Lookman napsal tečku za angolskou pohádkou, Konžané se zmohli na postupový obrat

Lookman napsal tečku za angolskou pohádkou, Konžané se zmohli na postupový obrat

Nigérie se stala prvním semifinalistou Afrického poháru, jelikož porazila Angolu 1:0. Ofenziva favorita se dostávala do tempa velmi pozvolna, avšak ve 41. minutě udeřil z premiérové nebezpečné akce zelených Ademola Lookman. Obranná složka hry naopak opět fungovala, snad kromě jednoho zaváhání z obou poločasů, znamenitě, a tak byl zásah hvězdy Atalanty tím vítězným a Orli udrželi již čtvrté čisté konto v řadě. Angolané tím pádem na svůj historicky nejlepší výsledek na turnaji, čemuž by se postup mezi čtyři nejlepší celky rovnal, nedosáhli.

Pod hladký průchod turnajem v podání Nigérie byly podepsány zejména hvězdy z italské Serie A. V základní skupině zvládl Victor Osimhen skórovat do sítě Rovníkové Guineje či vybojovat klíčovou penaltu proti Pobřeží slonoviny. V osmifinále se pak převtělil do role asistenta u vítězné trefy Lookmana. Přemožitele zatím marně hledala i Angola, která pro klíčový duel musela řešit problém v brankovišti, jelikož se vykartoval Neblú.

Na trávníku naopak nescházeli Mabululu a Gelson Dala, v součtu již sedmigólový útočný tandem, a právě první jmenovaný mohl už v páté minutě skórovat. Stalo se tak po rohovém kopu, kdy jeden z mužů ve žlutém tečoval míč na malé vápno, odkud osamocený hráč egyptského Al Ittihadu trefil gólmana. Výkon favorizovaných Nigerijců dlouho zůstával za očekáváním a brankář Signori Antonio, jenž se objevil v základní sestavě Angoly poprvé od roku 2016, byl prakticky bez práce. Až ve 41. minutě pláchl po levé straně Moses Simon a na stříbrném podnose předložil balon Lookmanovi, který rodáka ze švýcarského Lausanne bez potíží překonal.

Vstřelený gól Orlům očividně rozvázal nohy a zkraje druhého poločasu na hřišti dominovali. Jako blesk z čistého nebe ovšem přišla v 59. minutě šance střídajícího Ziniho, jenž se po úchvatné průnikové přihrávce zjevil za obranou a přízemním obstřelem trefil pravou tyč. Blížící se konec zápasu Antilopy znervózňoval a celek, který v dosavadním průběhu turnaje dostal jen pět žlutých karet, byl takto napomínán hned třikrát během tří minut. Po jednom z faulů zahrával Lookman přímý kop, po němž díky velmi špatnému zákroku Antonia skóroval hlavou Osimhen, jenže branka neplatila kvůli ofsajdu.

Ani to však Angolu nespasilo, a z pohledu turnajové historie tak zůstala pouze u vyrovnání svého dosud nejlepšího výsledku z let 2008 a 2010. Semifinálovým soupeřem Nigérie budou 7. února buď Kapverdy, nebo Jihoafrická republika.

Konžané se zkušenostmi z Premier League obstarali proti Guineji postupový obrat

Fotbalisté Demokratické republiky Kongo zvítězili ve čtvrtfinále Afrického poháru národů nad Guineou 3:1. Utkání přitom museli otáčet poté, co Národním slonům nabídl pokutový kop Chancel Mbemba. Sám bývalý hráč Newcastlu ale ještě do přestávky srovnal a po změně stran úřadovali jeho krajané, kteří rovněž v určité fázi své kariéry prošli anglickou nejvyšší soutěží. Nejprve po hodině hry dokonal obrat Yoane Wissa z Brentfordu a následně stanovil výsledné skóre Arthur Masuaku, který před odchodem do Besiktase odehrál v Premier League přes 100 zápasů.

Cesta ani jednoho ze soupeřů mezi nejlepších osm celků se nerodila snadno. Syli National čelili proti Rovníkové Guineji i navzdory přesilové hře penaltě a potenciálnímu vypadnutí, přičemž hrobníkovi z lopaty utekli až díky gólu Mohameda Baya z osmé nastavené minuty. Ještě větší nervák absolvovalo Kongo, jež v bitvě s Egyptem postoupilo po penaltovém rozstřelu.

Nedorozumění v obraně Guiney mohl využít Wissa, nicméně jeho zakončení špičkou kopačky těsně minulo levou tyč. I přes zajímavý tlak Konga se nakonec vedení ujali fotbalisté země ze západní Afriky. Po faulu zkušeného stopera Mbemby totiž nařízené penalty náležitě využila kometa sezony 2021/22 Bayo, jenž se momentálně hledá na hostování v Le Havru. Do konce prvního dějství však soupeř stihl vyrovnat. Rohový kop na zadní tyč našel právě Mbembu, který přesnou ranou odčinil svůj předchozí prohřešek.

Po změně stran stříleli převážně hráči v modrých dresech, jenže dlouho nedokázali trefit prostor mezi třemi tyčemi. Po průniku rychlíka ze Stuttgartu Silase se pokutového kopu dočkal i druhý celek. Ujal se ho Wissa a s ledovým klidem přiblížil svůj tým k semifinále. Od té doby drželi míč na svých kopačkách zejména Národní sloni, nicméně kapitulovali ještě jednou. O kandidáta na gól turnaje se postaral Masuaku, jehož prudká rána ze standardky od postranní čáry zapadla do levé šibenice.

Úspěšnějším týmem se tedy stalo Kongo, které se poprvé od roku 2015 podívá do semifinále. V něm se 7. února střetne s lepším z dvojice Pobřeží slonoviny–Mali.

Mistrovství Afriky v Pobřeží slonoviny - čtvrtfinále:

Nigérie - Angola 1:0 (1:0)

Branka: 41. Lookman.

Kongo - Guinea 3:1 (1:1)

Branky: 27. Mbemba, 65. Wissa z pen., 82. Masuaku - 20. Bayo z pen.