Startup není pro každého. Na Ukrajině rostou i za války

Ondřej Homola, partner N1 Ventures. Zdroj: N1 Ventures

Jsme investor, který do investice vstupuje v té nejranější fázi. Zajímá nás tým a zakladatelé. Budování startupu totiž není pro každého, to je potřeba hned na začátku odhadnout. Je potřeba vidět „chemii“ a schopnost řešit problém, řekl v rozhovoru Ondřej Homola, partner N1 ventures. Jaké výzvy stojí před technologickými startupy? A nastala vůbec ta správná doba k založení startupu?

V roce 2021 podle Ondřeje skončilo období konjunktury. Pro startupy je mnohem náročnější sehnat potřebný kapitál. Peníze jsou teď drahé. Složitá období jsou ale zároveň příležitostí. Startupy, které nejsou jen typu „nice to have“, ale řeší nějaký zásadní problém, mají výhodu.

Podle Ondřeje je vhodná doba k založení startupu v podstatě vždy. Ta vhodná příležitost je v momentě, když jste zakladatel a najdete k sobě správný tým, další „co-foundery“. S nimi najdete problém, který vás trápí, který chcete vyřešit, který dobře znáte, který je dostatečně velký. Potom je ta doba pro vás přímo skvělá, vysvětlil.

Proč se Ondřej rozhodl ukázat investorům, že Ukrajina už dnes skýtá mnoho potenciálu? A jak je na tom tamní startupové prostředí během války? Dozvíte se ve video rozhovoru!

Ondřej Homola je investor do technologických startupů, působí jako partner ve fondu N1 Ventures. Jeho předchozí firma udělala IPO na kanadské burze a Börse Frankfurt. Je také zakladatelem Invest in Bravery, která propojuje ukrajinské startupy s investory.

Newsletter