Dnes Úterý - zatazeno 22°C
Zítra Středa - obcasny-dest 21°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Projektový den: Žáci základních škol Prahy 6 navštívili fakulty ČVUT
Zahájení Projektového dne. Zdroj foto: ČVUT

Projektový den: Žáci základních škol Prahy 6 navštívili fakulty ČVUT

V úterý odstartoval pilotní projekt Prahy 6 ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze (ČVUT), organizovaný Místním akčním plánem vzdělávání MAP Praha 6. Slavnostního zahájení Projektového dne se zúčastnilo zhruba 500 žáků 8. a 9. tříd z osmnácti škol. Za ČVUT se zapojilo sedm z osmi fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní a biomedicínského inženýrství) a Masarykův ústav vyšších studií. Cílem projektu je ukázat žákům zajímavosti technických oborů a podnítit jejich zájem o technické vzdělávání.

„Považuji za velice důležité, aby děti na základních školách věděly, k čemu mohou využít to, co se učí třeba v matematice nebo fyzice, a pevně věřím, že jim návštěva našich sedmi fakult bude inspirací,“ uvedl při slavnostním zahájení rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Dodal také, že iniciativu Prahy 6 velmi vítá a že tento Projektový den je první, ale jistě ne poslední. „Byla by to krásná tradice, kdybychom se tady vždy na počátku roku, předtím, než se budete rozhodovat, co dalšího v životě a studiu podniknete, mohli setkat a vy jste se u nás podívali, co je zajímavé,“ řekl žákům, jež oslovil jako „budoucí studenty“.

Místostarostka Prahy 6 pro oblast školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě) připomněla, že přítomné žáky čeká letos či v příštím roce přijímací řízení na střední školu.

„A pokud se dnes na ČVUT pro něco nadchnete, pomůže vám to absolvovat stres přijímacích zkoušek i čtyřleté studium, protože už třeba budete vědět, na jakou vysokou školu budete chtít pokračovat. Proto jsme dnes pro vás ve spolupráci s ČVUT připravili co nejvíce akční a ukázkami nabitý program,“ sdělila Čapková.

Během programu si žáci, rozdělení do menších skupin, prohlédli fakultní budovy, poznali vyučující a seznámili se s vyučovanými tématy a kompetencemi. ČVUT pro osmáky a deváťáky z Prahy 6 připravilo možnost objevovat svět architektury, krajinářské architektury a designu (Fakulta architektury), seznámení s místem, kde nápady dostávají 3D podobu (Fakulta biomedicínského inženýrství), či s experimenty s vodou v největší „vodohale“ (Fakulta stavební).

Děti navštívily dílnu studentského týmu eForce, jehož členové a členky vyvíjejí autonomní elektroformuli a závodí s ní na evropských tratích (Fakulta elektrotechnická).

Studentský univerzitní tým CTU Space Research, zabývající se kosmickými technologiemi a stavěním raket, představil svůj model rakety (Fakulta strojní). Žáci si mohli vyzkoušet pilotovat letadlo, řídit letový provoz nebo být řidičem kamionu (Fakulta dopravní).

Ale třeba také zjistit, jakou sílu má vakuum, nebo kolik experimentů jde udělat s obyčejným listem papíru (Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská). A mnohé další z toho, co ČVUT v Praze nabízí. 

Děti navštívily nejen fakulty, jež se nacházejí na území Prahy 6, ale i ty na pražském Novém či Starém Městě. A do Kladna, kde sídlí Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, vypravila pro zájemce


Autor: Karel Netolický

Praha 6 se letos poprvé připojila ke Světovému dni včel

Včera ve 23:41

Instalace včelích úlů na střeše Polikliniky Pod Marjánkou a v parku Ladronka, memorandum s Včelařským spolkem či výstava ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky. To jsou aktivity, kterými se letos městská část Praha 6 poprvé připojí ke Světovému...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

Včera v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

V bytě na sídlišti Antala Staška byla nalezena mrtvá žena

19. května 2024 ve 22:37

V neděli odpoledne bylo v bytě v krčské ulici Fillova na sídlišti Antala Staška nalezeno tělo mrtvé dvaatřicetileté ženy. Policisté zjišťují, za jakých okolností k tragédii došlo. Přesnou příčinu určí pitva. Podle serveru aktu.cz je příčinou smrti nešťastná...

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

19. května 2024 ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

19. května 2024 v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

19. května 2024 v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Očkování zvířat osob bez domova

18. května 2024 v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Další články
Nahoru