Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 24.5.2024, svátek má Jana 

Hledej

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


KILL BILL – TV tip – Byl to její svatební den. A oni se ji pokusili zabít…

04.02.2024   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

 KILL BILL – TV tip – Byl to její svatební den. A oni se ji pokusili zabít…Hektolitry krve (naštěstí jen umělé), bojové scény jako z hongkongských filmů,  pomsta po letech a útok na diváky – to je přes deset let starý snímek KILL BILL. Kdo jiný by tuto nadměrně drsnou směsici všech možných stylů a různorodých scén mohl natočit než „magor z videopůčovny“ – kultovní režisér Quentin Tarantino.



Kdysi jeho film „PULP FICTION – HISTORKY Z PODSVĚTÍ“ zbořil všechna tabu gangsterských filmů – nikdo předtím nedošel v zabíjení tak daleko. Nejen diváci šíleli, ale i porota v Cannes byla tak šokována, že mu přiznala Zlatou palmu. Pravda - následující filmy OD SOUMRAKU DO ÚSVITU a hlavně JACKIE BROWNOVÁ byly trochu zklamáním, ale dvojdílným snímkem KILL BILL to Tarantino u krvechtivých diváků zase vyhrál.
Přitom se zcela otevřeně přiznává, že nápady a dokonce i celé scény bral kde se dalo, „půjčoval“ si z různých filmů – vždyť jako pracovník videopůjčovny jich nakoukal nesčíslně mnoho a na rozdíl od mnohých z nás si je dopodrobna pamatoval a dokázal je vyprávět. Hlavně ty filmy, které můžeme zařadit do tak zvaných pokleslých žánrů. Protože už našel svůj specifický styl vyprávění, mohl se chvástat, že „natočí nejlepší akční film všech dob.“ No což – posuďte u televize nyní sami.


Hlavní hrdinka – blonďatá Američanka s tváří Umy Thurmanové kráčí v pokročilém stupni těhotenství k oltáři. Jako bývalá členka špičkového zabijáckého Komanda zmijí by ráda skoncovala s minulostí. Jenže – její bývalý milenec, šéf a jak se ukáže i otec jejího očekávaného dítěte Bill přitáhne se svým gangem a svatební kapli promění v krvavá jatka. Odtáhne až tehdy, když je přesvědčen, že žena je mrtvá.
Uplynou čtyři roky. Žena zázrakem přežila osudovou střelu do hlavy, ale po celou dobu byla v kómatu. Když se z něj probudí má jedinou myšlenku – pomstít se, ztrestat všechny, kteří se na jejím utrpení i smrti jejího dítěte podíleli. Bývalá profesionální vražedkyně s hadí přezdívkou Černá mamba se pod novou přezdívkou Nevěsta dá do „práce.“ Je jasné, že nebude šetřit nikoho a nic jí nebude stát v cestě. Jde neúprosně po stopách svých pěti nepřátel, kteří před její lstivostí a roznícenou touhou po odplatě nemají šanci. Nevěsta používá nadlidské bojové dovednosti a k cíli jí pomáhá i zvláštní samurajský meč. V prvním dílu stačí zneškodnit dva své nepřátele, ale dožene to v dílu druhém.
Tarantino se výslovně hlásí ke stylu asijských bojových kung-fu filmů. „Chtěl jsem zachovat tradiční ztvárnění čínských filmů o bojovém umění wuxia.“ Ale své místo tu má i western, japonské anime či dramata z prostředí yakuzi. I stylově se film zdá být dost roztříštěný – Tarantino používá vše možné, nebojí se černobílé scény, ani animované verze japonského komiksu. Bez uzardění „opisuje“ od mistrů žánru ať je to již Ang Lee, Zhang Che, Finji Fukasakua či známější tvůrce westernů Sergio Leone. Přesto film drží pohromadě, Tarantino zvládá střídání stylů bravurně  a divák se nepřestává nořit do litrů krve a nestačí počítat uťaté hlavy a údy.

Nevěsta se samurajským mečem je tak jen pro silné povahy byť autor při každé možné příležitosti nezapomíná zdůraznit, že jde „jenom“ o film v němž „nikdo není zabit, není to skutečná krev a pokud se vám to nelíbí, asi nemáte rádi červenou barvu…“ Při natáčení krvavých scén využil prastarého triku, který v 70. létech rozpracoval režisér Cheh Chang - herci si vypomáhají kondomy naplněnými umělou krví, které mají skryté pod šaty. „Chtěl jsem, aby souboje kung-fu vypadaly jako útok vrtulníků v Apokalypse.“
Ve filmu je řada krásných žen – Tarantino jej však věnoval jen jedné z nich – představitelce Nevěsty Umě Thurmanové. „Dostala jsem od Quentina scénář k třicátým narozeninám. Byl to skvělý dárek, “ vzpomíná dnes pětačtyřicetiletá herečka a přiznává, že ohánět se mečem se musela učit několik měsíců a byl to výcvik hodně tvrdý. Za roli získala Zlatý globus.
*****************************************
KILL BILL
(Kill Bill Vol. 1)
USA 2003, režie Quentin Tarantino,
uvádí ČT2 v pátek 9. února od 22,00 hodin






 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0865 s