Hlavní obsah
Sport

Vzestup Baníku z totálního dna: dluhy, soudy, exekuce a spasitel Brabec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Radek Homola/unsplash.com

Letos to bude deset let, kdy Václav Brabec poprvé půjčil peníze na provoz klubu tehdejšímu majiteli Baníku Ostrava Petru Šafarčíkovi. Ten se v té době snažil klub zachránit od bankrotu.

Článek

Baník na trase Šafarčík-Brabec

Petr Šafarčík převzal klub z rukou Tomáše Petery v roce 2012, avšak krom klubu samotného dostal jako dárek i stamilionové dluhy a různé kostlivce schované ve skříni. I tak se však Petr snažil klub zachránit od nejhoršího. Problém však nevyřešil ani mediálně známý odkup stadionu Bazaly městem Ostrava v roce 2013 za 115 mil. korun.

A tak před necelými deseti lety se Baník poprvé obrátil o finanční pomoc na podnikatele a zarytého fanouška Ostravanů Václava Brabce. V té době ani sám Brabec netušil, že za dva roky bude jeho milovaný klub jeho. A to, co jeho i celý klub následně čekalo, by už jistě nikdy nechtěl zažít.

Dluhy, soudy i exekuce

Baník už na tom ani nemohl byt hůř. Přesto se Brabcovi podařilo u drtivé většiny dluhů v řádu desítek milionů domluvit splátkové kalendáře a základní problém tak zpomalit. Horší to bylo se soudním sporem s Viktorií Žižkov, které Baník dlužil za přestup Josefa Hušbauera a Zdeňka Koukala. Brabec se však s pražským klubem dohodl na mimosoudním vyrovnaní.

Žižkov si totiž ke škodě okolo 9 mil. korun nárokovala i úroky a penále za více než 60 milionů, což by klub poslalo do insolvence. Zároveň měla Ostrava kvůli sporu zablokované přestupy. Ještě větší oříšek však čekal na Brabce ze strany legendy klubu Václava Svěrkoše, který poskytl půjčku bývalému majiteli Baníku Tomášovi Peterovi.

Ač šlo totiž o soukromý úvěr, Petera si zařídil, že bude klub ručitelem závazku. K soudu se spor dostal již za doby Petra Šafarčíka, který soukromý dluh Petery platit nechtěl a dohnal věc až k exekuci. Brabec i zde ukázal ostravské srdce a Svěrkoše po dohodě vyplatil takříkajíc ze svého.

Pád na dno po 50 letech

To, čeho se fanoušci Baníku obávali, se stalo skutečností. Jeden z nejtradičnějších fotbalových klubů hned v první Brabcově sezoně, přesně po 50 letech, sestoupil z 1. ligy. Ani to však nepoložilo klub kolena. Baník dál pod vedením Brabce umazával dluhy a postupem času si na svou stranu přiklonil každého, kdo v klubu působil, včetně náročných ostravských fanoušku.

Ostravě na návrat do nejvyšší soutěže stačila jediná sezona, ve které skončila druhá a společně se Sigmou Olomouc slavila postup. V následujících sezonách dokázal Václav Brabec nejen klub finančně stabilizovat, ale i pozvednout na vyšší sportovní úroveň. Nebýt jeho, je dost možné, že by značka jménem Baník Ostrava již dnes neexistovala.

Mimochodem v době Brabcova nákupu Baník nejen že neměl stadion, neměl v podstatě kde trénovat a hráče z juniorky po sestupu půjčil Karviné, Brabec dokonce musel ostravským odkoupit zpět i jeho logo, které hráči nosí dodnes na prsou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz