https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/armada-zbourala-poskozenou-rozhlednu-na-knizecim-stolci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Armáda zbourala poškozenou rozhlednu na Knížecím stolci

3.2.2024 00:30 (ČTK)
Rozhledna na Knížecím stolci v Boleticích.
Rozhledna na Knížecím stolci v Boleticích.
Foto | Jirijindra / Wikimeda Commons
Armáda ve středu zbourala poškozenou rozhlednu na vrcholu Knížecí stolec ve vojenském újezdu v Boleticích na Českokrumlovsku. Zda na místě v budoucnu vyroste jiná, není dosud rozhodnuto, řekl mluvčí Vojenských lesů a statků (VLS) Jan Sotona. Rozhledna byla v havarijním stavu, protože ji napadla houba. Od loňského podzimu na ni byl zakázán vstup.
 

Sotona ČTK řekl, že armáda dřevěnou stavbu zbourala, zbytky pak odklidili pracovníci VLS. Kvůli vyššímu zájmu o vojenský výcvik újezd už loni omezil režim pro návštěvníky. Podle Sotony je tedy otázkou, zda má smysl stavět novou rozhlednu, když by byla přístupná asi 20 až 30 dní v roce. "Musela by být také vyšší," poznamenal mluvčí. Stromy v okolí totiž od vzniku vyhlídky poporostly.

Knížecí stolec je s nadmořskou výškou 1236 metrů nejvyšším vrcholem vojenského újezdu Boletice. Šestimetrová rozhledna sloužila turistům od léta 2012. Vede k ní turistická trasa ze Záhvozdí, která byla dlouhá léta otevřena o všech víkendech a svátcích. Turisté loni mohli využít jen okruh od Záhvozdí na Knížecí stolec a zpět, a to navíc jen o státních svátcích a sobotách a nedělích o letních prázdninách.

Vojenský újezd v Boleticích vznikl v roce 1947 na rozloze 220 kilometrů čtverečních. V roce 2016 se jeho část změnila v civilní lokalitu. Vznikla obec Polná na Šumavě s místní částí Květušín a osada Boletice, která spadá pod Kájov. Vojenský újezd, který je třetí největší v ČR, sahá od Českého Krumlova téměř až k nádrži Lipno a do podhůří Šumavy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

3.2.2024 08:42
To je bohužel osud "přírodních" rozhleden. Houba, nebo datel....
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.2.2024 08:43
Ale fenomen českého turismu a krajiny by bylo dobré zachovat.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

3.2.2024 18:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ale ne za dotace.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.2.2024 08:36 Reaguje na Petr Blažek
No ale zrovna na turistickou rozhlednu by mi dotace nevadily. Tady nekřiví trh.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.2.2024 11:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
trvanlivá rozhledna na kopci s kruhovým výhledem, vyšší než stromy je OK. v ideálním případě by to zároveň mělo i nějakou infrastrukturní funkci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist