Lyžařům počasí o víkendu nepřálo, na horách pršelo a bylo větrno

foto Lyžař u sjezdovky Skalka ve Skiareálu Ještědu, 1. února 2024 v Liberci.

Praha - Lyžařům počasí o víkendu nepřálo, na horách pršelo a byl vítr. Většina lyžařských středisek kvůli tomu zaznamenala nižší návštěvnost, vyplynulo z vyjádření provozovatelů pro ČTK. Sněhu je v lyžařských střediscích nadále dostatek, kvůli oteplení je ale mokrý. Hůře jsou na tom běžkaři, na většině tratí leží jen zbytky sněhu. V některých regionech republiky začaly jarní prázdniny, má je část Prahy a Brno, provozovatelé tak v příštím týdnu doufají ve vyšší návštěvnost.

V Krkonoších a Orlických horách omezil provoz vleků na některých místech siný vítr. "V sobotu jsme museli na chvíli část našich přepravních zařízení zastavit, především v horních partiích. Dnes jsme také museli načas na jednom zařízení přerušit provoz," řekl Martin Palán ze skiareálu Sněžník v Dolní Moravě na Orlickoústecku. Kvůli silnému větru dnes nejezdila lanovka na vrchol Sněžky.

Větrno bylo i na Klínovci, nejvyšší hoře Krušných hor. Za poslední dva dny tam podle mluvčí Hany Hoffmannové zavítalo přes 7000 příznivců zimních sportů, což je asi o 2000 lidí méně než předchozí víkend, kdy panovalo slunečné počasí. Návštěvnost ostatních areálů v Karlovarském kraji byla tento víkend výrazně horší než obvykle. Téměř prázdné svahy tak byly například na Plešivci, v Potůčkách či na Bublavě.

Horší návštěvnost než minulý víkend zaznamenala v sobotu i dnes také zimní střediska v Plzeňském kraji. Na největší skiareál v regionu, Ski&Bike Špičák, přijelo za oba dny přibližně 1500 lidí. Běžně jich tam přes víkend lyžuje i přes 2000. Špičák má před jarními prázdninami připraveno šest kilometrů sjezdovek, na kterých leží v průměru 40 centimetrů sněhu. Vedle Špičáku se v Železné Rudě lyžuje také v areálech Nad Nádražím - Belveder, Alpalouka a Samoty a jezdí lanovka na Pancíř. Dnes tam ale byly sjezdovky podle webových kamer téměř prázdné.

Průměrnou návštěvu zaznamenaly o víkendu Jeseníky. "Návštěvnost byla relativně slušná v pátek a v sobotu, kdy byly nejdříve pololetní prázdniny a potom začaly prázdniny jarní. Dnes to trochu pokazilo počasí, protože pršelo a bohužel i výhled počasí na příští týden není úplně ideální. Nicméně začaly jarní prázdniny, mimo jiné takzvaný brněnský turnus. Ti, kteří měli objednané pobyty, přijeli na hory, a my doufáme, že si najdou cestu i na sjezdovky," uvedl mluvčí střediska Boris Keka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 24°C

Celá předpověď