30 000 Kč poplatek za nakupování na internetu? Tvrdá realita, všichni Češi by se měli připravit

Nakupujete na internetu? Pak byste měli být pořádně obezřetní, jinak na vás čeká nechutný poplatek až ve výši 30 000 Kč.

Peníze v kapse i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Nakupujete na internetu? Česká obchodní inspekce (ČOI) zaznamenala v letošním roce zvýšený počet stížností od spotřebitelů týkajících se provozovatelů on-line tržišť, známých jako marketplace. Informoval o tom mluvčí ČOI, František Kotrba. Spotřebitelé si stěžují na různá pochybení, jako jsou chybějící návody v českém jazyce, komunikace v cizím jazyce, účtování v cizí měně, absence kontaktů, nedoručené prodejní doklady nebo zveřejňování cen bez DPH.

Poplatek za nakupování na internetu

S nákupy na internetu opatrně. Od ledna 2024 stanoví zákon o ochraně spotřebitele definici on-line tržiště jako služby využívající software, který umožňuje spotřebitelům uzavírat smlouvy s jinými obchodníky nebo spotřebiteli na dálku. ČOI zdůrazňuje důležitost toho, aby spotřebitel před uzavřením smlouvy znal identitu smluvních stran a povinnosti prodejce a provozovatele on-line tržiště. Kotrba varuje, že objednání zboží uzavírá smlouvu přímo mezi kupujícím a prodejcem, nikoliv s provozovatelem on-line tržiště, a spotřebitel by měl znát svá práva při řešení reklamací.

Čemu se při nákupu vyhnout

Sdružení obrany spotřebitelů rovněž vyzývá k opatrnosti při nákupech na on-line tržištích, zejména pokud je zboží dodáváno ze země mimo EU nebo od prodejce s netypickým názvem, například čínským. Předsedkyně sdružení, Alena Máčová, zdůrazňuje, že některé webové stránky klamou spotřebitele dojmem, že nakupují na běžném e-shopu, a upozorňuje, že problémy se mohou objevit při řešení doručení, odstoupení od smlouvy nebo reklamaci, kdy se spotřebitel dozví, že musí vše řešit s prodávajícím z třetí země, což může být obtížné.

Online tržiště iZdroj fotografie: Depositephotos
Na nákupy na internetu si musíte dát velký pozor.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) také varuje před rizikovými nákupy na on-line tržištích, která lákají spotřebitele atraktivními cenami. Petra Milcová z MPO uvádí, že některá tržiště se maskují jako běžné e-shopy, což může způsobit, že spotřebitelé si neuvědomí, že zboží pochází ze zemí mimo EU. Rostoucí počet dotazů na tento problém zaznamenal i Svaz obchodu cestovního ruchu, který upozorňuje na omezení záruční doby a komunikaci v cizím jazyce při nákupech na těchto tržištích. Mezi největší ověřené on-line tržiště v Česku patří například Allegro.cz, jak uvádí web Novinky.

Máte zkušenosti s online tržišti při nakupování?

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Patrik Burčal

Zobrazit další články