Veletrh zbraní v Las Vegas nabídl pušky i kulomety. Češi uzavírají smlouvu za miliardy

Veletrh zbraní v Las Vegas

Zbrojní veletrh v Las Vegas

V Las Vegas skončil jeden z největších zbrojních veletrhů na světě. Velkou roli hrály i české firmy. Jedna z nich dokončuje největší obchod mezi Českem a Spojenými státy v historii. Za dvě miliardy dolarů koupí firmu, která vyrábí munici.

Las Vegas je kvůli všudypřítomným kasinům známé hlavně jako město hříchů. Tento týden ale bylo i hlavním centrem zbrojního průmyslu. Američané mají ve svých domovech podle odhadů zhruba 270 milionů zbraní, což je nejvíc na světě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslanci schválili nový zákon o zbraních. Prodejci musí povinně hlásit podezřelé nákupy

Právě Spojené státy začaly v posledních letech lákat české byznysmeny. „Americký trh je největším komerčním trhem, co se týče munice a zbraní. Máme tady zatím dva výrobní závody, kde pracuje 300 lidí,“ popsal člen představenstva Czechoslovak Group David Štěpán.

Právě tato firma nyní dokončuje kontrakt, při kterém chce koupit jednoho z největších výrobců malorážové munice na světě. „Objem jejich tržeb je asi 1,6 miliardy ročně,“ uvedl Štěpán. „Moc se těšíme na budoucnost, CSG je strategicky investor, který v USA hodně investuje,“ řekl manažer americké firmy Jason Nash.

Stánek firmy navštívil i nejstarší syn exprezidenta Donalda Trumpa. Ten si myslí, že není problém, když jednu z největších amerických i světových firem převezmou právě Češi. „Výroba tady zůstane zachována, to je čisté, to chceme slyšet. Rozdíl by byl, kdyby se firma přestěhovala jinam,“ řekl Donald Trump junior.

Samotný veletrh byl přehlídkou snad všech zbraní. K vidění byly pistole, pušky, kulomety, ale i různá vozidla nebo kabelky, do kterých se dají pistole schovat. Na vzestupu v Americe je prý aktuálně střelba z pušek s optickými zaměřovači. Střelci z nich zasahují umělé cíle na vzdálenost až stovek metrů. „Trh roste a rozšiřuje se i do zahraničí, například do Španělska, Německa a podobně,“ uvedl Doug Koenig z Marlin firearms.

Mezi návštěvníky byli i lidé, kteří nenakupují za miliardy. „Hledáme dodavatele. Chystáme rekonstrukci střelnice, takže hledám inspiraci, nové materiály a technologie,“ uvedl například majitel střelnice na Slovensku Miroslav Chrenko. Veletrh se poprvé konal v roce 1979, v posledních letech zaznamenává vždy desetitisícové návštěvy.

Tagy:
zbraň Las Vegas USA Czechoslovak Group Jason Nash Doug Koenig