Foto: Pxhere

Nespokojenost. Protestní pohotovost ambulantních specialistů trvá

Ačkoliv již formálně odstartovalo dohodovací řízení o úhradách pro příští rok, ambulantní specialisté ještě nemají zcela jasno ani v tom, jak budou mít péči uhrazenu letos. I když od vydání úhradové vyhlášky jednají se zdravotními pojišťovnami o úhradových dodatcích, doposud znění dvou dodatků neznají. U ostatních se podařilo oproti úhradové vyhlášce dosáhnout malého navýšení pouze pro část ambulantních specialistů. Proto zatím Sdružení ambulantních specialistů zůstává v protestní pohotovosti.

Ambulantní specialisté jsou segmentem, který v rámci úhradové vyhlášky dopadl skoro nejhůře. Proto také Sdružení ambulantních specialistů přistoupilo k protestní pohotovosti s tím, že doporučilo lékařům, aby neuzavírali s pojišťovnami úhradové dodatky, které nejdou nad rámec vyhlášky. Segment měl ovšem dvojitou smůlu – ačkoliv to v listopadu vypadalo, že se s plátci domluví na vyšších úhradách, s uzavřením dohody České lékařské komory a odborů s ministerstvem zdravotnictví spadly tyto plány pod stůl.

„Zpočátku jsme byli velkými optimisty, pak se ale začala situace komplikovat vzhledem k akci ČLK/LOK původně organizované Sekcí mladých lékařů ČLK. A když došlo k podpisu jejich dohody s premiérem a ministrem zdravotnictví, začala se jednání nejdřív protahovat, a pak některé zdravotní pojišťovny nečekaně od všech již předjednaných změn ustoupily. Snažili jsme se tedy jednat dál, začalo být ale postupně jasné, že dobudeme významně méně, než na co jsme byli naladěni v listopadu 2023. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že dohoda mezi ČLK/LOK a MZ není o ničem jiném, než o přesunu části peněz z jiných segmentů do nemocnic (odjinud nikdo nic nepřidal), přičemž už před dohodou byl systém veřejného zdravotního pojištění ze strany MZ na rok 2024 nastaven jako deficitní, máme jejich postoj za pochopitelný, “ konstatuje předseda Sdružení ambulantních specialistů (SAS) Zorjan Jojko.

Přesto jsou ale ambulantní specialisté rádi, že se podařilo domluvit alespoň něco. Hrozilo totiž, že pojišťovny, které v minulých letech nabízely nad rámec úhradové vyhlášky bonifikace vázané na některé obory či na péči o pacienty vybraných diagnóz, tyto programy zruší – čemuž se povedlo zabránit.

Mírné navýšení jen pro některé

Se Zdravotní pojišťovnou Škoda, s níž jako s jedinou SAS uzavřelo dohodu o dodatcích ještě před koncem loňského roku, se navíc podařilo domluvit nad rámec úhradové vyhlášky dvě věci. Mírně by se měla navýšit hodnota bodu a koeficientu u bonifikace za procento nových pacientů a objednací systém, a vedle toho pojišťovna slíbila posílat výzvu k regulacím za předpis léků a indukované péče až v případě vyššího překročení limitů. Krom toho se ještě povedlo dojednat s VZP, že mírně navýší úhradu celoúvazkovým, pro nové pacienty otevřenějším ambulancím.

Dohodu o dodatcích ambulantní specialisté mají ještě s dalšími třemi pojišťovnami, doposud ale neznají dodatky OZP a RBP. „Odhaduji ale, že se příliš nebudou lišit od podoby, jakou má většina ostatních. Je nám jasné, že tím většině ambulantních specialistů bude péče v roce 2024 hrazena vlastně čistě a jen dle úhradové vyhlášky, neboť výše popsané mírné (v řádu jednotek procent) výhody budou moci využít jen některé obory pouze u některých zdravotních pojišťoven, respektive plošnější výhody jsou jen pro menší část ambulancí – ty, jež plní příslušné kritérium u VZP, a ty, které mají smlouvu se ZP Škoda,“ popisuje Zorjan Jojko s tím, že ani tyto dodatky nejsou podmínkami na úrovni, kterou by ambulantní specialisté potřebovali pro plné vykrytí nárůstu nákladů na péči v posledních letech.

„Přes ty drobné, ale snad nesporné úspěchy se v rámci nastalé situace rozhodla Rada SAS prolongovat protestní pohotovost, kterou jsme vyhlásili poté, co vyšla úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví. Další kroky v jejím rámci probereme, respektive naplánujeme, na našem nejbližším jednání 8. února,“ doplňuje Jojko.

Získá letos SAS více plných mocí?

I když ale Sdružení ambulantních specialistů ještě nemá stoprocentně jasno, jak to bude s úhradami pro tento rok, startuje už diskuze o tom, jak bude vypadat financování v roce příštím. Minulý týden totiž formálně odstartovalo dohodovací řízení o úhradách pro rok 2025. S čím do něj ambulantní specialisté jdou?

„Naším prvořadým úkolem je přesvědčit ministra zdravotnictví, který je z velké nemocnice, že letošní cesta rozkladu toho, co mu za jejími stěnami funguje a bez čeho se pacienti neobejdou, ať je on sám nyní jakéhokoli názoru, je špatná. Při veškeré úctě k primární péči považuji za jisté, že pacientům, kteří potřebují specializovanou péči, přičemž (ještě) nepotřebují hospitalizaci, nebude schopna pomoci, pokud nenajdou svého ambulantního specialistu. To je první myšlenka, kterou se zabýváme a která souvisí s rokem 2025. Ta druhá je, že čekáme na informaci od Mandátové komise, protože nás opravdu zajímá, kolik soukromých lékařů, kteří v minulosti dali plnou moc pro dohodovací řízení ČLK (o.s.), letos pochopilo, že to byla chyba – a to právě v souvislosti s podzimní akcí ČLK, kterou soukromí lékaři zaplatili, přičemž peníze nešly mladým lékařům, kterým vedení ČLK jejich revoluci podle mého názoru ukradlo,“ načrtává Zorjan Jojko.

Sdružení ambulantních specialistů má také České lékařské komoře za zlé, že loni v rámci dohodovacího řízení zablokovala možnost dohody, která by bývala pro ambulantní specialisty znamenala lepší podmínky, než jaké ve finále dostali v úhradové vyhlášce.

„A mimo vše popsané samozřejmě čekáme na to, jak se letos budou vyvíjet ceny našich vstupů a na odhady vývoje od ČNB i analytické skupiny,“ dodává Jojko. Jednání analytické komise je přitom naplánováno na konec března, samotná vyjednávání o úhradách jednotlivých segmentů s plátci tak vypuknou v dubnu (více zde).

Michaela Koubová