Hlavní obsah
Sport

Zakleté místo jménem O2 arena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Hokejová Sparta stále čeká na svůj první titul ve svém novém domovském stánku.

Článek

Když 24. června 2015 Sparta potvrdila stěhování z Holešovic do vysočanské O2 areny, byl to pro mnohé fanoušky šok. Část sparťanského tábora tento přesun nesla nelibě.

Bude tomu už 9 let, co sparťané odehráli svůj první domácí zápas v nejmodernější aréně v republice. Po sestupu Slavie, která se vrátila zpět domů do Edenu, by zůstala O2 arena prázdná, jedno z řešení bylo přesunout do haly druhý pražský extraligový klub.

Právě sešívaní byli první „nájemníci“ tehdy ještě Sazka areny, do které se přesunuli ze stařičkého Edenu. Oproti Spartě se sešívaným podařilo ve vysočanské aréně titul získat, v sezóně 2007/2008.

Sparta svůj poslední titul, v sezóně 2006/2007, slavila ještě v Holešovicích. V O2 areně už mohla slavit dvakrát, ale titul vždy proklouzl mezi prsty. V sezóně 2015/2016 prohra 4:2 na zápasy s Libercem, v sezóně 2021/2022 s Třincem. Ve Vysočanech se slavilo, pokaždé ale na straně soupeře.

Pro Spartu byl přesun do Vysočan logickým krokem. Náklady na rekonstrukce stařičké holešovické haly by byly enormní. Ve Vysočanech získala moderní zázemí a větší komfort pro diváky.

Po počátečních nepokojích se zdá, že se na Holešovice zapomnělo a Sparta je doma ve Vysočanech. Diváci si do O2 areny našli cestu, především díky skvělé show, které pro ně klub připravuje. Hokejová utkání už nejsou jen o sportu, ale i o kultuře a zábavě.

Vidět je to i na růstu návštěvnosti na domácích zápasech. V první sezóně v O2 areně byla průměrná návštěvnost 7 612 diváků. Další sezónu už Sparta ovládla tabulku návštěvnosti s průměrem 8 032. Další sezóna a další navýšení, tentokrát na počet 8 708.

Poprvé přes 9 tisíc diváků se Sparta dostala v sezóně 2018/2019, v průměru do O2 areny chodilo 9 042 diváků. O rok později to byl nárust hned o tisícovku, v průměru na 10 330.

Po covidových sezónách 2020/2021 a 2021/2022 se v sezóně 2022/2023 posunuli sparťané v průměru na 10 837. A letošní sezóna? Aktuální průměr 11 500 diváků!

Jak je vidět, po pomalejším rozjezdu našla Sparta nový domov.

I tak se ale ještě Sparta do Holešovic vrací, především k předsezónním přípravným zápasům. Tradiční bývá derby, které ovšem chybí v extraligové sezóně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz