První republikánská premiérka v Severním Irsku. O'Neillová politickou kariérou bojovala s předsudky

Konec vládního patu. Parlament v Severním Irsku zvaný Stornmont má po téměř dvou letech od voleb funkční kabinet. V jeho čele stanula Michelle O'Neillová ze Sinn Féin. Republikánské hřmění se ale neočekává, a to přestože její rodina má otisk v Irské republikánské armádě (IRA). Slíbila totiž, že bude „premiérkou všech“, tedy unionistů i nacionalistů a bude respektovat královskou rodinu.

profil Belfast Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severoirská „premiérka všech“

Severoirská „premiérka všech“ | Foto: Suzanne Plunkett | Zdroj: Reuters

Strana Sinn Féin, která dlouhodobě usiluje o sjednocení Irska, tedy odtržení jeho severní části od Spojeného království, má od minulého týdne tzv. první ministryni. Šéfkou severoirského parlamentu se stala Michelle O'Neillová.

„Dnešní den otevírá dveře do budoucnosti,“ pronesla k poslancům. „Jsem z celého srdce odhodlána pokračovat v práci na usmíření mezi všemi našimi lidmi. Minulost nelze změnit ani vrátit zpět. Co však můžeme udělat, je vybudovat lepší budoucnost,“ pokračovala.

Sedmačtyřicetiletá politička pochází z rodiny úzce navázané na Irskou republikánskou armádu (IRA) a hájí legitimitu násilí, které použila během nepokojů na konci minulého století. Do čela exekutivy se O'Neillová dostává po dvou letech politické paralýzy a bude se muset popasovat se svými vyhraněnými postoji, které je třeba upozadit, upozorňuje list The Guardian.

Klíč od nejvyššího úřadu získala O'Neillová jako vůbec první republikánka za 103letou historii Severního Irska. Unionistům řekla, že jejich národní identita, kultura a tradice jsou pro ni důležité.

„Lesklé blond vlasy. Zářivá rtěnka. Natočené řasy. Nalakované nehty. Oblečení obepínající postavu. Michelle O'Neillová rozhodně není taková, jakou bychom očekávali,“ vykreslovali ji během politické kariéry britské deníky.

Sexistické narážky ji ale neodradily. Od chvíle, kdy vstoupila do povědomí veřejnosti jako ministryně a náměstkyně premiéra, musela čelit poznámkám na svůj vzhled. „Kráska z rodiny zalité krví,“ napsal v roce 2017 deník Daily Mail.

Rodinné zázemí

Pochází totiž z významné rodiny irských republikánů. Narodila se 10. ledna 1977 jako Michelle Doris, vyrostla ve venkovské vesnici Clonoe v hrabství Tyrone.

Republikáni a unionisti

Velkopáteční dohoda z roku 1998 ukončila desetiletí násilí mezi prorepublikánskými katolíky a prounionistickými protestanty. Období je známé jako „The Troubles“. Dokument říká, že obě komunity mají stejné pravomoci ve vládě a institucích.

Její otec Brendan Doris byl vězněm IRA a strýc Paul Doris sháněl pro tuto skupinu finanční prostředky. Dva bratranci, členové irské armády, byli postřeleni bezpečnostními silami, jeden z nich smrtelně.

Michelle v šestnácti letech otěhotněla. Ve škole s ní jednali „jako by měla mor“. S péčí o malou dceru jí pomáhala rodina, zatímco dokončovala maturitu a vyučila se poradkyní pro sociální práva.

Na období posměšků se neohlíží ráda, přestože ji zocelilo. „Nikdy na ten zážitek nezapomenu, říkala jsem si: Takhle se ke mně už nikdo nikdy chovat nebude,“ zařekla se.

Politická kariéra

V roce 2005 získala křeslo v zastupitelstvu městské části Dungannon, které předtím zastával její otec. Stala se chráněnkou Francie Molloye, který byl poslancem za Sinn Féin a Martina McGuinnesse, dominantní postavy strany vedle Gerryho Adamse (který stál v čele strany od roku 1983 až do 2018).

Dohoda o Severním Irsku v Británii projde a udělá tečku za brexitem, tvrdí velvyslankyně v Londýně

Číst článek

V roce 2007 byla zvolena do Stormontu a o čtyři roky později se stala ministryní zemědělství, následně v 2015 ministryní zdravotnictví a dva roky poté náměstkyní prvního ministra.

„Její postavení vzrostlo, její autorita roste. Rozhodně je dostatečně schopná,“ popisuje pro Guardian Shane Ross, bývalý ministr irské vlády.

Už předtím, než se O'Neillová stala první ministryní, byla výraznou tváří Sinn Féin. Po boku předsedkyně strany Mary Lou McDonaldovou pracovala na budování vztahu s královskou rodinou, dokonce si vyměnila dopisy s králem Karlem. Zúčastnila se pohřbu královny Alžběty II. i korunovace.

Pro dceru bývalého vězně IRA to byl velký krok. Odhodlal se k němu nicméně před ní už její předchůdce McGuinness, který navázal vztah s královskou rodinou po historickém podání ruky s královnou v roce 2012.

Volby v Severním Irsku přinesly první vítězství strany Sinn Féin. Očekává se intenzivní debata o sjednocení

Číst článek

O'Neillová je hrdou republikánkou a pravidelně se účastní vzpomínkových akcí za mrtvé členy armády. Účast na těchto akcích nyní jako první ministryně může být považována za příliš odvážné gesto. Může to být jedním z důvodů, proč nyní přistoupí k opatrnějšímu slovníku.

Bylo to zřejmé už při jejím projevu na shromáždění. Vynechala jakoukoli zmínku o sjednoceném Irsku nebo přezkumu hranic, všimla si BBC.

V následném rozhovoru však předpověděla, že sjednocené Irsko vznikne ještě za jejího života a možná v příštím desetiletí. S ohledem na unionisty, kteří trpěli v období Troubles, se také nepřímo omluvila obětem IRA. Ve shromáždění řekla: „Je mi líto všech životů, které byly během konfliktu bez výjimky zmařeny.“

Dva roky od voleb

Strana Sinn Féin získala většinu v květnových volbách v roce 2022. Michelle O'Neillová má nárok na funkci premiérky od té doby.

Vedoucí opoziční strana, Demokratická unionistická strana (DUP), však na protest proti pravidlům obchodování po brexitu odmítla vstoupit do vlády. DUP se však minulý čtvrtek dohodla s britskou vládou na dohodě, která zmírnila její obavy z brexitu a otevřela cestu k nové severoirské vládě.

Přísahu složila také Emma Little-Pengellyová, nominovaná DUP na post náměstkyně premiérky. Ve svém projevu uvedla, že si „nikdy nedokázala představit“, že by takto sloužila Severnímu Irsku. I ona sama má osobní zkušenosti s Irskou republikánskou armádou, ale opačné, než současná premiérka. Připomněla následky bomby IRA před jejím domem, když byla ještě dítě.

Michelle O'Neillová a Emma Little-Pengellyová | Zdroj: Reuters

„Michelle je irská republikánka a já jsem velmi hrdá unionistka,“ řekla. „V těchto otázkách se nikdy neshodneme,“ připustila zjevný rozkol. „Na čem se ale shodneme, je to, že rakovina nediskriminuje a že naše nemocnice potřebují opravit,“ dodala.

Severoirské shromáždění zvané Stornmont je decentralizovaný zákonodárný orgán Severního Irska. Ačkoliv je součástí Velké Británie, mají zákonodárci ve shromáždění pravomoc vydávat zákony v řadě otázek, které nejsou výslovně vyhrazeny westminsterské vládě v Londýně.

Anna Urbanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme