Zpráva

Divadlo Kolowrat uvede Molièrova Dona Juana v režii Petra Smyczka
vydáno: 5.2.2024
Druhou premiérou letošní sezóny v Divadle Kolowrat bude 29. února Molièrův Don Juan, kterého v úpravě Darii Ullrichové nastudoval režisér Petr Smyczek s Jakubem Kropáčkem (Don Juan) a Johnny Horákem (Sganarel) v hlavních rolích. Don Juan je známý hrdina Molièrova dramatu a donchuán je označení pro záletníka, neznaboha, sukničkáře a milovníka žen. Kdo je Don Juan roku 2024?

Režisér Petr Smyczek si pro svoji inscenaci zvolil poměrně rasantní divadelní úpravu Darii Ullrichové, která dala letitému překladu Svatopluka Kadlece moderní slovník i hovorové výrazivo. Text navíc upravil pro pět herců s podtitulem „Musíme to vydržet?“.

Inscenace představuje Dona Juana jako agresivního predátora, zkoumá jeho chování, věnuje se různým druhům obtěžování a v neposlední řadě upozorňuje i na právo obětí na důstojné zacházení. Tvůrci se snaží Dona Juana sundat z piedestalu „donchuánství“ a kladou si otázku, zda je možné sejmout jeho masku a odhalit Juanovu pravou tvář. Není ve skutečnosti i sám Don Juan také zraněná oběť?

Režisér Petr Smyczek ke své inscenaci: „Motiv zneužívání je možné prozkoumávat z různých úhlů pohledu – nejde jen o ono fyzické, ale i o etické a psychické zneužívání z pozice autoritativní moci. Predátor okolo sebe úspěšně buduje nedotknutelnou auru osobní důležitosti, vytváří vlastní kult osobnosti a užívá si aureolu obdivu. Posiluje své uznání a společenský respekt tak, že se nikdo o něm neodvažuje mluvit negativně. Nabízí se otázka: zda je možné ho porazit a sejmout mu masku.“

A kdo je v tomto příběhu Sganarel? Generační parťák, pozitiv a negativ svého pána, svědek jeho činů i soucitný glosátor, který je ke svému pánovi připoután penězi a společenskou pozicí. To všechno dohromady a ve finále možná také jedna z Juanových obětí.

Soubor ArtWay tímto titulem pokračuje v inscenování klasických i současných divadelních her, které jsou určeny nejen pro dospělou veřejnost, ale zejména pro mladé publikum – studenty středních škol. Po Gogolově Ženitbě, Čapkově Věci Makropulos, Shakespearově Macbethovi a Topolově Hodině lásky se tedy na jeviště Kolowratu dostává jeden z nejznámějších divadelních příběhů v současné interpretaci mladého inscenačního týmu.

Režisér Petr Smyczek obsadil do titulní role Jakuba Kropáčka, pro něhož je Don Juan, po Topolově Hodině lásky, další velkou hereckou výzvou. Johnny Horák se v úloze Sganarela představí na jevišti Divadla Kolowrat poprvé, ale již od března ho zde čeká zkoušení v Kafkově/ Grossmanově Procesu. Martina Nováková dostala v úloze Elvíry, po Ele v Hodině lásky, další výraznou ženskou roli a Martina Balážová si naopak po dramatických úlohách (např. Lady Macbeth, Elina Makropulos) zahraje koketující Karličku. Ondřej Kohoutek, loňský absolvent Státní konzervatoře, dosud v Kolowratu hraje v několika převzatých rolích (např. dr. Kolenatý a Janek ve Věci Makropulos), a Don Carlos a Petřík jsou jeho prvními nastudovanými hereckými úlohami v souboru ArtWay a také jeho již od března čeká zkoušení Procesu s režisérem Vojtěchem Nejedlým.

Premiéra 29. února 2024 od 19:30 hod. v Divadle Kolowrat.

zdroj zprávy: Barbara Tůmová