Dnes Čtvrtek - jasno 15°C
Zítra Pátek - prehanky-dest 14°C
Čtvrtek 2. 5. 2024
Svátek má Zikmund
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Oprava sloupu na Malé Straně, který poničil blesk, začne na jaře
Následky srpnové bouřky. Zdroj foto: MČ Praha 1

Oprava sloupu na Malé Straně, který poničil blesk, začne na jaře

Podmínky výběrového řízení týkajícího se opravy morového sloupu Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí začal připravovat Odbor kultury, sportu a zahraničních vztahů městské části Praha 1. Potvrdila to jeho vedoucí Linda Klečková s tím, že vzácná historická památka by měla být rekonstruována ve dvou etapách. Sloup byl poničen loni v srpnu při bouřce.
morovy-sloup-foto-npu

Morový sloup. Foto: Národní památkový ústav

„Vzejde-li z výběrového řízení vhodný restaurátor, měla by na jaře započít první etapa,“ uvedla Linda. 

Podle Památkového katalogu Národního památkového ústavu byl morový sloup vztyčen na Malé Straně v roce 1715 jako dar z vděčnosti za překonanou epidemii v roce 1713, jeho pozdně barokní doplňky pak vznikly v závislosti na hladomoru v roce 1772. 

„Morový sloup Nejsvětější Trojice je pokročilým příkladem barokního sochařství, vytvořený za účasti předním českých umělců. Sousoší tvoří významnou dominantu horní části Malostranského náměstí v předpolí kostela sv. Mikuláše,“ uvádí katalog. 

V polovině loňského srpna jej vážně poškodila bouřka, která se prohnala centrem hlavního města. Blesk udeřil do Božího oka, který je jako symbol božské prozřetelnosti usazen na vrcholu pískovcového jehlanu. 

Poškozena byla také socha sv. Václava, světec má uražený kus pláště. Na dlažbu spadla spodní část žerdě zlaceného světcova praporce, škody utrpěla i část římsy. Tyto a další fragmenty byly zajištěny restaurátorem. 

„Poté, co jsme obdrželi souhlasné stanovisko obou orgánů památkové péče, tedy Národního památkového ústavu a Odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy, byla památka v listopadu zabezpečena proti dalšímu poškození,“ sdělila Klečková. „Jednalo se zejména o sejmutí všech mramorových desek a nebezpečných prvků ze sochy sv. Václava, žerdi,“ dodala. 

Náklady na opravy v řádech desítek, možná i stovek tisíců korun, které vrátí sloupu původní podobu a zabrání zatékání vody do jeho nitra, budou hrazeny z rozpočtu Prahy 1.


Autor: Jan Puci

Porsche srazilo na chodníku ženu s kočárkem

Dnes v 08:47

Ve středu kolem devatenácté hodiny řidič porsche vyjel ze zatím neznámých příčin ze silnice a na chodníku srazil procházející ženu s kočárkem, ve kterém se nacházelo zhruba roční dítě. Kočárek byl zdemolován, auto skončilo ve svahu.

Na Střeleckém ostrově se střídali anarchisté i politické strany

Včera v 19:15

Anarchisté se ve středu odpoledne vydali na prvomájový průvod centrem hlavního města. Účastníci nejprve oslavili tradičním piknikem na Střeleckém ostrově Svátek práce. Následně jich několik stovek zamířilo pod červenočernými i duhovými vlajkami na Štvanici, kde na ně čekala hudební...

Změna vedení Školy v přírodě Janov, dočasně ji povede referentka Zubová

Včera ve 13:26

Místostarosta Prahy 1 pro školství 1 David Bodeček (nez./klub Piráti a občané z Prahy 1) v úterý oznámil ukončení funkce Romana Mühla ve funkci ředitele Školy v přírodě Janov (ŠVP), kde působil od 1. září 2021. Tato změna nabyla účinnosti poslední...

Zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech v Praze byl prodloužen

Včera ve 13:18

Český hydrometeorologický ústav prodloužil výstrahu před nebezpečím požáru pro hlavní město do čtvrtka 2. května do 18 hodin. Prodloužena je tak platnost nařízení týkající se zákazu rozdělávání ohňů na místech zvýšeného nebezpečí vzniku požáru na...

Yes to Europe. Dvacet let v Evropské unii připomnělo letadlo se speciálními livery

Včera ve 13:08

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé společnosti Lufthansa se speciálním livery „Yes to Europe“ propagující myšlenku evropské integrace. Modro-bílý Airbus imatrikulace D-AIUC v Praze...

Další články
Nahoru