Ortopedi z jihlavské nemocnice ukazují lékařům, jak lépe operovat vbočené palce

  11:44
Ortopedi nemocnice v krajském městě Vysočiny začali školit další lékaře z republiky v tom, jak operovat vbočené palce na nohou. Přibližně rok a půl řeší jihlavští lékaři tento zdravotní i estetický problém u pacientů prostřednictvím miniinvazivní operace za použití speciálních nástrojů.

Lékař Daniel Večerník v jihlavské nemocnici učí unikátní operaci kolegy z jiných měst. | foto: Nemocnice Jihlava

Délka pobytu na operačním sále je kolem půl hodiny. „Pro pacienta znamená nový výkon několik výhod. Po operaci zůstane pouze několik drobných jizviček. Znamená to rychlejší hojení tkání, a tím pádem také rychlejší rekonvalescenci,“ popsal primář ortopedického oddělení Ladislav Čepera.

„V případě nutnosti cílené zlomeniny kosti a její fixace v korigovaném postavení používáme nejmodernější fixační materiály,“ dodal.

Na výkon, po kterém jdou pacienti první den po operaci domů, se do Jihlavy sjíždějí lidé z různých koutů republiky. Tento zákrok totiž nabízejí jen některé nemocnice. Na Vysočině je jihlavská nemocnice zatím jediná, která tímto postupem operuje.

„Oslovili nás lékaři z Boskovic a Šumperka, kde by chtěli výkon začít provádět. Přijeli proto za námi, aby u nás načerpali zkušenosti a mohli ve svých nemocnicích začít operace dělat. Školil je v naší nemocnici kolega Daniel Večerník,“ dodal primář Čepera.

Na nový operační zákrok se mohou pacienti objednávat přes ortopedickou ambulanci. Zákrok je hrazený pojišťovnou. Za poslední rok a půl odoperovali lékaři jihlavské nemocnice tímto způsobem necelých padesát pacientů.

19. ledna 2023

Autor: