Z PRVNÍ RUKY: 6. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 6. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Západní média zakalila propaganda. Proto jsem musel za Putinem do Moskvy, vysvětluje Carlson


Putin uvažuje racionálně a je ochotný jednat, hodnotí Drulák


 

Vyšla Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování

Metodika je výstupem Mezirezortní pracovní skupiny pro institucionální stravování. Jde o dokument doporučujícího charakteru, který nabízí návod, jakým způsobem dietní stravu zajistit a poskytnout v případě, že je po ní poptávka. Prošla pilotním testováním na reprezentativním vzorku škol, které ji velmi ocenily. Na její přípravě se podíleli odborníci napříč obory od nutričních terapeutů, přes hygieniky a metodiky školního stravování až po odborníky na gastronomii.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-mz)


 

Poosmé se v jižních Čechách setkají odborníci z oblasti turismu. Největší konference cestovního ruchu Travelcon zná speakery

Již 18. a 19. dubna se v Českých Budějovicích koná další celostátní konference cestovního ruchu Travelcon. Ta se v jižních Čechách bude konat již poosmé. Už nyní má však potvrzené speakery a nabízí zvýhodněné vstupné do konce února. Atraktivní program slibuje na oba dny konání.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jccr)


 

Projekt “MUNIPOLIS ACADEMY” je v plném proudu

Praha 9. února 2024 (PROTEXT) – Zapojení mladých lidí do správy věcí veřejných může být velmi prospěšné pro celou společnost. Pokud je to navíc v oblasti online komunikačních nástrojů, které jsou pro mladé druhou přirozeností, je to výhra na obou stranách. Jednu z možných cest v pilotním projektu “MUNIPOLIS ACADEMY” představuje KORIDOR D8 (spojení obcí kolem dálnice D8) ve spolupráci s Munipolis a Participation Factory.

“Tímto malým dílkem v rámci projektu Otevřená Správa naplňujeme jeden z jeho základních cílů – zvyšovat kvalifikaci veřejné správy být komunikačním prostředníkem mezi mnoha aktéry v území a pomáhat zajišťovat řádnou a komplexní informovanost občanů v zájmu udržitelného rozvoje daného místa,” říká Martin Klečka, předseda spolku měst a obcí KORIDOR D8.

Iniciativa se zaměřuje na zapojení mladých lidí ve věku 15-19 let do správy komunikační platformy Munipolis s cílem poskytnout jim nejen komplexní know-how v oblasti civic tech nástrojů, ale i školení participativního plánování, tvorby dotazníků, práce s veřejností a projektového řízení.

“Pilotní program je unikátní příležitostí pro samosprávy získat mladé odborníky, kteří mohou pomoci vedení obcí v administraci Munipolis a aktivně se podílet na komunikaci obce i participaci. Školíme budoucí odborníky na civic tech nástroje a zároveň do prostředí připravujeme mladé koordinátory participace,” říká Ervín Hausvater, civic tech expert a jeden ze školitelů Participation Factory.

Na konci programu dostanou účastníci nejen certifikát o absolvování kurzu, ale i možnost tříměsíční placené brigády ve své mateřské samosprávě. Po tu dobu budou k dispozici vedení obce primárně pro administraci platformy Munipolis. Nicméně s ohledem na získané znalosti a dovednosti nejen pro ni je ambicí, aby se absolventi zapojili i do dalších oblastí vedení obce (např. organizování veřejných setkání, workshopů, nastavení kampaní na sociálních sítích apod.). Pro případné konzultace pro ně budou k dispozici odborní garanti z Participation Factory.


 

Počet kybernetických útoků na české banky narostl pětinásobně

Praha 9. února 2024 (PROTEXT) – Analýza: Počet kybernetických útoků na české banky narostl v posledním roce pětinásobně, loni zaznamenaly 131 incidentů

Počet kybernetických útoků nebo závažných ohrožení směřujících na české bankovní domy dosáhl v loňském roce hodnoty 131. Jedná se historicky o nejvyšší číslo, oproti 26 v roce 2022 je nárůst pětinásobný. Stojí za tím především dopady geopolitické situace související s válkou na Ukrajině. S vysokým počtem kybernetických útoků je navíc nutné počítat i v budoucnu. Vyplývá to z analýzy společností Analytics Data Factory, která se zaměřuje na prevenci vzniku podvodů v reálném čase, a Semantic Visions, která vyhodnocuje data z globálních médií.

„Kybernetické útoky na banky jsou nejvíce intenzivní zejména v období různých svátků nebo velkých sezónních výprodejů – obecně tedy tehdy, kdy lidé nejvíce využívají elektronické způsoby placení. Zároveň to úzce souvisí i s mezinárodními konflikty,“ říká Jiří Mojžíš, technický ředitel společnosti Analytics Data Factory, která je expertem na správu a využití firemních dat včetně fraud managementu. „Musíme si otevřeně přiznat, že poslední rok v zásadě nastavil nový standard toho, s jakým množstvím kyberbezpečnostních hrozeb musí banky počítat. Dříve se těchto čísel zdaleka nedosahovalo. I v tomto roce pak očekáváme další nárůst kybernetických hrozeb a zejména i využití sofistikovanějších typů útoků,“ dodává Mojžíš.

„Počet kyberútoků a hrozeb týkajících se českého bankovního sektoru dosáhl v loňském roce svého vrcholu. Ve skutečnosti mohlo být hrozeb a útoků ještě více, některé se do médií nedostanou. Naše platforma v obrovském měřítku analyzuje data z článků ze zpravodajství globálně, včetně České republiky a detekujeme v nich pomocí AI konkrétní události. Na základě velkého objemu dat můžeme sledovat trendy například jako je tento a porovnávat jednotlivé země mezi sebou,“ říká Julius Rusnák, provozní ředitel technologické společnosti Semantic Visions, která se zabývá analýzou dat a detekcí rizik z článků v globálních médiích.

Významné útoky či ohrožení byly v loňském roce zaznamenány u celkem dvanácti institucí – kromě všech větších komerčních bank i České národní banky. Nejvíce zaznamenaných případů (36) představovalo „pouze“ významnou kyberbezpečnostní hrozbu. 34x došlo k trestným činům souvisejících s počítačovou kriminalitou – právě tento typ incidentů přitom o rok dříve tvořil majoritu evidovaných událostí. Ve 22 případech se jednalo o ilegální průnik bezpečnostní ochrany hackery. Zaznamenáno bylo i 19 DDoS útoků – jejich počet oproti roku 2022 několikanásobně narostl. Pouze v jednotkách se v minulém roce počítaly počty phishingových útoků, proniknutí malwaru a další hrozby. Některé události pak představovaly vzájemnou kombinaci výše uvedených kategorií.


 

Rozhovor Carlson – Putin. Všichni z něj citují, na PL.cz máte všechno


Slonice v diplomatickém porcelánu. Ostuda Markéty Pekarové na státním výletě


 

V systému OneTicket se loni prodalo přes 2,5 milionu jízdenek

Systém univerzální vlakové jízdenky OneTicket má za sebou rekordní rok. Loni se prodalo více než 2,5 milionu jízdenek v hodnotě přes 322 milionů korun. To je téměř o 66 tisíc jízdenek a 58 milionů korun více než v roce 2022.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-cendis)


 

Nemocenské a případy jeho krácení či odebrání

NEMOCENSKÉ je dávka z nemocenského pojištění určená k finančnímu zabezpečení pojištěnce v době, kdy nemůže z důvodu nemoci, karantény nebo úrazu pracovat. Existují ovšem situace, kdy klient, přestože se nemocenského pojištění (ať dobrovolně, nebo ze zákona) účastní, nárok na dávku nesplní, způsobí svým činem její krácení anebo získá jen omezený nárok.

CELÁ ZPRÁVA (Formát PDF)

(tz-čssz)


 

Společná akce strážců Naturparku Bavorský les a NP Šumava

 V sobotu 10. února pořádá Německý alpský spolek (DAV) v celém Bavorsku již devátý akční den s mottem „Šetrně do přírody (Natürlich auf Tour)“. V centru pozornosti bude opět oblast Třístoličníku.

Členové a strážci Přírodního parku Bavorský les, horské služby, DAV a dalších organizací budou mezi Hochsteinem, Třístoličníkem a Plechým oslovovat a seznamovat návštěvníky s potřebou ochrany přírody. Společně s německými kolegy budou na Třístoličníku strážci Národního parku Šumava a doplní je strážci u Plešného jezera. Důraz bude kladen na zvyšování povědomí lidí o jednotlivých chráněných územích, včetně důležitých omezeních vstupu. Představovat se budou i na rušení citlivé druhy živočichů, jako je tetřev hlušec.

Akce začíná v 10 hodin a potrvá do 15:00 hod. Strážci NP Šumava takto spolupracují s kolegy z německa už řadu let a pravidelně se připojují k jejich akcím a to jak v létě tak i v zimě, kdy jsou tyto společné hlídky zaměřeny primárně na vyznavače skialpinistického lyžování. Aktuálně jsou ale podmínky pro tento sport velmi špatné – sněhu je málo a navíc je zledovatělý. Konkrétně v oblasti Třístoličníku a Plechého je pohyb na lyžích, nebo pěšky bez nesmeků prakticky nemožný.

(tz-npš)


 

Od července vzroste příspěvek na péči. Ve čtvrtém stupni pro osoby mimo pobytové služby bude navýšen o téměř 8 tisíc korun

V červenci výrazně poroste příspěvek na péči ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím poslanecký pozměňovací návrh zákona o sociálních službách, který předkládá skupina koaličních poslanců.

CELÁ ZPRÁVA (Formát PDF)

(tz-mpsv)


 

Hledá se udržitelný projekt roku v Česku. Nominace do 16. ročníku E.ON Energy Globe jsou otevřené do začátku března

Praha, 8. února 2024

Kdo naváže na vítěze loňského ročníku, společnost NIL Textile, a stane se letošním udržitelným projektem roku? Soutěž E.ON Energy Globe, prestižní tuzemské ocenění v oblasti ekologie, udržitelnosti a ochrany životního prostředí, odstartovala svůj už 16. ročník. Až do 3. března se mohou do soutěže hlásit zajímavé projekty i nápady. Odborná porota pak z došlých nominací nebo tipů vybere finálové projekty, které se utkají o přízeň veřejnosti. Vítěz si na slavnostním vyhlášení, které bude letos na konci prázdnin v Brně, odnese hlavní cenu 500 000 korun od společnosti E.ON na svůj další rozvoj. Zkrátka nepřijdou ani ti, kdo zajímavé projekty nominují. Ten, kdo jako první pošle tip, jež nakonec porota vybere do finále, získá poukaz v hodnotě 10 000 korun na glamping – netradiční ubytování v srdci přírody.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)


 

Pokles výroby masa se zastavil

Ve 4. čtvrtletí se na jatkách vyrobilo celkem 112 709 tun masa, meziročně o 0,4 % více, z toho výroba hovězího se zvýšila o 4,5 %, zatímco vepřového se vyrobilo o 0,6 % méně a nepatrně klesla i výroba masa drůbežího (−0,2 %). Přímý nákup mléka od producentů se meziročně zvýšil o 1,7 %.

„Výroba masa ve 4. čtvrtletí bývá sezónně nejvyšší, v posledním kvartále roku 2023 se po dvou letech poprvé navýšila také meziročně. Podílela se na tom hlavně výroba hovězího, když drůbežího a vepřového masa se meziročně vyrobilo o něco méně,“ uvedla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

„Přestože výroba masa v posledním čtvrtletí roku 2023 ukazuje na zastavení dvouletého poklesu, roční hodnotou je výroba z dlouhodobého pohledu na svém minimu. Od roku 2000 klesla výroba vepřového masa o polovinu, hovězího masa o jednu třetinu a drůbežího o 15 %,“ shrnula vývoj Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-4-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

V roce 2023 se v Česku ubytovalo o 13,5 % více hostů

Ve 4. čtvrtletí loňského roku se celkový počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně zvýšil o 8,5 % na 4,7 milionu příjezdů. Přenocování zaznamenalo růst o 6,6 %. Vyšší počet strávených nocí ve srovnání se shodným obdobím předchozího roku byl vykázán jen u nerezidentů, rezidenti naopak zaznamenali pokles. Za celý rok 2023 se v Česku ve sledovaných zařízeních ubytovalo více než 22 milionů hostů, což bylo o 13,5 % meziročně více. Přenocování vzrostlo o 10,7 % na celkových 56 milionů nocí. Počet ubytovaných hostů v roce 2023 poprvé dosáhl hodnot předcovidového roku 2019, přenocování však stále zaostávalo.

„V hromadných ubytovacích zařízeních se v posledním čtvrtletí roku 2023 ubytovalo celkem 4,7 milionu hostů, což bylo o 8,5 % více oproti stejnému období roku 2022. Příjezdy zahraničních hostů se zvýšily o 16,7 % a počet domácích turistů vzrostl o více než jedno procento,“ uvedl Pavel Vančura, ředitel odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

„Po příznivém vývoji v letní sezóně se 4. čtvrtletí nedostalo nad úroveň předcovidového roku 2019. Celkový počet příjezdů i přenocování byl oproti 4. čtvrtletí 2019 nižší. Počet rezidentů v hromadných ubytovacích zařízeních vzrostl o více než 11 %, naopak zahraničních klientů přijelo o 10,5 % méně,“ sdělil Roman Mikula, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/cestovni-ruch-4-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Tržby ve službách v roce 2023 klesly o 3,0 %

Ve 4. čtvrtletí tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně reálně klesly o 3,0 %, stejně tak za celý rok 2023. Mezičtvrtletně tržby po očištění o sezónní vlivy reálně vzrostly o 0,1 %. 

„Celoroční tržby ve službách oproti roku 2022 klesly o 3,0 %. Nejvyšší příspěvek k poklesu vykázalo odvětví dopravy a skladování s meziročním snížením tržeb o 9,6 %,“ říká Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/sluzby-4-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Krajský úřad Jihočeského kraje zahajuje elektronické ověřování dokladů prostřednictvím mobilní aplikace eDoklady

Od dnešního dne, tedy čtvrtka 8. února, mají občané Jihočeského kraje možnost elektronicky prokázat svou totožnost pomocí mobilní aplikace eDoklady i přímo na pracovištích Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Tato inovativní služba je k dispozici půl roku před státem stanoveným harmonogramem a umožní Jihočechům výrazně urychlit proces ověřování svých oficiálních dokumentů. „Povinnost umožnit elektronické ověřování platí pro krajské úřady až od 1. července 2024. Pokud jsme ovšem schopni takovou službu zavést dříve, nevidím důvod, proč čekat. Věřím, že služba přispěje k efektivitě a pohodlí občanů při komunikaci s naším úřadem,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Krajský úřad Jihočeského kraje se tak stává jedním z prvních krajských úřadů v České republice, který tuto službu poskytuje svým občanům. „Považujeme za samozřejmost nabídnout Jihočechům tuto možnost o pět měsíců dříve. Naše rozhodnutí zahájit novou éru prokazování totožnosti elektronickým občanským průkazem odráží naši snahu o modernizaci veřejné správy a zjednodušení komunikace s občany,” řekl ředitel krajského úřadu Jihočeského kraje Lukáš Glaser a dodal, že již od poloviny roku 2022 se mohou Jihočeši na krajský úřad elektronicky objednat a rezervovat si termín osobní schůzky online, popřípadě vyřídit svou záležitost prostřednictvím aplikace MS Teams. Před rokem kraj tuto službu ještě rozšířil i na elektronické podání formuláře.

Elektronické ověřování dokladů se týká všech agend Krajského úřadu Jihočeského kraje, kde se fyzická osoba prokazuje na místě občanským průkazem. Konkrétně se jedná o CzechPOINT, matriku, živnostenský úřad, agendu silniční dopravy, stavebního úřadu, školství a zdravotní správy.

Služba umožňuje občanům pomocí mobilní aplikace eDoklady prokázat svou totožnost. “ ,” doplnil Glaser.
V následujících měsících bude možné do aplikace nahrát i další doklady a v příštím roce bude možné využít aplikaci i při ověřování totožnosti před volební komisí. Aplikace eDoklady je dostupná ke stažení jak v obchodu Google Play, tak i v App Store.

Aplikace eDoklady umožňuje:

  • Kopírování údajů – V mobilní aplikaci eDoklady máte bezpečně uloženy všechny údaje z občanského průkazu. Tyto údaje můžete snadno kopírovat a přenášet do jiných aplikací, například při vyplnění adresy v e-shopech, nebo když potřebujete číslo občanky při rezervaci letenek, při uzavírání smluv nebo zřizování různých služeb
  • Prokazování totožnosti – S aplikací také můžete osobně prokazovat svoji totožnost tzv. ověřovatelům. Oproti předkládání klasické plastové občanky zde ale máte výhodu v tom, že vidíte, které údaje po vás ověřovatel požaduje a můžete předání údajů odmítnout. Když je například nutné ověřit pouze vaši plnoletost, stačí předat údaj o věku. Není potřeba zobrazit i rodné číslo, jméno nebo adresu.
  • Nezfalšovatelnost – Občanku v eDokladech není možné zfalšovat. Zašifrované údaje se u ověřovatele rozšifrují a tím se ověří jejich platnost. Aby bylo jasné, že zobrazené údaje patří k vám, ukáže se i vaše fotografie. Nikdo se za vás nebude moci vydávat.
  • Ochranu soukromí – Data o prokazování nebudou dostupná státu ani nikomu jinému. Pouze vy ve svém zařízení můžete (ale nemusíte) uchovávat historii prokazování. Tuto funkci si můžete sami zapnout, můžete ji kdykoli vypnout a uložená data smazat.
  • Zabezpečení dat v případě ztráty nebo odcizení – Pokud mobil ztratíte nebo je vám odcizen, nikdo se k vašim datům nedostane. Data jsou šifrovaná, chráněna biometrií nebo PINem a na dálku můžete aplikaci eDoklady odpojit v Portálu občana a tím ještě zvýšit zabezpečení dat.

(tz-jč)


 

V prosinci vyhověly všechny kontrolované vzorky pohonných hmot

(Praha, 6. únor 2024) Česká obchodní inspekce monitorovala kvalitu pohonných hmot v měsíci prosinci loňského roku. Odebrala 174 vzorků, všechny vzorky vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

Česká obchodní inspekce pokračovala v pravidelných kontrolách jakosti pohonných hmot. Na čerpacích stanicích v ČR odebrala v prosinci 2023 celkem 174 vzorků pohonných hmot. Všechny kontrolované vzorky vyhověly stanoveným jakostním požadavkům stejně jako v měsíci listopadu, kdy bylo kontrolováno 236 vzorků a taktéž všechny vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

(tz-čsú)


 

Tržby v maloobchodě za rok 2023 klesly o 4,1 %

Meziročně se tržby v maloobchodě v prosinci zvýšily reálně o 1,6 % a meziměsíčně o 0,2 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 5,0 %, meziměsíčně klesly o 0,2 %. Za celý rok 2023 se tržby v maloobchodě snížily o 4,1 %, za prodej a opravy motorových vozidel se zvýšily o 4,2 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy zaznamenaly v prosinci meziroční růst. Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. Z nepotravinářského zboží dosáhly nevyššího meziročního růstu tržeb prodejny s kosmetickými a toaletními výrobky. Tržby za prodej potravin klesaly nepřetržitě již dvacátý měsíc v řadě, tempo poklesu se však v prosinci zmírnilo,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-prosinec-2023

(tz-čsú)


 

Mezinárodní unie geologických věd schválila stratotyp u Hlásné Třebaně

Významného úspěchu dosáhli vědci z Geologického ústavu AV ČR. Mezinárodní unie geologických věd schválila nový stratotyp u Hlásné Třebaně. Stratotyp je geologická lokalita, na které je vymezen standard konkrétního historického geologického období. Ten u Hlásné Třebaně bude definovat spodní hranici silurského stupně nazývaného aeron, tedy dobu asi před 441 miliony let. Výzkum mezinárodního týmu trval téměř 10 let a sám třístupňový schvalovací proces skoro rok.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Markéta Adamová Pekarová ztrapnila v Arménii a Ázerbájdžánu sebe, ale i nás


 

Projekt EG.D tříd na středních školách se rozšiřuje. Od září se otevřou dvě nové v Hluboké nad Vltavou a v Třebíči

Energetika je oborem budoucnosti a její role bude v dalších letech ještě výraznější. Společnost EG.D, člen skupiny E.ON, zabezpečuje distribuci elektrické energie na jihu České republiky. Podstatnou část jejích zaměstnanců tvoří lidé na technických pozicích, a právě bez technicky vzdělaných pracovníků se do budoucna neobejde. EG.D i proto dlouhodobě podporuje vzdělávání a ročně do něj investuje více než čtyři miliony korun. Loni v září navíc otevřela ve spolupráci se Střední školou elektrotechnickou a energetickou (SŠEE) v Sokolnicích u Brna pilotní projekt EG.D třídy, který od nadcházejícího školního roku rozšíří i na další dvě školy na svém distribučním území. Jednou z nich je Střední odborná škola elektrotechnická v Hluboké nad Vltavou a pak i Střední průmyslová škola v Třebíči.

„Z povahy naší činnosti jsou v naší společnosti nejvíce žádané právě technické obory. Díváme se do budoucna a vidíme, že jen v následujících pěti letech dosáhne věku odchodu do penze přes 200 provozních pracovníků, což je zhruba jedna třetina aktuálního počtu, a my už teď musíme vědět, že je dokážeme nahradit, pokud se rozhodnou do penze odejít. I proto jsme spustili v září pilotní projekt EG.D třídy v Sokolnicích u Brna, kde do učení nastoupilo třicet studentů. Potvrdil se nám předpoklad, že o něj je zájem a že tento model funguje a jsme rádi, že ho můžeme rozšířit i na Hlubokou nad Vltavou a také do Třebíče. Potřebujeme totiž mít odborníky po celém našem území, kde působíme,“ vysvětluje Pavel Čada, místopředseda představenstva EG.D. „Energetika se mění. Už to není jen práce se šroubovákem a kleštěmi, ale pracuje se s moderními technologiemi, termovizemi nebo drony a věřím, že může být lákadlem pro řadu zájemců,“ doplňuje Pavel Čada.

Jeho slova potvrzují i statistiky Českého svazu zaměstnavatelů v energetice. V roce 2023 vzrostl meziročně počet přihlášek ke studiu elektrotechnických oborů na středních školách o 10 % a byl dokonce o čtvrtinu vyšší než v roce 2021.

Co je EG.D třída?

Jedná se o tříletý učební obor elektrikář – silnoproud zakončený výučním listem, jehož absolventi mohou rovnou nastoupit jako pracovníci do provozu ve společnosti EG.D nebo u jejich dodavatelů. Absolventi EG.D třídy budou po ukončení studia špičkově vyškoleni na používání nejmodernějších postupů v energetice. EG.D ve spolupráci se školou poskytne studentům po celou dobu studia odborné vybavení, pomůcky, naučná videa, a nabídne jim prospěchové stipendium až 3 000 korun měsíčně, každoroční praxe a možnost letních brigád ve společnosti.

Studenti si mohou v rámci běžné doby studia rozšířit svou kvalifikaci díky absolvování speciálních zkoušek a kurzů. Absolvují i řadu seminářů, workshopů a exkurzí na místa, kam by se jinak nedostali. Další výhodou EG.D třídy je, že se distribuční společnost přímo zapojuje do celého vzdělávacího procesu. Její pracovníci pravidelně komunikují se studenty a pedagogy a mohou rychleji reagovat na aktuální trendy v energetice.

„Máme zpětnou vazbu téměř ihned od studentů i pedagogů o jejich aktuálních potřebách, a po vzájemné dohodě se školou naši zaměstnanci doplní výukový plán o další speciální semináře a workshopy,“ dodává Pavel Čada.

Projekt montérského dorostu doplňuje podporu škol

Projekt EG.D třídy je dalším krokem k přípravě budoucích odborníků v energetice. Distribuční společnost už několik let přijímá do stipendijního programu Montérský dorost nejlepší studenty elektrotechnických oborů na středních školách v rámci svého distribučního území. Těm poskytuje podobné podmínky jako v EG.D třídě. Podporuje i další školy formou technického vybavení, a také jejich studentům nabízí možnost praxí nebo workshopů. Aktuálně spolupracuje E.ON s více než dvaceti středními a vysokými školami, ale zájem o energetiku, enviromentální témata a udržitelnost podporuje i u žáků základních škol formou spolupráce s organizací Terra Klub.

„Od EG.D třídy si slibujeme ještě větší provázání výuky mezi školou a firmami, které se specializují na energetiku a distribuční soustavu. Již teď s EG.D úzce spolupracujeme, ale tato spolupráce se rozšíří o větší zapojení odborníků z praxe do výuky našich žáků, abychom žákům dokázali předávat nejnovější zkušenosti a dovednosti z oboru. Myslím si, že zřízení EG.D třídy vzbudí ještě větší zájem z řad žáků a rodičů o naší školu a obor elektrikář – silnoproud,“ doplňuje Pavel Zasadil, ředitel Střední školy elektrotechnické v Hluboké nad Vltavou.

(tz.eg.d)


 

Přijímačky na střední školy poprvé s elektronickou přihláškou. V Jihočeském kraji se může hlásit šest tisíc deváťáků
  • – Elektronickou přihlášku mohou rodiče podat po ověření bankovní identitou
  • – Bankovní identitu má v celé zemi 6 milionů lidí, což je většina dospělých, a vyzkoušelo ji již 4 miliony lidí
  • – Možnost papírové přihlášky zůstává

České Budějovice 6. února 2024 – Pro rodiče žáků hlásících se na střední školy letos přichází významná změna. Poprvé mají možnost přihlašovat se elektronicky. Místo původních dvou mohou uchazeči podat hned tři přihlášky a školy seřadit dle svých priorit. Rodiče deváťáků a uchazečů o víceletá gymnázia mohou využít Bank iD (bankovní identitu) pro online přihlašování a ověření totožnosti. Elektronické přihlášování je možné od 1. do 20. února.

Letos poprvé v přijímacím řízení na střední školy odpadá povinnost fyzicky odevzdat nebo poslat přihlášku. Systém žáky na základě výsledků jejich přijímacích zkoušek automaticky rozřadí podle jejich preferencí. Tento krok bude velkou úlevou pro rodiče 106 tisíc deváťáků. V Jihočeském kraji se může hlásit 6 tisíc deváťáků, kteří si mohou vybírat z téměř 1 300 středních škol a gymnázií v celém Česku.

V případě, že rodiče nemají bankovní účet, mohou si zřídit bankovní identitu na všech pobočkách České spořitelny, ČSOB, FIO banky, Komerční banky a MONETA Money Bank.

„Bankovní identita je nejvyužívanějším nástrojem pro ověřování totožnosti občanů v online prostředí. Jsem rád, že letos mohou rodiče podávat přihlášky na střední školy elektronicky a využít k tomu právě bankovní identitu. Rozšiřuje se tak možnost vyřizovat běžné záležitosti z pohodlí domova. Je důležité zmínit, že některé banky zřídí bankovní identitu i těm rodičům, kteří z nejrůznějších důvodů bankovní účet nemají.,“ říká Marek Růžička, výkonný ředitel Bankovní identita, a.s.

Elektronickou přihlášku je možné podat od 1. února 2024 do 20. února 2024, více informací najdou zájemci na doméně www.prihlaskynastredni.cz. Samotné přihlášky se pak podávají na webu www.dipsy.cz. Systém se týká také přihlášek na víceletá gymnázia.

(tz-bi)


 

MŠMT podpořilo nárůst kapacit ve středním vzdělávání

Praha 6. února 2024 – Kapacity středoškolských oborů, do nichž budou žáci končící základní vzdělávání podávat letos své přihlášky, se zvýší. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyřídilo všechny žádosti, které bylo možné ve správním řízení kladně uzavřít, v čase mnohem kratším, než je stanovená zákonná lhůta. Díky tomu jsou nové kapacity k dispozici již pro první kolo přijímacího řízení.

Ministerstvo k 30. listopadu 2023 obdrželo celkem 761 žádostí o změny v rejstříku škol a školských zařízení, z nichž se 213 žádostí týká středních škol. S ohledem na změny v přijímacím řízení a řešení kapacit ve středním vzdělávání tak ministerstvo v rámci správního řízení posuzovalo 139 žádostí směřujících k zápisu nového oboru středního vzdělávání nebo celé nové školy, kdy 58 žádostí se týkalo lyceí, 32 žádostí čtyřletých gymnázií a zbytek směřoval do ostatních oborů, a 74 žádostí směřujících k úpravě kapacity školy.

„Díky velmi aktivnímu a profesionálnímu přístupu úředníků ministerstva je možné nabídnout větší kapacity už pro první kolo přijímacího řízení, za což všem kolegyním a kolegům, kteří na této agendě pracovali a nadále pracují, patří mé velké poděkování,“ říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

I když v tuto chvíli není ještě možné přesně uvést, o jaké číslo se kapacity prvních ročníků středních škol zvednou, je zřejmé, že půjde o nárůst v řádu tisíců míst.

„Úřad zvládnul do konce ledna vyřídit všechny žádosti, které splňovaly příslušné podmínky. Vezmeme-li v úvahu, že celý proces je realizován v režimu složitého správního řízení, a připočteme-li k tomu fakt, že agendu školského rejstříku řeší relativně malý tým kolegyň a kolegů, pak je třeba vnímat, že jde o velmi profesionální výkon,“ dodává státní tajemník v Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys s tím, že i když ministerstvo příslušnému útvaru poskytlo maximální možnou podporu, nebyl by takový výsledek bez osobní iniciativy jednotlivých státních zaměstnanců možný. „Z dálky to může vypadat jako drobnost, ale pro podporu řešení situace ve středním vzdělávání šlo o velmi důležitou aktivitu, a je tedy vhodné na příklad dobré praxe při výkonu státní správy poukázat,“ vysvětluje státní tajemník Andrys.

Žádosti týkající se středního vzdělávání, které jsou stále v procesu posuzování, neboť žadatelé nepředložili všechny požadované podklady nebo jejich podklady vykazovaly nedostatky, které se dosud nepodařilo odstranit, a nebylo tedy možné řízení prozatím dokončit, vyřídí ministerstvo v nejbližším možném termínu. Stejně tak ministerstvo dokončí řízení ve všech ostatních žádostech o změny v rejstříku, které se týkají jiných druhů či typů škol a školských zařízení.

(tz-mšmt)


 

Lékaři a psychologové se postavili za manželství muže a ženy

Praha 6. února 2024 (PROTEXT) – Více než 200 lékařů, psychologů, terapeutů a zdravotníků se postavilo za manželství muže a ženy. Ve společném prohlášení vyzývají poslance, aby při projednávání definice manželství podpořili ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy.

Prohlášení iniciovala lékařka Lucie Šmehilová spolu se svými profesními kolegy a kolegyněmi. V nejbližších dnech dojde k předání prohlášení s podpisy odborníků poslancům Parlamentu ČR. Lékaři tak navazují na prohlášení učitelů a živnostníků, kteří se k projednávaným zákonům vyjádřili v podobném duchu.

Lucie Šmehilová za podepsané lékaře uvedla: „Vnímáme manželství jako svazek muže a ženy pro jeho přirozenou dispozici vytvořit vlastní rodinu. Role muže a ženy v manželském svazku je důležitá pro zdravý vývoj dítěte. Podle psychoanalytických studií a teorií je právě přítomnost muže a ženy v roli rodičů důležitá pro budoucí vztahy dítěte, protože mu pomáhá nalézt určité vzory chování, které může využít v budoucích partnerských či rodičovských rolích a nejen tam. Je důležité, aby každé dítě znalo své biologické rodiče, prarodiče a co nejširší rodokmen, aby bylo schopné nalézt svou biologickou identitu. Toto je podstatné nejen z hlediska psychologie, ale zároveň to pomáhá řádně pečovat o jeho zdraví, zejména z hlediska prevence. Jsme přesvědčeni, že je třeba hájit zájmy a práva dětí a nelze legislativně povolit situaci, která jde proti jejich zájmům v takto důležitých otázkách.“

„Odvěká zkušenost lidstva stejně jako klinické a výzkumné zkušenosti lékařů a vývojových a klinických psychologů ukazují, že nejlepší podmínky pro zdravý vývoj dětí až do dospělosti při srovnání různých typů rodin skýtají rodiny založené na dlouhodobém pozitivním vztahu matky a otce dítěte, které tu má možnost identifikovat se s rodičem téhož rodu a zároveň zakoušet vzájemné vztahy mezi rodiči. Základní potřebou dítěte je zkušenost bezpodmínečného přijetí, které má mateřskou a otcovskou podobu,“ doplňuje s respektem ke všem lidem, toužícím po manželství a dětech, ale s přednostním ohledem na nejzranitelnějšího člena rodinného společenství, jímž je dítě, dětský klinický psycholog Jaroslav Šturma.


 

Nové geny a pět voliér v beskydské odchovně tetřeva hlušce

Hradec Králové, 6. února 2024 – Do beskydské odchovny tetřeva hlušce loni přibylo jedenáct ptáků dovezených většinou z Alp. Chovné hejno 28 tetřevů je tak geneticky pestřejší a ptáci budou v přírodě odolnější. Lesníci pro ně právě dokončili pět dalších voliér. Od roku 2017 vypustily Lesy ČR do Beskyd 83 odchovaných tetřevů.

„Celkem teď máme 19 samic, takže bychom měli ročně odchovat více mláďat. Dovezení samci přinesou nové geny,“ vysvětluje Adéla Jonáková, která beskydské zařízení koordinuje.

Lesy ČR zlepšují metodiku i welfare chovaných zvířat a snaží se jim vytvořit co nejpřirozenější podmínky. Jen tak mohou tetřevi v přírodě přežít a rozmnožovat se. „Při jarním líhnutí kuřat simulujeme ve voliérách přírodní prostředí. Veškerou péči o mláďata necháváme záměrně na samicích,“ pokračuje Jonáková. Jakmile mláďata povyrostou, celé hejno se přemístí do speciální terénní aklimatizační voliéry v horách, kde si tetřevi zvykají na přírodu, do níž je pak lesníci na podzim vypustí.

„Tetřevy v terénu průběžně pozorujeme a po několikaletém provozu odchovny je zřejmé, že prospívají a mají šanci přežít. Jsou ale velmi plaší, zranitelní a potřebují les s mnoha druhy dřevin různého věku, ve kterém jsou i bobulové keře. V místech, kde tetřev žije, tomu přizpůsobujeme hospodaření,“ uvádí Tomáš Peka, lesní správce z Frýdku-Místku a pokračuje: „Část území také ponecháváme ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny v bezzásahovém režimu a cíleně tlumíme tlak predátorů, jako je liška, kuna nebo divoké prase“.

Tetřev hlušec patří mezi kriticky ohrožený druh označovaný jako „deštníkový“, což znamená, že se díky jeho podpoře a úpravě hospodaření daří chránit i další ptáky, jako je například jeřábek lesní, datlík tříprstý, puštík bělavý, sýc rousný a jiné druhy.

V České republice žijí tetřevi kromě Beskyd také na Šumavě, kde mají Lesy ČR odchovnu od osmdesátých let minulého století.

Na snímku: Odchovaný samec tetřeva hlušce odlétá do Beskyd; Archiv Lesů ČR; fotograf Jakub Hrouda

(tz-lčr)


 

Šlechtění jabloně je závod vědců s patogeny: výstava od 8.2. + jak a proč se šlechtí

Jablka jsou třetím nejpěstovanějším ovocným druhem na světě a celkově osmou nejpěstovanější plodinou na světě: aby byla odolná proti houbovým chorobám, více než 60 let je šlechtí vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Jejich odrůd se ročně prodá přes milion stromků a jsou vysazovány v desítkách zemí světa.

Se smyslem moderního šlechtění jabloně chce seznámit návštěvníky Botanická zahrada Liberec, která od 8. do 18. února 2024 pořádá výstavu Jablka s příběhem, kde představí 60 historických, současných tržních a novošlechtěných odrůd. Dvakrát za den bude pro návštěvníky připravena též malá degustace šesti moderních odrůd vyšlechtěných Ústavem experimentální botaniky AV ČR – včetně odrůdy Opal®, která byla v roce 2015 vyslána jako doplněk stravy astronautům NASA na Mezinárodní vesmírnou stanici.

(tz-avčr)


 

Termín pro podávání přihlášek na střední školy zůstává v platnosti do 20. února

Systém pro podávání přihlášek na střední školy DiPSy byl spuštěn v pátek 2. února. Za první tři dny bylo úspěšně podáno téměř 20 tisíc přihlášek. Prodloužení termínu podávání přihlášek by zkrátilo dobu, ve které mohou ředitelé přihlášky zkontrolovat, naplánovat školní kola přijímacích zkoušek a kontaktovat uchazeče a rodiče v případech, kdy je nutné řešit individuální situace.

(tz-mšmt)


 

Jindřichův Hradec vyhlásil tendr na komplexní řešení prostoru Dukelských kasáren pro developerské společnosti a stavební podnikatele

6. února 2024 (PROTEXT) – Město Jindřichův Hradec má v majetku objekt Dukelských kasáren, který je primárně určený pro bydlení, ale jeho současný stav vyžaduje rekonstrukci. Zástupci města vyhlásili tendr na komplexní řešení tohoto prostoru pro developerské společnosti a stavební podnikatele. Cílem je rekonstruovat stávající objekty, a kromě jiného vybudovat nové bydlení.

Nabízí se zde možnost komplexního řešení celého prostoru s důrazem na veřejný prostor a zároveň s rekonstrukcí stávajících prostor pro bydlení vytvořit i nové kapacity, navýšit bytový fond o další bytové jednotky, a tak uspokojit zájmy o bydlení v Jindřichově Hradci.

„Část historických objektů je nyní využívána pro bydlení, část je bez využití. Potenciál areálu a nedostatek bytů ve městě, byl spouštěcím mechanismem pro další uvažování o budoucnosti kasáren. Poloha při Václavské ulici zajišťuje výbornou dopravní obslužnost. Kromě automobilu, lze využít nedalekou zastávku MHD, či díky krátkým vzdálenostem nabízí možnost pěší docházky do centra města,“ řekl starosta města Michal Kozár. Výraznou výhodou je blízkost přírody v podobě řeky Nežárky a na ní navázaných turistických či vycházkových stezek. „Na sídlišti Hvězdárna se v docházkové vzdálenosti nachází mateřská i základní škola a také dostatek obchodů,“ dodal starosta.

Na toto téma se konala v září loňského roku veřejná prezentace, kde starosta města společně s městským architektem přítomným představil záměr výstavby nových bytů pro rezidenční bydlení v této lokalitě. „V iniciační studii, s prvky studie proveditelnosti, bylo na jednom z možných konceptů ověřeno, kolik lze do projektu umístit bytových jednotek. Koncept dále pracuje s možností zachování historické budovy zemanského dvorce, kde jsou v přízemí umístěny komerční jednotky a v horních patrech byty. Zbylé objekty, jejichž historická hodnota není tak výrazná, jsou uvažovány k odstranění a na jejich místě je vytvořen komplex pěti bytových domů, řešených jako novostavby. Důležitou součástí je veřejný prostor, nalézající se uvnitř nově navrženého komplexu. Jedná se o kombinaci cest pro pěší, zeleně a místa pro posezení obyvatel, včetně prvků pro děti,“ přiblížil městský architekt Lukáš Soukup.

Důležitým bodem je otevřenost areálu pro návštěvníky. Počítá se tedy s tím, že bude přístupný i pro obyvatele okolních objektů. Ti budou moci navštívit jak dětské hřiště, tak kavárnu nebo restauraci v přízemí, s venkovním posezením uvnitř areálu.

„Studie vytvořená městským architektem není závazná, naopak se očekává vlastní invence soutěžících. Přihlášené týmy budou zajišťovat jak vlastní výstavbu areálu, tak architektonickou studii a projekční práce,“ vysvětlil starosta Kozár. Důležitou součástí nabídek bude finanční model řešení. Pro zajištění nezávislosti a kvality výběru, byla sestavena odborná komise, tvořená předsedou architektem, krajinářským architektem a specialistou na technické zařízení budov. „Za všechny bude dobré jmenovat předsedu komise docenta Jiřího Klokočku, českého architekta a urbanistu, který strávil velkou část života v Belgii a nyní se věnuje výuce architektury v Liberci a Praze,“ dodal architekt Soukup. Pro účastníky ze strany developerů jsou k dispozici jak kontaktní emailové adresy k vznesení dotazů, tak možnost prohlídky areálu s městským architektem. Možnost podání nabídek je do konce dubna 2024.


 

Obchodní bilance v roce 2023 skončila přebytkem

Podle předběžných údajů skončila v prosinci bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 3,5 mld. Kč, což byl meziročně o 5,9 mld. Kč lepší výsledek.

„Za rok 2023 vykázala obchodní bilance přebytek 122,8 mld. Kč ve srovnání s deficitem 204,8 mld. Kč v předchozím roce. Od začátku roku 2023 vzrostl meziročně vývoz o 0,6 %, zatímco dovoz klesl o 6,6 %,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-prosinec-2023

(tz-čsú)


 

Stavební produkce v roce 2023 klesla o 2,6 %

Stavební produkce v prosinci meziročně klesla o 4,6 %, meziměsíčně byla vyšší o 1,3 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 7,5 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 62,4 %. Meziročně bylo zahájeno o 16,5 % bytů méně, dokončeno bylo o 5,0 % bytů více.

„Stavební produkce v roce 2023 meziročně klesla o 2,6 % a prudší pokles byl zaznamenán v segmentu inženýrského stavitelství. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení rostla, ale bytová výstavba byla v útlumu zejména ve fázi zahajování,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„V prosinci tlumilo celkový pokles stavební produkce pozemní stavitelství, jehož produkce meziročně klesla o 1,3 %. Inženýrské stavitelství se potýkalo s vyšší srovnávací základnou a kleslo o 12,5 %,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-prosinec-2023

(tz-čsú)


 

Průmyslová produkce v roce 2023 klesla o 0,4 %

Průmyslová produkce v prosinci meziročně reálně klesla o 0,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 2,8 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 0,9 %.

„Průmyslová produkce byla v roce 2023 meziročně o 0,4 % nižší.  K tomuto výsledku významně přispěly poklesy v odvětvích výroby ostatních nekovových minerálních výrobků a výroby základních kovů, hutnictví a slévárenství. Oproti roku 2022 se snížila i výroba elektřiny. Celkový pokles nedokázalo zvrátit ani oživení ve výrobě motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

 „Poslední měsíc roku 2023 zakončil průmysl prakticky na úrovni srovnatelné s prosincem roku 2022. Produkce meziročně velmi mírně klesla, hodnota nových průmyslových zakázek se naopak velmi mírně zvýšila. Tahounem produkce i zakázek byl automobilový průmysl. Pokles nejvíce ovlivnila výroba elektřiny, v případě zakázek pak prohloubení propadu ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-prosinec-2023

(tz-čsú)


 

Přizná Vít Rakušan barvu?

Udělali jsme vše, co jsme mohli. Nehledejte jiné viníky. Viník je jen jeden. To je nejsilnější odpověď na jeden z největších násilných zločinů v novodobé historii, který se odehrál ve čtvrtek 21. prosince loňského roku na filozofické fakultě v Praze. Zavražděno bylo 14 lidí, převážně studentů, a další byli zraněni. Obratnou krizovou komunikací ministerstva vnitra byl položen základ mýtu, podle něhož policie, a tedy stát, udělala vše pro ochranu občanů a zabránila většímu krveprolití.

CELÝ ČLÁNEK


 

MPSV přichází s největší úpravou systému sociálních dávek za 30 let. Ocení hlavně rodiny a snahu pracovat

Historicky největší reformu v oblasti sociálních dávek nyní připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Reaguje tím mimo jiné na stávající složitost systému. Nově bude státní podpora oceňovat snahu klientů pracovat nebo řádnou školní docházku dětí. Dojde k nahrazení čtyř opakujících se příjmově testovaných dávek jednou novou dávkou. Čtyři současné dávky nyní odpovídají čtyřem žádostem, což vede ke čtyřem správním řízením. Změna znamená pouze jednu žádost a jedno řízení.

CELÁ ZPRÁVA (Formát PDF)

(tz-mpsv)


 

Obce i sdružení mají o komunitní energetiku enormní zájem, do výzvy se přihlásilo přes 80 zájemců

Výzva na zakládání energetických společenství, financovaná z Národního plánu obnovy, se otevřela 1. prosince 2023 a do konce ledna tohoto roku, kdy se příjem žádostí ukončil, bylo do 1. kola výzvy podáno 83 záměrů. Alokace výzvy činí 98 milionů korun. Jelikož se jedná o dvoukolovou soutěžní výzvu, čeká nyní podané záměry druhé kolo, během kterého se vybere minimálně 40 nejvhodnějších, které budou doporučeny k postupu.

„Komunitní energetika napojená na energii ze slunce, větru nebo biomasy přináší celou řadu výhod. Využití obnovitelných zdrojů snižuje závislost měst a obcí na fosilních palivech, zvyšuje energetickou soběstačnost a zlevňuje elektřinu a teplo pro všechny zapojené. Proto jsme se rozhodli podpořit zakládání energetických společenství, která jsou nezbytným předpokladem pro rozvoj komunitní energetiky v ČR,” uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Do výzvy bylo v prvním kole podáno celkem 83 záměrů, což dokazuje enormní zájem o komunitní energetiku. Z výzvy jsme schopni podpořit minimálně 40 projektů, proto budeme nyní záměry hodnotit a vybereme z nich ty nejvhodnější k postupu do druhého kola,” doplnil ministr.

Z této výzvy je možné podpořit například zpracování podkladových materiálů, proškolení a činnost koordinátora a další související aktivity potřebné ke vzniku energetického společenství. Příspěvek bude i na osvětové a propagační aktivity, jako jsou plánovací workshopy, občanská shromáždění nebo propagace obnovitelných zdrojů energie. V této chvíli chceme podpořit vznik minimálně 40 projektů o různé velikosti a složitosti. O podporu mohly žádat nejrůznější subjekty, včetně bytových družstev, společenství vlastníků jednotek, nájemníci bytových jednotek, územní samosprávné celky, příspěvkové organizace či obchodní společnosti v jejich vlastnictví, dobrovolné svazky obcí a další právnické osoby. Finanční podpora je rozdělena do čtyř kategorií podle náročnosti založení energetického společenství. Žadatelé získají finanční podporu ve výši od 600 000 korun pro malá společenství složená jen z rodinných a bytových domů až po velké projekty na území nejméně tří obcí, které mohou dostat maximální podporu 3 000 000 korun.

Projekty k postupu do 2. kola výzvy doporučí hodnotící komise Ministerstva životního prostředí na základě celé řady kritérií: podle nákladovosti projektu, jeho velikosti a komplexnosti záměru. Dále se bude hodnotit kvalita záměru, opatření ke snížení energetické náročnosti objektů, využití obnovitelných zdrojů energie (OZE), ukládání energie a řízení jejího využití, zkušenost s provozováním OZE, participativní tvorba ES a jeho strategická vize. Realizace a doložení projektu musí být provedena do konce roku 2025.

Energetická společenství (ES) jsou jednou z možností, jak se může spotřebitel zapojit do výroby energie – spojit se s dalšími spotřebiteli a společně investovat do komunitní výrobny a efektivně využívat vyrobené energie. Energetické komunity mají potenciál zvýšit výrobu z obnovitelných zdrojů elektřiny až o 5 TWh, což odpovídá necelým 10 % spotřeby elektřiny v ČR.

(tz-mžp)


 

(tz-e.on)

 

Ještě více chytrých prvků i nárůst kabelizace. Společnost EG.D letos investuje do sítě přes osm miliard korun, celkové investice přesáhnou deset miliard

Rekordní zájem o fotovoltaiky, rozvoj elektromobility, ale i další výzvy jako jsou sdílení energií nebo nástup komunitní energetiky, svědčí o tom, že energetický svět se proměňuje. Aby společnost EG.D, člen skupiny E.ON, zajistila bezpečnou a spolehlivou dodávku energií svým odběratelům, každoročně investuje do obnovy a inovací své distribuční sítě miliardy korun. Letos plánuje prostředky oproti loňsku navýšit a na modernizaci sítě vynaložit téměř 8,15 miliard korun, celkové investice pak přesáhnou deset miliard korun. EG.D tak například dokončí anebo odstartuje rekonstrukce klíčových rozvoden, do sítě implementuje nové chytré prvky a zaměří se na kabelizaci vedení.

„Energetická transformace, která už se dala do pohybu, před nás staví nové výzvy. Naši síť musíme nejen udržovat, ale také rozvíjet, modernizovat, smartifikovat a v neposlední řadě také chytře řídit. Abychom obstáli před novými výzvami, jako jsou třeba masivní připojování obnovitelných zdrojů nebo komunitní energetika, vyžaduje to nemalé investice do distribuční sítě. Dlouhodobě jsme každý rok investovali do naší sítě více než pět miliard korun. Vloni jsme investice navýšili na 5,9 miliard korun a letos plánujeme do sítě investovat přes osm miliard korun, celkové investice ale budou ještě vyšší – přesáhnou deset miliard,“ přibližuje Pavel Čada, místopředseda představenstva společnosti EG.D.

Stále větší část investic v posledních letech putuje do zavádění chytrých prvků v síti. Jedná se například o reclosery, chytré trafostanice nebo smart metery. Tyto technologie pomáhají energetikům vidět, co se v soustavě v reálném čase děje a zároveň na dálku řídit toky energií tak, aby síť fungovala ještě efektivněji. Velkým krokem, který se přímo dotkne i zákazníků, je pak instalace smart meterů, které klientům přinese nové možnosti, jak optimalizovat svou spotřebu. Pro E.GD je chytré měření spolu s dalšími digitálními nástroji klíčovými prvky pro budoucí provoz sítě, protože distributor potřebuje znát aktuální toky energie a aktuální informace o síti v reálném čase, aby mohl síť kontrolovat a řídit. „Bez smart meterů by nebylo možné sdílení energie ani energetické komunity. A proto jsme se rozhodli, že půjdeme nad rámec zákonné povinnosti a postupně osadíme chytrým měřením všechna dvoutarifní odběrná místa, což v tuto chvíli znamená vyměnit elektroměr u zhruba 560 000 odběratelů. To je více než dvojnásobek toho, co nám ukládá zákon. Jen letos plánujeme instalovat 93 tisíc smart meterů,“ říká Pavel Čada.

Výměny vedení i nové rozvodny pro velmi vysoké napětí

EG.D letos plánuje investovat na hladině velmi vysokého napětí přes dvě miliardy korun. Čtvrtina z této částky poputuje na rekonstrukce rozvoden na Vysočině v Ptáčově a Pacově, v Jihočeském kraji v Domoradicích a ve Zlínském kraji pak ve Slušovicích. „Na jižní Moravě budou pokračovat práce na rozšíření a kompletní rekonstrukci rozvodny 110 kV v Blansku, dokončíme i stavbu nové budovy společných provozů na rozvodně v Brně-Bohunicích a na podzim zprovozníme i transformovnu 110/22 kV ve středu Českých Budějovic,“ vypočítává Bohdan Důbrava, vedoucí správy sítě EG.D.

Dalších zhruba 200 milionů korun půjde do modernizace vedení velmi vysokého napětí. „Kompletně vyměníme například vedení mezi Suchohrdly u Znojma a Hodonicemi, anebo kompletně zrekonstruujeme vedení u obce Dasný v jižních Čechách,“ doplňuje Bohdan Důbrava.

Trendem je kabelizace

Značnou část prostředků, zhruba 5,64 miliard korun plánuje EG.D vynaložit do obnovy vysokého a nízkého napětí v regionech. Dohromady jde o zhruba 5 500 staveb lokálního významu. „Nejčastěji jde o budování přeložek, rekonstrukce kratších úseků vedení, budování kioskových trafostanic či opravy stávající infrastruktury,“ říká Bohdan Důbrava, vedoucí správy sítě EG.D.

Trendem je pak tzv. kabelizace vedení. Nyní je bezpečně ukryto pod zem zhruba 25 000 kilometrů vedení nízkého napětí a přes 4 000 kilometrů vedení vysokého napětí. V roce 2024 má společnost v plánu kabelizovat dalších téměř 900 kilometrů na vedení nízkého napětí a přes 250 kilometrů na vedení vysokého napětí.

Kabelizace má hned několik výhod, jednak umožňuje v dané lokalitě navýšení kapacity sítě, jednak zvyšuje její spolehlivost a bezpečnost. „Vedení proto dáváme pod zem jak v obcích, tak v extravilánu, zejména ve vytipovaných zalesněných úsecích, kde se tím výrazně snižuje riziko poruch při sněhových či větrných kalamitách,“ vysvětluje Bohdan Důbrava.

Výzvou pro plynaře bude obnova šestapadesát let starého plynovodu

Společnost EG.D zajišťuje v rámci svého portfolia i distribuci plynu, a to v jižních Čechách a v okrese Pelhřimov na Vysočině. Letos plánuje do plynovodní sítě investovat téměř 460 milionů korun. Obnoví zhruba 30 kilometrů plynovodů a zrekonstruuje i dvě regulační stanice Dynín a Záboří u Protivína. „Letos dokončíme i připojení teplárny v Táboře. Dále postavíme přeložku plynovodu pod silnicí první třídy mezi Hněvkovem a Sedlicí. Výzvou pro nás bude obnova vysokotlakého plynovodu mezi Kasejovicemi a Borečnicí na Písecku, kde je vedení založeno ještě v původních chráničkách z roku 1968,“ osvětluje Petr Honsa, vedoucí výstavby zemního plynu v EG.D.

Dlouhodobým cílem EG.D v oblasti plynu je výměna ocelového potrubí za plastové, digitalizace plynárenského zařízení či instalace systémů protikorozní ochrany. I do těchto oblastí poputují letos výrazné finanční prostředky.

Peníze na modernizaci sítě jdou i z EU

E.GD při modernizaci sítě nespoléhá jen na vlastní prostředky, ale využívá i možnosti financování z peněz EU. Velkou roli zde hrají především mezinárodní projekty, které E.GD spolu se zahraničními partnery aktivně připravuje a jejichž cílem je ještě více posílit propojení distribučních soustav mezi Českem a sousedními zeměmi. Například v rámci projektu ACON získalo EG.D ve spolupráci se společností Západoslovenská distribučná z Evropské unie dotace 90 milionů eur. Jen vloni se díky němu v ČR modernizovalo 300 trafostanic a začala rekonstrukce rozvodny v Brně na ulici Klusáčkova. S výraznými investicemi pomůže i projekt Gabretta. Zde se EG.D podařilo ve spolupráci s německých distributorem Bayernwerk získat podporu 100 milionů eur na propojení, posílení a modernizaci distribuční sítě především na česko-německé hranici.

(tz-eg.d)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře