Jaký pohyb zvolit, pokud chci začít pořádně hubnout? Poradíme ti, ty nejlepší tipy!

Otázka, kterou slýcháme velice často, zní: "A jaký pohyb či aktivita, jsou pro mě nejlepší, abych co nejrychleji zhubl/a?" Určitě bychom si měli uvědomit, že pohyb, který si zvolíme, by nás měl rozhodně bavit! Chodit do posilovny, kde se mi opravdu nelibí a celý trénink mi přijde zcestný, je hloupost.. Pokud budu nesnášet posilovnu a vydržím jí navštěvovat dva týdny je pro mě lepší zvolit aktivitu, kterou mám raději (např. běh) a tu se snažit provádět pravidelně a s chutí. Avšak můžeme opravdu říci, že např. běh je pro spalování tuků stejně účinný, jako například silový trénink

V dnešním článku se tedy zaměříme na některé sporty a sportovní aktivity. Řekneme si, jaké jsou z hlediska spalování tuků nejvhodnější a z jakých si můžeme vybírat. 

Z čeho si můžeme vybírat?

V dnešní době máme opravdu velkou možnost se rozhodnout z různých sportovních aktivit. A to od běhání, posilování, aerobicu, zumby, taeba, jogy, jumpingu, s´hbam, TRX, spinning, H.E.A.T., HIIT, piloxingualpinningu, hoopingu, fiveriders, kalisteniky, street workoutu... Proto každý si určitě vybere z toho, co ho láká a naplňuje. 

Jaký pohyb je nejlepší

Když teď pomineme všechny subjektivní názory, odpověď je jednoduchá - silové cvičení! A to nejen pro muže, ale hlavně pro ženy! Vlivem evoluce se naše tělo hodně změnilo. Ženy i muži vykonávají mnohem méně fyzické práce, než tomu bylo dříve a tak jejich úroveň aktivní hmoty klesá a tím pádem je omezená možnost těla spalovat tukovou tkáň.

Nemám se bát zvedání činek?

Většina žen si myslí, že pokud jednou zvednou činku, změní se jim postava podobající se rambovi a začnou mluvit jako řidič kamiónu.. Toto je největší mýtus tohoto sportu.. Pokud se některé "náhodou" nestane, že zdědí doslova "božskou" genetiku, nebude obden padat zadkem na jehlu plnou oleje a přitom zvedat 2x větší váhy než její manžel/přítel, opravdu se nemusíte bát že byste přes noc zmužněly. Popravdě, šance je asi stejná, jako že se z vás při řízení auta do Coopu stane profesionální řidička rallye..

žena cvičí s činkou

Proč je silové cvičení nejlepší?

Silové cvičení nabízí opravdu mnoho skvělých benefitů! My jsme se snažili do několika bodů shrnout ty nejpodstatnější!

  • IMUNITA - Zlepšuje náš imunitní systém.
  • TUK - Přináší nejrychlejší výsledky při redukci tuků.
  • PSYCHIKA - Přímo ovlivňuje naši psychiku, přemýšlení a náladu
  • TVAR TĚLA - Zaručuje nejintenzivnější změnu "křivek" našeho těla.
  • METABOLISMUS - Rychlejší spalování a dlouhodobému zrychlení metabolismu.
  • DRŽENÍ TĚLA - Dojde k lepšímu držení těla (zpevnění, srovnání HSS)
  • ZDRAVÍ - Zlepšuje naše zdraví (HDL vs LDL, tlak, kardiovaskulární problémy, CNS...)
  • HORMONY - Pozitivně ovlivňuje hormonální hladiny
  • VITALITA - Zvyšuje kondici, sílu a vytrvalost.
  • SEX - Zlepšuje sexuální život - více libida, intenzivnější hormonální odezva

Nejčastější problémy během sportovních aktivit

Disbalance

Tento problém si můžeme nejlépe představit na aktivitách, které jsou velmi často provozované v létě. Brusle, běh,  nebo i nějaká ta horská tůra. Myslíme si, jak senzačně jsme nezačali a jak nám naše redukce tuků neprobíhá skvěle, avšak měli bychom si uvědomit, že při těchto aktivitách namáháme hlavně dolní končetiny, proto může dojít k přetížení některých svalu, svalových partií nebo i kloubů! 

Adaptivita

Pokud už nějaký ten pátek cvičíte, tak už jste možná někdy zaslechli, že je občas dobré změnit trénink. Proč? Naše tělo je velice chytrý mechanizmus, který se snaží přizpůsobit všem změnám, které do našeho života přicházejí. Cvičení (sportovní aktivita) jedna taková změna je.. Avšak pokud budeme trénovat pořádně stejně - stejné váhy, počty opakování, intenzita, naše tělo se na tento proces posílí a zanedlouho pozná, že tuto aktivitu zvládá bez větších problému a tak nepřichází žádná hrozba, kvůli které by se mělo posilnit - nebudeme mít žádné nebo minimální výsledky!

únava po tréninku

Co to znamená v praxi?

Dáme do teorie trochu té praxe. Pokud budu provádět určitý druh cvičení, řekněme např. běh, ob den ve stejnou dobu, intenzitě, budeme běhat neustále stejnou vzdálenost ve stejném terénu, tak naše tělo si na tento druh zátěže zvykne a bude potřebovat čím dál tím méně energie (kalorií) k vykonání tohoto procesu. Jestliže do tréninku zařadím jiné vzdálenosti i intenzitu naše tělo bude neustále šokované a nezvykne si tak rychle. 

Velkou výhodou je právě posilovna či nějaká tělocvična, kde můžeme s nářadím vytvořit nespočet různých druhů cviků s různými váhami i intenzitou. Můžeme si vypomoci jednoduchým "trikem" který je cvičení v intervalech - známé pod zkratkou HIIT (z anglického High-Intensity Interval Training). HIIT je z hlediska spalování tuků velice efektivní a určitě stojí za zkoušku! Mimochodem, do HIIT můžeme předělat jakýkoli pohyb - naprosto bez výjimek, od běhu, přes plavání, kolo,..

Co si z článku odnést?

Pohyb, k dosažení své vysněné postavy (redukci tuku), patří pouze mezi jeden ze střípků mozaiky - strava, regenerace a životní styl jsou další body, na které je třeba klást stejný důraz, jako právě na trénink. Pokud se rozhodnete pro volbu silového tréninku, není od věci říci o sestavení tréninku někomu zkušenějšímu, nebo dokonce trenérovi

Zbývají 2 dny

FA Anticatabolix

479
− 20%
431
Zbývá 1 den

Czech Virus SuperVita PRO 2.0

499
− 29%
399
Zbývají 2 dny

Nebbia FIT & SPORTY TOP 577

770
− 38%
578
Zbývají 2 dny

Nebbia Kompresní Termo Legíny RECOVERY 334

2 199
− 38%
1 649

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.