V Moravskoslezském kraji propukla chřipková epidemie, nejvíce tíží malé děti

  9:10
Nemocnost v Moravskoslezském kraji letos poprvé překonala hranici dvou tisíc nakažených na sto tisíc obyvatel, což lze podle hygieniků hodnotit jako chřipkovou epidemii. Nejhorší situace je na Opavsku.

„Máme evidovaných 2 060 lidí nakažených chřipkou a jinými nemocemi dýchacích cest a plic, což je o osm procent více než minulý týden,“ uvedl mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla. „Nejvyšší nemocnost přetrvává mezi dětmi do pěti let – pět tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel.“

Nejvíce pacientů s respiračními problémy diagnostikovali lékaři na Opavsku, kde nemocnost vzrostla téměř o 42 procent v porovnání s předchozím týdnem.

„V tuto chvíli máme hospitalizováno jednatřicet pacientů s chřipkou a dva pacienty s covidem19,“ upřesnila mluvčí Slezské nemocnice Opava Kamila Bindrová.

Nemocní chodí klidně mezi lidi, říká hygienička k nárůstu chřipky

Dalšími okresy s vysokým počtem lidí s respiračními nemocemi jsou Nový Jičín a Ostrava.

Aktuálně hygienici v kraji registrují pět případů chřipky SARI, která vyžaduje intenzivní péči. Jedná se o tři nakažené muže a jednu ženu z Opavska a jednoho muže z Ostravy.

„Všichni patří do skupiny, u níž může mít chřipka závažný průběh s ohledem na jejich základní onemocnění, jako je cukrovka, srdečně-cévní onemocnění a onemocnění plic, ledvin nebo jater,“ dodal Kotrla. Covidových pacientů je k dnešnímu dni v regionu 102.

Autor: