Nejlevnější hypotéku „prozradí“ srovnání

Přidat na Seznam.cz

Transparentní srovnání ukazuje více než 10 hypoték, které můžete snadno porovnat na jednom místě. A to aniž byste zadávali jakékoliv osobní údaje nebo kontakt.

Hypotéka je nejčastějším způsobem, jak financovat vlastní bydlení, ať se jedná o bytovou jednotku, rodinný dům, pozemek, nebo třeba celoročně obyvatelnou chatu. Jenomže jak vybrat nejlevnější hypotéku, když každá banka prezentuje tu svou jako výhodnou a lepší než u konkurence? Odpovědí může být srovnání hypoték, v němž najdete nejspíše vše, co je při rozhodování důležité.

Co určuje, že bude hypotéka levná

Úplně největší roli hrají úroky a RPSN, přičemž platí, že čím nižší čísla jsou, tím je hypotéka levnější. Je přitom nutné vnímat, že jde o dlouhodobý závazek, u něhož udělá i 0,1 % navíc podstatný rozdíl, takže je vždy žádoucí požadovat co nejnižší sazby. Ovšem výhradně bez nějakého podmiňování – některé banky totiž stále nabízí nižší úroky a RPSN, využijete-li i její další služby.

Tím se obvykle rozumí, že si sjednáte pojištění schopnosti splácet, které obvykle stojí kolem 10 % z výše měsíční splátky hypotéky. To znamená, že pokud hradíte za půjčku na bydlení 15 000 Kč / měsíc, pojištění schopnosti splácet vyjde měsíčně zhruba kolem 1 500 korun, což upřímně není málo. Je ale třeba spočítat, zda s ním celkově zaplatíte a přeplatíte méně nebo více.

Na co je možné hypotéku získat

Standardně slouží tento typ úvěru ke koupi bydlení, potažmo bytu, rodinného domu nebo pozemku v osobním vlastnictví, kdy je třeba hypotéku zajistit. K tomu slouží nejčastěji právě kupovaná nemovitost, ale lze ručit i jinou. Oproti tomu na družstevní byt už hypotéku využít nelze, protože ten běžně zůstává po koupi ve vlastnictví družstva, které ho sice může převést do OV, ale nebývá to časté.

Existuje nicméně půjčka na družstevní byt, kterou poskytují výhradně stavební spořitelny, a to bez zajištění. Její výše může přitom dosahovat až 3,5 milionů korun, což postačí na byt v menším městě nebo vesnici, a splatnost až 25 let, takže nebude váš rozpočet zatížen přespříliš, de facto podobně jako u hypotéky. Odpadají přitom povinnosti běžné u úvěru ze stavebného spoření.

Zdroj: Ossel.cz