starším lidem pocit, že jsou cenní a že mají co nabídnout, zatímco mladší generace mohou získat moudrost a perspektivu.

Na individuální úrovni je důležité, aby rodiny a přátelé udržovali pravidelný kontakt se seniory, a to nejen prostřednictvím návštěv, ale také pomocí technologie, jako jsou videohovory, které mohou zmenšit geografickou a emocionální vzdálenost.

Osamělost a deprese ve stáří jsou složité problémy, které vyžadují komplexní řešení. Je naší společnou odpovědností, abychom se postarali o to, aby naše starší generace cítila účel, spojení a radost i v pozdních letech života. Pouze tak můžeme doufat, že stáří bude pro všechny z nás obdobím plným spokojenosti a plodného zapojení do společnosti,“ dodává redaktorka našeho magazínu.

Použité zdroje: medium.seznam.cz / Sirael, N. Macáková, udalostiextra.cz (názor autora)
– redakční text *

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu