Sestavila je školitelka, profesionální řečnice a spisovatelka Vanessa Van Edward na základě několika odborných studií. Upozorňuje, že prvním krokem, jak odhalit lháře, je seznámit se s jeho běžným chováním. „Pokud víme, jak někdo jedná za normálních podmínek, stavíme na pevných základech,“ tvrdí.

Takto také identifikuje podvodníky vysloužilý kriminální profilátor FBI Gregg McCrary. „Kladením přímočarých otázek, například, jak se někdo jmenuje nebo, kde žije, se zaměřím na jeho zažité řečové vzorce, což mi umožní zaznamenat změny v mluvení nebo fyzickém projevu v době, kdy se ptám na něco méně příjemného,” vysvětluje.

Podle nosa, poznáš…

Se lhaním souvisí také používání podivných a nesourodých gest. Pokud někdo řekne ano, ale zavrtí hlavou ne, znamená to, že sám se sebou nesouhlasí. Klamavá sdělení jsou zároveň často doprovázena nadměrným utíráním nosu. Stres totiž způsobí rozšíření sliznic, a tedy k jejich naběhnutí a svědivému pocitu. Je známo, že například Bill Clinton se v rozhovoru, při němž se řešil jeho poměr s Monicou Lewinskou, dotkl svého čichacího ústrojí 88krát.

Mezi další přirozené reakce lháře patří skrývání úst nebo očí. Osoba, která mluví nepravdu, tak zavírá víčka, odvrací hlavu nebo si opře prsty o rty, jako by přemýšlela. Podle bývalých důstojníků CIA citovaných v časopise Parade Magazine se může navíc nadměrně vrtět a mnout si ruce.

Zdroj: Youtube

Dalším způsobem, jak mohou někteří lidé rozptýlit úzkost z lhaní, je péče o sebe nebo o své okolí. Muži si mohou upravit kravatu nebo brýle a ženy si mohou odrhnout vlasy či narovnat sukni. Podvodníci také rádi posouvají věci na stole.

S klamavým sdělením máme spojeny pohyby očí. Dlouho se věřilo, že lidé, neříkající pravdu, se dívají doleva nebo doprava. Studie provedená v roce 2015 Michiganskou univerzitou a zveřejněná v Time Magazine však ukázala, že 70 procent lidí naopak udržuje přímý oční kontakt, často bez mrkání.

Zaměřeno na hlas

V případě, že člověk lže, instinktivně se mu mění také tón řeči. Někteří více křičí, dalším může hlas přeskočit. Zbystřit byste měli i tehdy, pokud podezřelý používá nadbytek tzv. vycpávkových slov, jako například „hm“, „no“ a „že“, opakuje otázky a příběh popisuje ve třetí osobě, místo v první.

Zdroj: Youtube

„Snad nejjednodušší způsob, jak odhalit lháře je, aby to udělal za vás,” směje se Vanessa Van Edward. Ve studii z roku 2019 odborníci uvedli, že ti, kteří sami o sobě říkají, že jsou „dobří lháři “ jsou spíše tzv. lidovými vypravěči, tedy, že používají pouze bezvýznamné úpravy svých zkušeností bez závažných důsledků. Naopak, na první pohled čestní lidé, mohou být nebezpečnější.

Zdroje: www.forensicscolleges.com, www.flowee.cz