Ředitel Vojenské nemocnice Brno: Hlavním úkolem je teď připravit stavbu nového chirurgického pavilonu

6. únor 2024

Vojenskou nemocnici Brno vede od začátku roku 2024 Václav Masopust. Jeho prioritním úkolem je příprava nového chirurgického pavilonu, o kterém se hovoří přes 10 let.

Stávající operační sály přitom prošly nedávnou rekonstrukcí. „Musíme být připraveni na hromadné příjmy velkého rozsahu,“ vysvětluje Masopust potřebu dalších operačních prostor pro akutní péči. V současnosti je dokončena projektová dokumentace, a pokud vše půjde podle plánu, mohlo by se začít stavět na konci roku 2025.

Příprava nemocnice na náhlé počty pacientů v kritických situacích je podle ředitele Masopusta jedním z klíčových poslání Vojenské nemocnice. A nejde jen o případy potencionálního vojenského konfliktu, ale například i o živelné pohromy s vysokým počtem pacientů. „Problémem u vojenských lékařů je superspecializace. Potřebujeme, aby uměli všechno,“ naznačuje rozdíl mezi vojenskou a civilní nemocnicí. S tím souvisí také tlak na zajištění následné péče, kterou by měla podle něj obstarávat spíše jiná zdravotnická zařízení.

Mezi další vize nového šéfa Vojenské nemocnice Brno patří rozvoj tzv. telechirurgie, tedy chirurgie na dálku s využitím satelitních přenosů a počítačů. V tom vidí Václav Masopust příležitost, jak přilákat mladé lékaře.

Spustit audio

Související