Českým Budějovicím pomůže s plánem údržby komunikací pasport silnic a chodníků

Letošní zima svým průběhem nepřispívá k dobrému stavu vozovek, a to nejen v Českých Budějovicích. Nejprve obrovská sněhová nadílka, mráz a následně velké výkyvy teplot. S plánem údržby pomůže pasport komunikací, s opravami nové technologie.

Zima si skutečně se silnicemi pohrála, a to ještě není její konec. Již nyní jsou na silnicích vidět díry, které řidiče minimálně zlobí. Město České Budějovice si to uvědomuje a chce situaci řešit. Bohužel, obalovny nejsou ještě otevřené, takže se bude muset najít provizorní řešení, které ale nemá dlouhodobou trvanlivost, pevnost opravy.

"Domluvili jsme se současným dodavatelem, že ty největší a nejnepříjemnější díry vyspravíme roztavenou asfaltovou směsí, která bohužel nemá takové pevnostní a provozní parametry jako samotný asfalt. Děláme to s vědomím, že až bude tepleji, tak se k těmto dírám budeme muset vrátit,“ sdělil Tomáš Kubeš, vedoucí odboru správy veřejných statků.

Pasport komunikací a nové technologie

Město koncem loňského roku převzalo pasport silnic a chodníků, který brzy zveřejní i na svých stránkách. „Tento pasport pomůže k lepšímu a dlouhodobějšímu plánu údržby a oprav našich komunikací. Některé poznatky z něho jsme již uplatnili při plánu oprav na rok 2024. Nicméně současnou situaci po zimě nezachycuje, tu nyní mapujeme osobně a pro její řešení zkusíme i nové technologie, které se objevují na trhu a nejsou vázány na obalovny. V příštím týdnu bychom je měli vyzkoušet. Tak uvidíme, jak budou pro nás flexibilní, ekonomické a jakou kvalitu opravy v těchto podmínkách přinesou,“ uvedl Michal Šebek, náměstek primátorky. Jedná se o technologii tzn. mikrovlnného nahřívání, kdy dojde k propojení doplněné vrstvy s původním povrchem bez vzniku spár.*

/tz/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down