Jamajka, svoboda, reggae. Životopisný film Bob Marley: One love míří do kin

Do kin míří premiéra o jedné z největších muzikantských legend 20. století. Životopisný film „Bob Marley: One love“ odkryje divákům nejzajímavější část jeho života, sdělil pro NašeTéma mediální manažer CinemArtu, Petr Slavík.

Reklama

Bob Marley míří do kin

„Film se věnuje období let 1976 až 1978, období zmatků a nebezpečí, v němž Bob Marley nahrál Exodus, jedno z nejlepších alb, která kdy vznikla, uvedl Petr Slavík úvodem k životopisnému filmu. Období dramat 3. prosince 1976 vtrhlo sedm ozbrojených mužů do rezidence Boba Marleyho v Kingstonu a postřelili jeho ženu Ritu, Boba, manažera Dona Taylora a asistenta kapely Louise Griffithse. Rita byla zasažena do hlavy, Bob do hrudi a ruky, ale jako zázrakem všichni přežili.

Ještě neuvěřitelnější je, že o pouhé dva dny později vystoupil vzdorovitý Bob Marley na koncertu „Smile Jamaica“ ve svém rodném městě a předvedl jeden ze svých životních výkonů. Pak se vydal do Londýna, aby napsal album, o němž se domníval, že by mohlo co nejvíce rozšířit jeho poselství míru a jednoty. „Lidé, kteří se snaží tento svět zhoršit, si neberou ani den volna,“ řekl tehdy podle Petra Slavíka ze CinemArtu, Bob Marley o svém odhodlání pokračovat a o své víře v sílu hudby, která léčí.

Boba Marleyho ztvárnil v tomto filmu britský herec Kingsley Ben-Adir. Režisér filmu Reinaldo Marcus Green vzpomíná, že v Ben-Adirovi viděl ze všeho nejvíc zranitelnost. „Prohledali jsme všechny kouty světa. To, co hledáte, je někdo, kdo ztělesňuje Boba Marleyho. Nikdy ho nemůžete znovu stvořit. Nemůžete ho přivést zpět. Ale můžete vrátit jeho podstatu. To, co Kingsley udělal, byla interpretace Boba. Herec, který hraje, ne napodobuje. Bylo to mistrovské,“ říká režisér Reinaldo Marcus Green.

Podpis kvalitního režiséra

Reinaldo Marcus Green už má s životopisnými filmy zkušenosti. Režíroval například film Král Richard: Zrození šampiónek, který byl nominován na Oscara. I přesto pro něj natočení filmu o Bobu Marleym nebylo jednoduché. „Jak natočit film o někom, o kom si všichni myslí, že ho znají? Pro mě nebyl důležitý ani tak scénář k filmu, jako práva na Marleyho písně, a tedy možnost nechat je ve filmu zaznít. Ty jsou klíčem k poznání jeho neuvěřitelného života,“ uvádí Geen.

„Existují filmy, a pak jsou filmy o Bobu Marleym. Je v tom rozdíl,“ dodává Green k filmu, v němž chtěl divákům ukázat takového Boba Marleyho, kterého nikdo nezná. „Chceme všem dát něco, co ještě neviděli, něco, co si nemůžou vygooglit, něco, co vzniklo na základě skutečných rozhovorů, zevnitř,“ vysvětluje Green.

Marleyho děti a Brad Pitt

Film Bob Marley: One love nevznikl jen se souhlasem rodiny, jeho rodina ho natočila sama. Snímek převážně produkovala vdova Rita s dětmi Ziggym a Cedellou. Dalšími producenty jsou Robert Teitel, Dede Gardnerová a Jeremy Kleiner. Výkonným producentem je Brad Pitt společně s Richardem Hewittem, Orly Marleyovou a Mattem Solodkym.

Kromě Kingsleyho Adira se ve filmu objeví Lashana Lynch, James Norton nebo Anthony Welsh. Snímek by nám měl ukázat život Boba Marleyho jako manžela, otce, rebela a výjimečného hudebníka. Důvodem proč film konečně vznikl je správné načasování. Ziggy Marley k tomu uvedl, že poprvé za celá desetiletí, kdy se snažili tento příběh vyprávět, se konečně podařilo sladit všechny prvky. „Správný způsob, správný nápad, správní lidé, správné obsazení,“ říká producent.

Jamajská autenticita v hollywoodské produkci této velikosti podle něj ještě nebyla. „Tento film je skutečným zobrazením Jamajky, Boba a vzniku jeho hudby. Přistupovali jsme k tomu jako k tvůrčímu projektu, nikoli jako k emocionální záležitosti,“ dodává Ziggy. Bobova rodina chtěla světu tímto filmem ukázat pravdu. Ve filmu účinkují zavedení jamajští umělci i začínající hudebníci z Jamajky, kteří do něj přináší svou jedinečnou kulturu a kreativitu. Na filmu celkem pracovalo více než 250 Jamajčanů.

Album století

V roce 1999, tedy 18 let po smrti Boba Marleyho, vyhlásil časopis Time Exodus nejlepším albem 20. století. Ziggy Marley říká, že Exodus je důkazem toho, kým jeho otec skutečně byl, jak byl otevřený hudbě všech žánrů: „Z hudebního hlediska si nikdy nekladl žádné hranice. Pro tvorbu hudby musíte mít otevřenou mysl. A Bob otevřenou mysl měl.“

Autor: Nikola Strnadová – NašeTéma. Zdroj/video: Petr Slavík – CinemArt.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama