Brýle Apple Vision Pro jsou konečně venku. Headset je prvním novým produktem Applu od roku 2015 a o své zkušenosti s ním se dělí Jaroslav Beck, jeden z tvůrců světově proslulé VR hry Beat Saber, a Lubo Smid, šéf technologické společnosti STRV.

Dlouho očekávaný produkt představil v ikonické newyorské prodejně Apple Fifth Avenue sám šéf firmy Tim Cook. Během své téměř padesátileté historie přinesl Apple na trh mnoho produktů, které definovaly svou kategorii – a brýle pro smíšenou realitu mají být dalším z nich.

Zatím žádnému z konkurentů se nepodařilo přinést brýle pro rozšířenou realitu, které by se prosadily v mainstreamu. Apple tak směle doufá, že prostřednictvím nového headsetu změní způsob, jakým lidé používají digitální technologie.

Přenosná jednotka umožňuje uživatelům díky dvanácti kamerám, pěti senzorům a šesti procesorům ponořit se do šesti stovek aplikací, promítaných přes jejich zorné pole. Uživatelé vidí aplikace v prostoru před sebou a mohou je ovládat pohledem, klepnutím prstů, pohybem zápěstí nebo hlasem.

Vydání Forbesu Go big!

Brýle Vision Pro se v tuto chvíli prodávají jen v amerických prodejnách Applu a společnost zatím neprozradila, kdy produkt rozšíří do světa. Zarytí fanoušci nicméně neměli problém si za novinkou doletět – a utratit 3499 dolarů (zhruba 81 tisíc korun).

Apple už vyprodal své počáteční zásoby dvou set tisíc kusů a Morgan Stanley odhaduje, že technologický gigant letos prodá brýlí ještě jednou tolik. Trvalý úspěch Vision Pro ale nezajistí recenze a prodejní čísla, důležitější metrikou jako vždy bude, jestli vývojářské společnosti v příštích letech vytvoří aplikace, které budou chtít majitelé a majitelky brýlí využívat.

Trh s headsety pro smíšenou a virtuální realitu přitom za sebou nemá úspěšný rok. Podle výzkumné firmy IDC klesly loňské prodeje o 8,3 procenta a společnost Meta, která je v oblasti hlavním hybatelem díky investicím do svých headsetů Quest, spálila od roku 2019 v divizi Reality Labs více než čtyřicet miliard dolarů.

Je to ekvivalent prvního iPhonu.

Jedněmi z prvních Čechů, kteří Apple Vision Pro vyzkoušeli, bylo trio technologických evangelistů Jaroslav Beck, Lubo Smid a Petr Mára.

„U očekávaného Apple Vision Pro jsem nejvíce doufal v konečně intuitivní a vyladěný software,“ popisuje první dojmy z testování novinky Beck, který do loňského května působil jako hudební ředitel společnosti Beat Games.

„Vnímám headset jako ekvivalent prvního iPhonu se všemi negativy rané verze, ze které se stane dlouholetá série postupně vylepšovaného produktu. Už teď je ale jasné, že Apple přinesl něco, co jasně definuje budoucnost konzumace obsahu a produktivity,“ míní.

První iPhone podle něj nabídl lepší ovládací rozhraní a výrazně příjemnější uživatelskou zkušenost z používání telefonu, než bylo tehdy běžné. Stejně je na tom prý i Vision Pro.

Na brýle od Applu se dlouho těšili i ve společnosti STRV. „Apple způsobil další revoluci, přestože vím, že kolem Vision Pro panuje velká skepse. Myslím si, že za deset let, ale možná dříve, bude podobné zařízení standardem, jakým je dnes třeba chytrý telefon,“ věří šéf STRV Lubo Smid.

Apple podle něj dokázal, že umí počkat na správnou chvíli, kdy přijít na trh s novým zařízením. Co se specifikací týče, nic nového prý v produktu nenajdeme – v čem ovšem firma opět vyniká, je schopnost kombinovat různé technologie, domyšlenost jejich nasazení a kvalitní design. 

„Nevím, jestli už jsem za ty roky takový nadšenec do Applu, ale například z Oculus Quest jsem si tolik na zadek nesednul. Vision Pro má sice kabel s baterkou, ale to mě moc netíží. Je to první generace a postupem času se bude zmenšovat velikost i cena. Nicméně bych ji neočekával pod tisícovkou dolarů, aby si Apple uchoval prémiovost,“ odhaduje Smid.

Ovládni AI!
Vydání Forbesu Ovládni AI!

Jaroslav Beck vyzdvihuje rozlišení i ekosystém Applu, který se podle něj bude dalším firmám těžko replikovat. „Rozšířená realita konečně působí přesvědčivě a videohovory s avatarem, sledování filmu v letadle a práce na dokumentech nebo úpravě videí jsou v ní mnohem lepší než na dvourozměrné obrazovce,“ pochvaluje si Beck.

Podle Smida se nejvíce povedlo takzvané passthrough – kombinace reálného prostředí s digitálním. „V brýlích jsem například zkoušel vařit a nepřekážely mi ani u krájení cibule. Zkoušel jsem práci s nožem a přitom si na mikrovlnce pustil video Gordona Ramsayho,“ vypráví.

„Zaujalo mě také nahrazení ostatních zařízení pro práci a zábavu. Kvalita tam ještě není, ale myslím si, že brzy bude,“ je přesvědčený Smid.

Pár dní v „helmičce“, jak Vision Pro pojmenovali s Petrem Márou, mu zcela změnilo pohled na to, jak dnes s technologiemi interagujeme. „Měl jsem možnost s Jardou Beckem a Petrem Márou otestovat i interakci více zařízení dohromady a tam to nabírá další rozměr. Už se těším, až se to zase posune dál a nebudou to jen simulace obličejů, ale celé postavy a sdílené prostředí,“ těší se.

Vision Pro otestovali i venku, přestože k venkovnímu použití zatím není určeno. „Obešli jsme moje oblíbená místa a otestovali funkce zařízení i reakce lidí. Bohužel mi dosud nejde spustit Apple TV, asi jsem ji nechal na Venice Beach,“ konstatuje se smíchem Smid.

Apple Pro Vision - Lubo Smid a Petr Mára

Vision Pro má nicméně i mnoho chyb. „Software potřebuje vyladit a cena jasně ukazuje, že jde o zařízení spíše pro developery. Masové adopce se dočká až u druhé nebo třetí generace s nižší cenou a více aplikacemi,“ upozorňuje Jaroslav Beck a opět odkazuje k prvnímu iPhonu.

„Stejně tak vyvážení a celková váha headsetu ještě nejsou ideální a nehodí se k delšímu používání,“ přiznává. Únavu krku a očí po více než půlhodině používání zmiňují i další ohlasy prvních uživatelů a uživatelek.

Porovnání s konkurenčním Meta Quest, případně Meta Quest Pro je podle Becka složité, protože každý headset je určený na něco jiného – Meta Quest převážně na hraní her, Apple Vision Pro na konzumaci obsahu a produktivitu. Stejně tak cena má úplně jiné rozmezí.

„I když Meta Quest umí většinu věcí co Vision Pro, Apple je jednoznačně o generaci dál jak v hardwarovém, tak v softwarovém vybavení,“ shrnuje Beck.

Podle Lubo Smida je Vision Pro skvělou příležitostí pro vývojáře. „Máme několik konceptů, které jsme si připravili dopředu, a na prvních aplikacích začínáme pracovat už teď. Mít zkušenosti se zařízením jako takovým mění pohled na celou věc, a tak se těším, až koncem týdne dostaneme Vision Pro k našemu týmu do Prahy,“ uzavírá.