Hlavní obsah
Umění a zábava

S českými kriminálkami z Chorvatska se roztrhl pytel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Nova a Prima měly stejný nápad. Nebo podobný. Nebo ho měl někdo první a ten druhý se to dozvěděl a rychle napodobil? Každopádně obě TV stanice nám na svých programech a streamovacích službách „servírují“ ve stejné době kriminální seriál z Chorvatska.

Článek

Oba kriminální seriály pojednávají o vyšetřování zločinů na chorvatském pobřeží. V obou případech je přijeli na letní sezonu vyšetřovat česko-slovenští policisté, kteří spolupracují s chorvatskými kolegy. Na Nově se seriál jmenuje „Policie Hvar“. Na Primě „Na vlnách Jadranu“.

Novácký seriál je založen na „jiskření“ mezi českým kapitánem Michalem Pokorným, v podání Jakuba Štáfka, s jeho slovenskou kolegyní, kapitánkou Ivanou Štefánikovou, kterou hraje Alžběta Ferencová. Chorvatského policejního šéfa Gorana hraje Bořek Slezáček.

Primácký seriál má hlavní postavu v Matěji Hádkovi, který se jako poručík Jan Zach do Chorvatska vrátil, aby se na místě vyrovnal s tragickou smrtí své životní lásky, a taky trochu zapátral, jak to vlastně bylo. Seriál a postava Matěje Hádka, volně navazuje na odvysílaný primácký seriál „Pod hladinou“, který má na portálu ČSFD hodnocení 52 %.

Základ obou seriálů je tedy podobný. Matěj Hádek se v primáckém seriálu jako kapitán Zach vyrovnává se smrtí svojí partnerky. Jakub Štáfek se v tom nováckém zase jako kapitán Pokorný vyrovnává s čerstvým rozvodem, když na začátku prvního dílu sundává na trajektu prstýnek a trefí jím nechtěně budoucí slovenskou kolegyni, o které ještě neví, že to bude kolegyně.

Výraz „kriminální seriál“ je v obou případech poněkud přehnaný. Kriminální případy jsou spíše jen kulisou a doplňkem jednotlivých dílů a hrají v nich ještě menší roli, než třeba v divácky úspěšné šumavské „Policii Modrava“. Dílů však nebude tolik, tak se rozhodně nemusíme letní návštěvy Chorvatska obávat. Zločinnost tam snad zase tolik jako na Šumavě nestoupla. Není to Modrava, natož Midsomer, kam už se snad do mnoha dílů „musely mrtvoly dovážet“. Seriál Primy „Na vlnách Jadranu“ má jen šest dílů. Seriál Novy „Policie Hvar“ má o dva více.

Zvláště seriál Novy s Jakubem Štáfkem a Alžbětou Ferencovou je spíše komediální než kriminální. Jen tam občas taky „pro jistotu“ někoho zavraždí, aby to oni dva spolu museli vyšetřit. Nova do prvního dílu také „zabudovala“ zpěváka Xindla X, který hraje sám sebe, jako účastníka zájezdu s kamarády ze školních let, který však tajně utíká za rodinou. Moc věrohodně to v podání zpěváka-neherce tedy nepůsobí.

Ani jeden ze seriálů nemá nijak vysokou „uměleckou“ úroveň, což dokládá i mínění dosavadních hlasujících na portálu ČSFD, kde si vede o trochu lépe „Policie Hvar“ s 44 %. „Na vlnách Jadranu“ má momentálně hodnocení 34 %. Jen pro srovnání: „Případy prvního oddělení“, seriál České televize s Ondřejem Vetchým v hlavní roli, který byl skutečně kriminálním seriálem, má na ČSFD hodnocení 88 %.

Co mají oba seriály ještě společného? Sázku na Chorvatsko, nejoblíbenější dovolenkovou destinaci Čechů. Seriál je tak trochu reklamou na přírodní i jiné krásy této země. Oba seriály se hlavně kochají prostředím chorvatských městeček. Ukazují staré uličky historických center měst, konoby s výhledem na moře, pláže, lodě, moře, potápění. Prostě chorvatská klasika, jak ji známe. Seriály dopřávají českým (a slovenským) divákům, aby se v zimních měsících mohli těšit na teplíčko, sluníčko a letní dovolenou v oblíbené destinaci. Na seriály je tak možné se podívat třeba místo promítání fotek z dovolené. Víc od ani jednoho z nich čekat nelze. Jednotlivé díly jsou jen více či méně vydařené nenáročné „oddechovky“, v kterých jsou kriminální případy jen záminkou pro jejich natočení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz