Martin Daneš (Srovnejto)
Finanční rady  |  05.02.2024 12:31:17

Rychlost, odstup nebo světelná houkačka. Na co dávat pozor při řízení v zahraničí?

Zatímco dopravní předpisy platné v tuzemsku čeští řidiči obvykle dobře znají, u těch zahraničních mnohdy tápou. V jednotlivých zemích Evropské unie se pravidla silničního provozu liší.  

Španělé snížili rychlost ve městech  

Ve většině evropských zemí je ve městech a obcích povolena maximální rychlost 50 kilometrů za hodinu. Už od roku 2021 však ve španělských městech a obcích smíte jezdit touto rychlostí pouze v místech, kde jsou v jednom směru dva a více jízdních pruhů. Pokud je na silnici v jednom směru pouze jeden jízdní pruh nebo dva, ale jeden z nich je vyhrazen pro městskou hromadnou dopravu, můžete jet nejvýše 30 kilometrů za hodinu. Na ulicích s jedním jízdním pruhem, kde je chodník pro chodce pouze na jedné straně silnice, smíte jet rychlostí maximálně 20 kilometrů v hodině.  

V Německu udržujte bezpečný odstup  

Jízda po německých dálnicích se vám může prodražit, pokud nebudete dodržovat bezpečný odstup od vozidel jedoucích před vámi. Platí zde pravidlo „halb tacho“ – odstup od auta před vámi musíte mít minimálně takový, kolik činí polovina aktuální hodnoty na vašem tachometru v metrech. Jinak řečeno, jedete-li osmdesát, minimální odstup musí být čtyřicet metrů. Čím těsněji se budete „lepit“ na vozidlo před vámi a čím vyšší rychlostí při tom pojedete, tím více zaplatíte. Výše pokuty se může vyšplhat až na 400 eur s tříměsíčním zákazem řízení.  

 Němečtí policisté velmi tvrdě trestají záměrné ohrožování ostatních účastníků silničního provozu i nátlak v podobě troubení či blikání na vozidla jedoucí před vámi. Takové jednání může být kvalifikováno jako trestný čin. Přísně se trestá podjíždění a také zastavení na dálnici, a to i v případě, že vám dojde palivo.

V pantoflích na motorku nesedejte  

Zatímco v autě můžete klidně řídit v kraťasech a krátkém triku, motorkáři musejí myslet i na předpisové oblečení. Například v Belgii mají řidiči motocyklů povinnost mít na sobě rukavice a bundu s dlouhými rukávy, dlouhé kalhoty nebo kombinézu a samozřejmě boty nebo kozačky chránící kotníky. Podobně je tomu i ve Francii, kde řidič motocyklu nebo mopedu i spolujezdec musejí mít rukavice.  

Další odlišnosti v předpisech a zvycích  

Itálie – Zatímco troubení je v Itálii naprosto běžné a je chápáno jako upozornění ve smyslu „pozor jedu“ pro ostatní řidiče, blikání světly na ostatní je projevem agresivity za volantem či řídítky.  

Maďarsko – S maďarskou policií se není radno hádat. Pokud na místě přestupku nezaplatíte pokutu, může vám policista zabavit vozidlo a zabránit vám v další jízdě.  

Slovinsko – Ve Slovinsku si dávejte pozor na semafory. Pokud se rozhodnete projet křižovatkou po rozsvícení žlutého světla na semaforu,  riskujete vysokou pokutu.

Martin Daneš

Zkušený odborník na oblast pojištění, který téměř deset let působil ve slovenské Union pojišťovně, kde vykonával i pozici ředitele pro český trh. Od května 2021 se stal součástí týmu Skupiny Srovnejto. Zde vede všechny produkty pojištění a zastává funkci ředitele divize pojištění. Díky svým bohatým zkušenostem je klíčovým členem výkonného týmu největšího českého srovnávače osobních financí a vyhledávaným odborníkem na pojišťovacím trhu.



Skupina Srovnejto

Skupina Srovnejto se zaměřuje na poradenství a kompletní sjednávání produktů pro oblast rodinných financí, ať už je to pojištění od povinného ručení až po pojištění domácnosti, energie nebo mobilní tarify. Její služby doposud využily na slovenském i českém trhu více než 3 miliony uživatelů, kteří si prostřednictvím webů Srovnejto.cz, ePojisteni.cz, Tarifomat.cz, Pujcky.cz, Porovnajto.sk a  Superpoistenie.sk snadno a rychle snížili své životní náklady.

Více informací na https://www.srovnejto.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   0:00  Porodné jen na dvě děti Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Spořte bezpečně a s vysokou likviditou Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 17:51  Smlouva na dodávku energií: Jakou zvolit strategii? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Čt   8:00  Rodinný rozpočet na pár kliknutí. Aplikace pomáhají Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688