Reklama:

Doplnejch Cup vol. 4 přinesl světové výkony

Ronnie.cz > Powerlifting > Soutěže

V dnes již kultovní pražské bušírně Eagle Fitness proběhl v sobotu 27. ledna čtvrtý ročník soutěže Doplnejch Cup. Soutěžilo se v silovém trojboji RAW a k tomu navíc v samostatné disciplíně bench-pressu. V jednotlivých hmotnostních i výkonnostních úrovních se účastnilo 62 závodníků, kluků i holek, přičemž se de facto jednalo o klubové závody elitního českého týmu, který vede mistr světa z roku 2017 David Lupač.

Autor fotografií: Alexandros Šindler, @thegreek_alex

Jelikož jsem se zúčastnil jako divák a zároveň fanoušek svého bratra, který se poprvé představil na závodech v silovém trojboji (pod vedením Ondřeje Houdka vylepšil své PR třech disciplín o 65 kg), tak si neodpustím srovnání se soutěžemi kulturistickými, se kterými mám větší zkušenosti. Pokud budeme srovnávat s kondičními a pohárovými soutěžemi, tak by Doplnejch Cup naprosto dominoval. Ať už se jedná o časový harmonogram, kdy soutěž plynula bez zbytečných prodlev, nebo organizační hledisko, kde vše bylo skvěle moderováno a uváděno, a za největší dříče považuji bezchybné nakladače, klobouk dolů. Medailisté elite úrovně si dokonce odnesli prize money, kdy například sedmnáctiletému (!) Pavlovi Bendovi skončilo v kapse pět tisíc. Atmosféra byla úžasná, podpory a potlesku se dostalo každému závodníkovi, nehledě na nazvedané váhy, věk nebo zkušenosti a předešlé soutěžní úspěchy. Všichni si přáli, pogratulovali a ocenili úsilí druhých. Tým kolem Davida Lupače odvedl skvělou práci i po grafické stránce a lifterna narvaná k prasknutí sledovala skvělé klání od první účastnice po poslední výkon, který se stal neoficiálním světovým rekordem, který rozhodně nebyl jediný ten den. Pavel Benda totiž v sedmnácti letech zapsal dřep 300 kg, tlak 212,5 kg a tah 332,5 kg. Skvělými výkony se blýskli také Wanda Pencáková, Amélie Valentová a mnozí další.


Rozhovor s Davidem Lupačem

Pro koho je Doplnejch Cup určený?

Letošní rok jsme uspořádali čtvrtý ročník Doplnejch Cupu, který je hlavně určen pro závodníky našeho týmu Doplnejch powerlifting a také pro návštěvníky Eagle Fitness. Pro ty, kteří si zatím chodili jen tak silově zatrénovat a chtějí si vyzkoušet závody, je Doplnejch Cup ideální možnost začít a ideálně pokračovat v našem krásném sportu.

Kolik se letos účastnilo závodníků?

Letos se Doplnejch Cupu zúčastnilo 62 závodníků a závodnic, což je takový strop, který jsme schopni za jeden den v našich podmínkách v Eagle Fitness udělat. Nad 70 lidí už myslím, že by to nebylo komfortní.

Účastnilo se i několik skvělých děvčat. Jak početnou máte v oddíle ženskou základnu?

V týmu máme 32 dívek/žen z celkového počtu 130 lidí. Snažíme se na tom pracovat a o přicházející dívky se starat, naučit je a poskytnout jim dostatečný prostor. V týmu jsou dvě trenérky, které mají dost na starost, a mohu říct, že jsem s jejich prací spokojen.

Proč by holky měly dělat trojboj?

Protože je to pěkný, zdravý sport, ve kterém se mohou ženy poměrně dobře realizovat. Silový trojboj je genderově vyvážený a i lifterka může být v našem sportu světovou hvězdou.

Jsou nějaká jména, na jejichž výkon bys upozornil?

Hlavním jménem celého závodu byl určitě Pavel Benda, který k nám přestoupil teď v zimě. Je to kluk z Brna, kterému je sedmnáct let, a nepřestává všechny překvapovat svými výkony. Doplnejch Cup ovládl s neuvěřitelným výkonem 98,17 bodů, což je na dorostence opravdu hodně. O něm určitě ještě v této sezóně uslyšíme.

Závodníci DPC dostanou diplomy, medaile, prize money i krásné fotografie. Máte nějaké sponzory, které bys chtěl zmínit?

S cenami nám pomohl Ronnie.cz, který je již stabilním partnerem našich akcí. Dále se nám podařilo získat nového sponzora pocitacovka.cz, který nám na závody finančně přispěl, za což samozřejmě děkujeme. Tento závod však většinou hradíme z vlastních zdrojů. Na letošní rok máme v plánu pořádat ještě pohárovku v bench-pressu v Padera Gymu a mistrovství České republiky RAW mužů a žen v Říčanech. Pokud by nám někdo chtěl pomoci, ať už materiálně do cen, nebo finančně, budeme rádi a opět to ten závod posune na vyšší úroveň.

Hodně se teď mluví o tom, že svaz kulturistiky upadá. U silového trojboje to působí právě naopak. Jak velký je zájem o trojboj, potažmo členství ve vašem oddílu?

Místopředseda ČSST Jiří Prášek: Trojboj loni přilákal nejvíce lifterů v novodobé historii
Z mého pohledu jde především o stabilní práci vedení Českého svazu silového trojboje, kde již mnoho let máme pevné vedení v podobě předsedy ČSST Miroslava Vacka. Samozřejmě to není úsilí pouze jednoho člověka, ale vidím největší rozdíl v tom, že jsme stabilní a jdeme jasným směrem. Dále je důležitá práce s mládeží, kde jsme s Jirkou Práškem za posledních pět až sedm let odvedli hodně práce a teď se to začíná ukazovat. Jsem rád, že mohu být součástí Výkonného výboru ČSST a přispět k tomuto rozvoji sportu, který mi hodně dal.

Co se týče úpadku svazu kulturistiky, dával bych ho za vinu především absenci stabilního vedení. I když nejsem úplně v obraze ohledně dění v kulturistice, občas si všímám, že se předsedou stává někdo a za chvíli někdo jiný. Dále samozřejmě problémy s dopingem jsou pravidelným tématem v oblasti kulturistiky.

Jak se stát členem Doplnejch powerlifting?

Prvním krokem je vyplnění formuláře na stránkách doplnejchpowerlifting.cz, následuje navázání kontaktu a domluva na osobní schůzku v naší základně v Eagle Fitness. Na této schůzce se s každým novým členem nebo členkou snažím seznámit a společně s ním vymyslet, jak nejlépe spolupracovat, aby to přineslo co největší přínos. Většinou přichází noví lidé, kteří potřebují podporu, trenéra, naučit se správnou techniku, sestavit tréninkový plán atd.

Samozřejmě velkou výhodou je, že disponujeme vlastní posilovnou, kde se nachází největší lifterna v ČR s devíti závodními stojany. V této komplexní práci vidím největší rozdíl oproti konkurenčním týmům.

Co vůbec ty a trénink, popřípadě závodění?

Já už to na nějaké velké závodění nevidím. Na podzim jsem si dal oblast družstev, kde se nám povedlo vyhrát, a já jsem si ten závod opravdu užil, ale už se nevidím v roli mezinárodního závodníka. Trénuji stále, a když mi to zdraví dovolí, snažím se do toho šlapat s Doplnejch, ale už to není jako před deseti lety. (smích) Stále mám dost práce v ČSST, ve svém týmu, ve vedení fitka a mám i rodinu, takže mé závodění už není na prvním místě.

Celá akce byla moc hezky zorganizovaná. Je někdo, komu bys chtěl poděkovat za pomoc?

Určitě dík patří všem, kteří se podíleli jak na plánování akce, stavbě závodu, tak i na samotném průběhu závodu. Sám bych to nezvládl a jsem rád, že mám kolem sebe schopné lidi, kteří sdílejí stejnou vášeň pro silový trojboj jako já a šlapou do toho s Doplnejch.




Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie