Svět ruskýma očima 748

 

Pokud se situace s Maďarskem zhorší, zablokuje Brusel znovu prostředky, řekla eurokomisařka

29. ledna 2024

Pokud se situace se „svrchovaností zákona“ v Maďarsku zhorší, znovu zablokujeme prostředky EU, protože se jedná o dynamický proces. Toto sdělila komisařka EU pro otázky demokracie a transparentnosti Věra Jourová na dnešním zasedání ministrů EU (29. ledna).

Britský Financial Times upřesnil, že v dokumentu zpracovaném bruselskými byrokraty se tvrdí, že pokud na následujícím mimořádném summitu EU dne 1. února nebude kvůli Maďarsku přijato rozhodnutí o vyčlenění padesáti miliard EUR Ukrajině, potom členské státy EU veřejně uvedou, že si nedovedou představit, že by Maďarsko dostalo prostředky EU. Navrhnou také, aby tyto prostředky byly Maďarsku zcela odebrány. Vyplývá z toho, že „svrchovaností zákona“ se chápe podpora banderovského režimu neonacisty Zelenského.

Belgická ministryně zahraničí uvedla: „Uvidíme po summitu 1. února jaké budou alternativy. Ale cílem je, aby byla dosažena jednota. Bude se jednat o stejném projektu jako na summitu v prosinci.“

Německá federální ministryně pro evropské záležitosti a otázky klimatu Luhrmannová kritizovala že se „musel svolat mimořádný summit EU jen kvůli tomu, že Maďarsko blokuje úmluvu o balíku pomoci Ukrajině“. Řekla: „Není náhodou, že člen EU Maďarsko, které nejvíce porušuje naše společné hodnoty a svrchovanost práva, se opět nachází mimo shodu ostatních dvaceti šesti členů EU o pomoci Ukrajině. Základní problém Maďarska, které se odklonilo od společných hodnot svrchovanosti práva je také spojen s tím, že mu silně chybí solidarita s Ukrajinou.“

Myslí si, že „problém Maďarska“ je i v tom, že neratifikovalo vstup Švédska do NATO. Řekla: „Je naprosto nepřijatelné projevovat takovou nedostatečnou solidaritu vůči státu, který je členem EU.“

Převzato z Eadaily.com/ru

***

Ukrajina – terorista: KTO, zničení Zelenského, zákaz vlajky, převodů a „smluv“

Oleg Volodin

30.ledna 2024

Ukrajina měla být dávno uznána za zemi sponzorující terorismus, ale ruská vláda není připravena na změnu formátu speciální vojenské operace. Avšak příprava k prohlášení Ukrajiny „státem – teroristou“ již existuje a důsledky takového rozhodnutí jsou známé.

Po zničení ruského Il-76 nad Bělgorodem ukrajinským vojskem prohlásil poslanec za Sevastopol Dmitrij Bjelik, že tento incident je opravdovým státním terorismem. Je čas ukončit veškerá mírová jednání a začít s postupem právního ukotvení tohoto faktu.

S Bjelikem souhlasí i vedoucí frakce pravicové Liberálně demokratické strany Ruska Sluckij a senátor Džabarov. Podle nich bylo třeba odpovědět na zabíjení civilistů, sestřelení Il-76 i malajsijského Boeingu, útoku na dětský novoroční svátek v Bělgorodu, Krymský most a další.

Politolog Sidorčik uvedl, že by mělo být „přijato politické rozhodnutí na nejvyšší úrovni o uznání Ukrajiny za teroristický stát. Potom by logicky následovalo ukončení veškerých kontaktů s teroristy (kromě spojení ohledně přijetí kapitulace)“.

Dodal, že to nebude vadit Západu při podporování Ukrajiny, ale zůstane precedent pro budoucí tribunál nad ní. Řekl: „Žádné ocenění Hitlerova jednání nemělo vliv na nacistický režim v Německu, dokud nebyl Rudou armádou dobyt Berlín.“

K čemu povede uznání Ukrajiny teroristickým státem a jaké budou důsledky jejího označení „sponzorem terorismu“? Bude ukončena speciální vojenská operace a začne režim KTO (protiteroristická operace). Oznámil to například předseda výboru Státní dumy pro obranu Andrej Kartapolov.

Podle zákona „O potírání terorismu“ se jedná o maximálně tvrdá vojenská opatření pro občany a o změnu formátu práce orgánů vlády.

Uznání Ukrajiny teroristickým státem by uzavřelo navždy možnost mírových jednání, včetně jednání o uznání nových hranic Ruské federace s novými (historickými) regiony.

Avšak zde si většina občanů i odborníků klade otázku: Potřebujeme takové uznání, když po Krymu jsou nové regiony RF „naše navždy i tak“?

Jenomže není možné obchodovat, přes takový stát čerpat plyn a amoniak pro evropské spotřebitele, prodávat takovému státu, nebo přes něj vést elektřinu a provádět různé operace.

Členka Asociace právníků Ruska Jevgenija Meškova řekla, že vlajka (hymna, erb) Ukrajiny mohou být oficiálně označeny za extrémistickou symboliku a zakázány, (bez varianty o souhře náhod).

Za podporu teroristické Ukrajiny mohou být zahájena trestní stíhání kvůli propagaci terorismu a vyneseny velké tresty.

Jakýkoliv peněžní převod od soukromých osob, i v kryptoměně, i pro soukromé osoby občanů Ukrajiny, včetně příbuzných pak bude považován za financování terorismu. Taktéž transakce s ukrajinskými právnickými osobami bude znamenat spolupráci s teroristy.

Lze také ukončit kontakty a svazky s dalšími zeměmi, které podporují teroristickou zemi (penězi, politicky, zbraněmi a podobně) i s ukončením diplomatických vztahů.

Prohlášení Ukrajiny teroristickou zemí bude znamenat, že vedení Ukrajiny i její orgány moci jsou teroristické a teroristé se musí ničit, také raketovými údery, také Zelenskij, Budanov, Zalužnyj, Nejvyšší rada, atd.

Krátce o hlavních následcích Ukrajiny vyhlášené jakožto teroristické země:

  • zveřejnění jakýchkoliv vizuálních, hudebních a řečnických symbolů Ukrajiny – teroristické a zakázané;
  • zákaz veškerého podnikání, převodů soukromým osobám, čerpání zdrojů, placení za služby nebo zboží na Ukrajině, při nerespektování by šlo o „placení terorismu“;
  • povoleno ničit vedení teroristického režimu na Ukrajině;
  • přerušení vazeb i kontaktů s kteroukoliv zemí, která podporuje Ukrajinu.

Zavedení režimu protiteroristických operací namísto speciální vojenské operace a přitvrzení vojenských úderů a akcí na Ukrajině.

Vypuštění veškerých jednání s Ukrajinou (s teroristy) a „smluv“, obilních dohod, atd.

Všechny návrhy byly sděleny prezidentovi Vladimiru Putinovi a přijetí rozhodnutí o vyhlášení Ukrajiny teroristickou zemí je nyní na něm.

Převzato z Pravda.ru

***

Smlouva START-3: Má smysl pokračovat v kvantitativním omezování?

Jurij Borisov

1. února 2024

Masivní rozmístění strategických termonukleárních zbraní USA na letištích Evropy dává Moskvě úplně volnou ruku.

Náměstek ministra zahraničí Ruska Sergej Rjabkov označil za destabilizující krok USA rozhodnutí o vrácení jaderných zbraní do Británie a podtrhl, že Moskva před tím Washington rozhodně varuje. „Co se týká hypotetického návratu amerických taktických jaderných zbraní na území Británie, chtěl bych důrazně před tímto destabilizujícím krokem varovat.“

Jedná se o bojové hlavice B61-12 s mocností do 50 kilotun, což je trojnásobek Američany svržené bomby na Hirošimu. V roce 2022 informovala BBC o plánech na rozmístění 54 stíhaček F-35 na americké základně v Británii, a ty mohou nést jaderné zbraně. Avšak termonukleární bomby B61-12 je možno považovat za taktické jaderné zbraně jen podmíněně, neboť reálně jde o ohrožení samotné existence Ruské federace. Rozmístění stíhaček – nosičů je v bezprostřední blízkosti hranic RF.

Kromě toho v mídiích uváděná mocnost bojové hlavice 50 kilotun nevyčerpává všechny bojové charakteristiky a ve skutečnosti je značně vyšší: B61 je bombou s proměnnou mocností munice a nazývá se široká varianta munice (FUFO Full Furing Option). Modifikace 3, 4 a 10 mohou být osazeny bombou o síle 0,3; 1,5; 10; 60; 80 nebo 170 kilotun. Je to první americká taktická bomba s proměnlivou silou náboje. Někteří znalci ji považují za nejnebezpečnější jadernou zbraň Washingtonu.

Reálná strategická váha uvedených zbraní míchá všemi kartami v rusko-americké smlouvě START-3. Ačkoliv byla smlouva pozastavena, je Ruskem respektována v kvantitativních parametrech. Na nedávném zasedání ruské Státní dumy bylo zákonem jednomyslně schváleno pozastavení účasti Ruské federace ve smlouvě o omezení strategických zbraní (START a START-3). Ministerstvo zahraničí prohlásilo, že je rozhodnutí o pozastavení ruské účasti ve smlouvě START vratné. Moskva vyzvala Washington „k projevení politické vůle s úsilím o všeobecnou deeskalaci a vytvoření podmínek k obnovení úplného fungování smlouvy“. I přes pozastavení START Rusko dále respektuje ve smlouvě zahrnutá kvantitativní omezení a bude s Washingtonem vyměňovat informace o vypouštění mezikontinentálních balistických raket i raket vypouštěných z ponorek.

Strategickou rovnováhu však rozvrací masové rozmístění v Evropě v blízkosti a dostupnosti hranic RF údajně taktických jaderných zbraní, které nejsou součástí smlouvy START a kterou strany respektují i při pozastavení smlouvy.

Vytvoření nových útočných možností protivníka se neomezuje jen na přesun 54 amerických F-35A do Británie. Analogické bojové stroje jsou již v Norsku, Nizozemsku a realizují se kontrakty na dodávky 64 F-35A Finsku a Polsku. Jsou také objednávky pro německou Luftwaffe.

Připočítat se musí i to, že se rádius těchto letadel znatelně zvýší tím, že přistávací letiště bývají zpravidla jen několik desítek kilometrů od ruské nebo od běloruské hranice. Platí to například pro letiště Lask v Polsku i pro letiště ve Finsku, která jsou nedaleko od průmyslových a vojenských center Ruska.

Navíc. I když má většina států NATO status bez jaderných zbraní, účastní se běžně aliančních cvičení s jadernými zbraněmi. Letadla F-35A budou jistě schopna zasazovat jaderné údery.

Na ruské území by mohlo být v okamžité pohotovosti pro jaderný útok nasazeno až 300 letadel. K tomu ještě může být do Evropy převeleno několik stovek amerických F-35A, a to během dnů a hodin. Tak dochází k situaci, kdy další dodržování kvantitativních parametrů smlouvy START-3 Ruskem ztrácí smysl. Protivník provádí manévr obkličování. Chce tak získat rozhodující převahu k prvnímu jadernému úderu silami a prostředky, které ve smlouvě nejsou zahrnuty a které Západ nesprávně nazývá taktickými zbraněmi.

Proč západní stratégové vsadili právě na F-35A. Je to letadlo obvykle neúčinné při naložení obvyklou municí. Do jeho vnitřku se nevejde úplná sada bomb a raket, a pokud se pověsí na vnější pylony přestává být letadlo neviditelné.

Termonukleární bomba je jiná – je optimalizovaná jenom na umístění uvnitř a letadlo zůstává neviditelné. Je tak mimořádně nebezpečné pro protivzdušnou obranu.

Pro Rusko to znamená přímou hrozbu strategického rozsahu, a to dává všechny argumenty k přijetí adekvátních, ale asymetrických opatření. Znamená to úplný konec dodržování smlouvy START-3. Jelikož Ruská federace má velký odstup (asi 10 let) od úrovně vývoje klasických strategických zbraní v Americe, má Washington důvod obávat se takového vývoje více než Moskva.

Převzato z Fondsk.ru

4.8 10 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
9 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
zajoch
4. 2. 2024 20:32

Budu hned první komentovat a bude se to týkat prvního článku s tématem veto Maďarska. Maďarsko nebude vetovat zvýšení rozpočtu pro dodávky zbraní Ukrajině, ale nebude se připojovat k placení. Konkrétně to řekl maďarský ministr zhraničí: „Nemůžeme a nebudeme překážet druhým, aby to dělali, je to jejich vlastní odpovědnost, oni se bu dou za své činy odpovídat, my ale nebudeme součástí takového rozhodnutí.“ Na summitu 1. února Maďarsko nevyužilo právo veta, ale přitom se „konstruktivně zdrželo“ účasti rozhodování. Ministr řekl: „Pokud jiní chtějí dodávat Ukrajině zbraně, je to jejich odpovědnost, ale Maďarsko se toho nezúčastní.“ Maďarsko dostalo záruku, že jeho… Číst vice »

orinoko
5. 2. 2024 9:05

Teď jsem narazil na výhřez hraběte X takto Platfuse Ovarova, který tady má svoje vilne vyznavače. To je hromada hnedyho jak na agroprotestech. Bez jakékoli opravdu zásadní souvislosti ten pablb strani Haliči, ačkoli na ni proběhl regulérní fašistický puč s nosaly a jejích obrocim v zádech. Režim a jeho koprofilove ho budou mít stejně na háku a on jen zpětně kalí na hlavy svým vyznavačům. Takovouto mravní rachotinu na Hrad dovezlo české volební hovado, po něm dalšího kujebaka, a teď totéž hovado nejspíše provede s volebními lístky do eurosojuzu. Co je třeba? Haldy hnoje na režim, Ovarova i Babáka prisypat,… Číst vice »

orinoko
7. 2. 2024 14:09

Pro vyváženost i druhou stranu téže mince nechme promluvit. Je zvláštní, že i na ní lze Rumburaka zahlédnout.

https://youtu.be/7OMt2HZBlO8?si=mXxZWyq17AHKT4oJ

PPK
PPK
7. 2. 2024 16:38

Je zajímavé, že „největší“ stratégové vojenské taktiky z kanceláří bank, gaučů stranických sekretariátů a od klávesnic počítačů nikdy na vojně nebyli a války znají jen z filmů a her na ajfounech. Stejné je to s akademickými „politology“ a ekonomy. Nárokují si řídit státy a spolehlivě v nich umí vytvořit jen víc bankrotů, kriminality a korupce než ti, co vládli před nimi. Jediné co oni umí dokonale, je denní mediální sebechvála a lhaní napořád. Nutí nás ostatní do „digitalizace fšeho“ a ve dvojkovém kódu by neuměli napsat ani první písmeno od svého jména. Zkrátka, titulovaní absolventi dnešních humanitních vysokých škol sebevědomého… Číst vice »

orinoko
8. 2. 2024 13:44

Koprofilove ze seznamu řeší haličskou Avdejevku. Prý to je jen díra v poli. Takže… To místo, odkud fasouni střílejí na Doneck, má na kahanku. Děj podobný dobývání Bachmutu. Rus postoupí o další území za cenu udajne obrovských lidských ztrát. Jen hovado musí neustále vařit nějaké smrDUTE omáčky, Při dnešních prostředcích kontroly území a pohybu armád nějaké nordicke bleskové války nejsou možné ani když jim velí bleskovka za luz ní krok. Zároveň pomalý postup signalizuje snahu minimalizovat lidské ztráty. Ale povidejte o tom něco smrdute zumpe typu seznam. Ostatní zmiňovat netřeba. Je to ten samý hnůj soustředěný jakémsi reliktu někdejší národní… Číst vice »

PPK
PPK
8. 2. 2024 17:05

Nabízím dva zajímavé odkazy:

Úvaha dne _ Inteligence je vrozená… _ inadhled

https://www.inadhled.live/uvaha-dne/inteligence-je-vrozena-/

Bombshell_ Tucker Carlson’s Exclusive Interview with Vladimir Putin in Moscow 
– Full Transcript Released! – American Media Group
Dej si do překládače – přepis nejnovějšího rozhovoru Putina s Carlsonem

https://amg-news.com/bombshell-tucker-carlsons-exclusive-interview-with-vladimir-putin-in-moscow-full-transcript-released/

Last edited 3 měsíců před by PPK
fajt
8. 2. 2024 18:23

Надеждину отказали в регистрации кандидатом в президенты › ПОЛИТИКУС (politikus.info) – a to už je parodia, co robi kremlins chazaři před „volbama“ v Rusku – takového boroka nechají sbírat podpisy, aby mu ty archy nakonec po svazacku zebrali a poslali do pecka – na druhou stranu mohli ho zamordovat jako kuchtíka a nebo poslat do gulagu jako Strelkova ( jeho basou jsou ruští bohatýři a patrioti kaput ) – přitom takového čubajze klidně pustili z Ruska s pytlem načorovaného zlata, stále vlastní nemalý podíl ruské gospodarky a i včil evidentně škodí Rusku … krpatý lžicar při dotazu na něj ztrácí… Číst vice »

orinoko
9. 2. 2024 14:01

Neříkejte mámě, že jdu do Avdejevky…

904e1adc0ffd0299246e5161955e3