Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak se čeká na děti - třeba až do znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Málokdo by asi očekával, že nevinná činnost jako počkání na dítě před školou může skončit natolik zle, že musí zasahovat policie…

Je třeba se tu zastavit už jen kvůli způsobenému zranění, kde uvažujeme o dopadech v tělesné a duševní rovině. Rád upozorním na souvislosti, při nichž vyjdu ze svých relativně bohatých zkušeností.

Článek

Chtěl bych několika poznámkami reagovat na čerstvou zprávu v našich médiích. Její podstatou je, že byla znásilněna žena, která někde čekala na svoje dítě. Až později jsem si upřesnil, že se čekání odehrálo před školou a v hlavním městě. Zajisté velmi nepříjemná a trestuhodná záležitost. Snad bude pachatel hledán a nalezen a posléze po zásluze potrestán. Už jen kvůli způsobenému zranění, kde můžeme uvažovat o dopadech v tělesné a duševní rovině.

Rád upozorním na následující souvislosti, při nichž vyjdu ze svých relativně bohatých zkušeností. Za prvé - část rodičů přijíždí pro svoje děti na pověstnou poslední chvíli. Nemají čas se kolem sebe rozhlížet. Tolik spěchají, že „klidně“ porušují dopravní předpisy. Nejčastěji zastavením na nevhodném a často zakázaném místě. Jako kdyby je spěch opravňoval k porušování předpisů. Ač obvykle svoje děti vedou k dodržování pravidel, někdy jim sdělí, kde budou čekat, aniž by se tam smělo zastavit a stát. Moc spěchají, a proto „nemusejí“ něco dodržovat. Myslí si, že děti nic nevidí? No - někdy ne, mají oči přišity na displej.

Za druhé tu máme skupinu rodičů, kteří se naopak ke škole dostaví velmi brzo. Možná nadřízenému uvedli, že mají významnou schůzku, případně upravili čas konce kroužku u potomka. Nebo je vše v pořádku, jen se jim podařilo uniknout větším dopravním komplikacím. A víte, co je jejich nejčastější činností? Nebude těžké její obsah uhodnout. Podobně jako jejich děti podlehnou nabídce moderních informačních a komunikačních technologií. Sedí v autě, své okolí nijak nemonitorují a cele se věnují chytrým mobilním telefonům. Převážně vývoji dění na sociálních sítích a hrám. Kromě elektronických elementů a spojitostí je prospěšné si všimnout též ekologických. Kdo by si myslel, že po příjezdu vypnou motor, mýlil by se. V létě si pustí klimatizaci, od podzimu do jara si v autě topí. Třeba i hodinu! Jasně že přibližně deset až patnáct vozidel stojících před školou naši planetu nezachrání. Myslím v případě, že nebudou chladit a topit. Nicméně každý by mohl přispět se svou troškou do mlýna. Škol jsou stovky, spíše tisíce, míst kroužků zájmové činnosti rovněž.

Za třetí - jsem-li pevně upnut na displej, na němž vidím a vnímám zásadně důležité věci, nejsem nastaven na probíhající děje kolem. Kdo by se pak divil, že se objeví nějaký šikula a čekající osobě odebere dopředu vyhlédnutý či náhodou spatřený předmět. Sedíte určitě v uzamčeném vozidle? Možná i proto si mladý pán v teplákách vyhlédl onu paní, přisedl k ní, donutil ji přesednout na sedačku spolujezdce a „vyrazili na neznámé místo, kde došlo ke znásilnění“. Nechci tvrdit, že nebýt na telefonu a sledovat dění kolem sebe je samospasitelné. Ale rozhodně pomůže. Stačí se pozeptat u příslušných odborníků. Jistě potvrdí.

Dnešní doba je nějak divná. Spěcháme, nedíváme se, neposloucháme se, podceňujeme nejrůznější signály a posléze se divíme, že se nám něco stalo. Naše počínání je nadmíru bezstarostné a proto rizikové. Mezi velmi časté příčiny negativních jevů patří správě snížení pozornosti dění ve svém okolí. Jemu bychom se rozhodně měli věnovat více. Nebezpečné procesy mohou vzniknout i tak, ale nesporně snížíme riziko jejich výskytu. Když si zloděj vyhlédne objekt, zkoumá, jaká je ostraha. Je tam dost živo? Pobíhá tam / hlavně velký a silně štěkající / pes? Jsou ke spatření čidla a kamery? Táhne raději o dům dále.

V žádném případě nic nezlehčuji a neklesám na nesprávnou úroveň ve smyslu - „žena nemá chodit sama za tmy parkem a málo oblečena, pak si napadení způsobí sama“. Jedná se o stereotyp, který má o mnoho nižší platnost, než si myslíme. Avšak málo oblečení a šero se hodí jako spouštěč pro čin agresora. Cítí se osloven a vybídnut. Přesto či právě proto bychom se měli chovat o mnoho pozorněji a ostražitěji. Leč tak nečiníme. Kdybychom si znatelně lépe nastavili svoje osobní čidla, dostali bychom se do lepší, nikoli nutně ideální situace. Nespoléhejme plně na kamerové systémy a občasné projetí policejního vozidla.

Jako poslední poznámku nabízím informaci jednoho světového cestovatele, jehož jméno mi vypadlo: v pralese jsem se mezi místními zaostalými obyvateli a v blízkosti dravých šelem a jiných nebezpečných zvířat cítil bezpečněji než mezi lidmi…

PS: Až po dopsání dnešních řádků jsem ve zprávách zachytil informaci, že muž byl policisty vypátrán a zadržen. Sláva! Rychlost akce obdivuhodná. Snad jde o pravého viníka. Leckdo by si mohl oddechnout, že už se nemusí obávat, nic se nestane. Chyba. Je třeba být nadále ve střehu. Proto odložme jmenované přístroje a bděle sledujme, co se děje kolem nás!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz