Do muzea či na fotbal. Akce v Jablonci propojí společný kalendář

  8:42
Jablonec chce mít informace o všech kulturních, společenských i sportovních akcích, které se ve městě konají, na jednom místě. Zatím jsou různě poházené a neucelené.

Přehlídka Křehká krása v Jablonci nad Nisou (10. srpna 2023). | foto: Ota Bartovský, MAFRA

V tom Jablonci se nic neděje. Není co dělat, není kam jít. Podobným povzdechům touží zabránit místní radnice. Spustí proto webový portál, na němž shromáždí výčet všech kulturních i sportovních akcí pro každý den roku.

K tomu doplní i programy dlouhodobé nebo otevírací doby sportovišť, muzeí či okolních rozhleden. Kalendář obdrží jméno 365Jablonec. Podobné ucelené informace na jednom jediném místě tady doposud absentovaly.

„Dlouhodobě nám chybí jedno kontaktní a informační místo, kde by se Jablonečané a návštěvníci města dozvěděli, co se v něm ten který konkrétní den děje. Dneska musíte jít na stránky Kultury (Kultura Jablonec příspěvková organizace města spravující městské kulturní instituce pozn. red.), něco je na stránkách Sportu (Sport Jablonec příspěvková organizace města spravující městská sportoviště pozn. red.), něco na stránkách jednotlivých organizátorů,“ vysvětlila náměstkyně primátora Jana Hamplová, proč zhotovit jednotný kalendář, a doplnila, že na projektu se začalo pracovat loni.

Každý si přijde na své

Portál má podle Hamplové vyjít vstříc každé sortě lidí. „Přijede sem třeba rodina a jde na nějakou tvůrčí dílnu do muzea, to ale třeba nemusí bavit její mužskou část. Teď může díky portálu zjistit, že v ten čas se koná třeba florbalové nebo fotbalové utkání a může jít tam,“ popsala náměstkyně.

„Vytvořením společného kalendáře dáváme také možnost všem organizátorům, aby si pro svou událost vybrali co nejvhodnější termín.“

Jakub Gerš, ředitel Kultury Jablonec, která bude celý systém spravovat, dodal, že po registraci bude mít do aplikace přístup každý organizátor, který o něj požádá.

„Budeme mít vytvořený redakční systém, do nějž budou jednotlivé subjekty přidávat své akce do našich šablon. Zájemcům se pak budou zobrazovat jednodenní akce, dlouhodobé typu výstav a také stálé akce nebo otevírací doby třeba bazénu nebo haly k bruslení,“ odhalil Gerš s tím, že 365Jablonec se zřejmě spustí letos v květnu.

Pracovat bude také s jazykovými mutacemi. Zatím bude promlouvat mimo češtiny též angličtinou. Město do budoucna podle ředitele plánuje rozšíření také o němčinu a polštinu.

„Systém bude komunikovat i s jinými, třeba s národním archivem nebo různými portály typu Kudyznudy. Tím v budoucnu zabráníme duplikacím. Z našeho systému se informace rozletí na další weby,“ podotkl Gerš.

10. srpna 2023

Autor: