E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Buď sám sebou!“ Jak žít ve vztazích, a dodržet při tom hlavní přikázání dnešní doby?

Žít autenticky kdysi znamenalo vzepřít se pevně daným kulturním normám. Dnes se tento požadavek sám stal kulturní normou. Jak máme být sami sebou a zároveň pěstovat vztahy s ostatními?

Ve skutečnosti nikdy nejsme sami sebou v nějakém imaginárním vakuu: naše pravé já se stává samo sebou právě ve vztazích.Foto: Gabriela Knížková/Midjourney

„Stůj v řadě.“ „Přizpůsob se.“ „Žij stejně jako ostatní.“ „Buď malým šroubkem ve velkém soukolí.“ Dovedete si představit, že by milující rodiče, přející přátelé, osvícení učitelé, nebo dokonce terapeuti dávali mladým lidem na začátku životní dráhy podobné rady?

Feel Good konference karta
Foto: Jana Urbánková

Feel Good by Heroine

Přijďte na půlden zážitkových workshopů a inspirativních přednášek. Načerpáte novou energii a čerstvé nápady. Čeká vás:

  • Vystoupení publicistky Šárky Homfray, burleskní divy Zorye Blue, hudebnice Ridiny Ahmedové a dalších
  • Meditace
  • Jóga
  • Zdravá výživa
Chci si odpočinout

V jednadvacátém století těžko. Jedním z nezpochybňovaných přikázání současné psychologie je být sám sebou. Ve výběrových řízeních i do běžných zaměstnání po nás žádají originalitu a autenticitu. Receptem na úspěch v mezilidských vztazích je nepotlačovat sebe sama. Okolní svět nám dává tisíce nástrojů, jak své pravé já vyladit navenek: playlistem na Spotify, filtrem na Instagramu, barvou proužků na ponožkách nebo vůní osvěžovače vzduchu, která tvoří dokonalou harmonii s naší osobností. Jedinečnost a její svobodné vyjádření jsou považovány za pozitivní hodnotu, zatímco konformita za příčinu individuální nespokojenosti i jeden z nástrojů útlaku v totalitních režimech.

Viriginia Woolf v jednom ze svých esejů ve sbírce Obyčejný čtenář skvěle popsala rozdíl mezi autentickým životem a bezmyšlenkovou konformitou: „Člověk, který si je vědom sám sebe, je od té chvíle nezávislý; nikdy se nenudí, život je mu příliš krátký a skrznaskrz ho prostupuje hluboké, ale umírněné štěstí. On jediný žije, zatímco jiní lidé, otroci ceremonií, nechávají život kolem sebe proklouznout jako sen. Jak se jednou přizpůsobí, jak začne dělat to, co ostatní, protože druzí to tak dělají, nejjemnějších nervů a ústrojí duše se zmocní letargie. Vše je pak jen vnější hra a vnitřní prázdnota, mdlá, necitlivá a lhostejná.“

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!