Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jednička letos investuje více než 120 milionů. Proměna čeká Sokolovskou, přibude bouldering i psí loučka

06.02.2024 21:00

První plzeňský obvod chce letos zahájit několik investicí. Když se podaří vybrat zhotovitele, spustí se práce na revitalizaci vnitrobloku v Sokolovské 25–39 a začne se s výstavbou boulderingových stěn vedle pumptracku na Plaské. Rozšíření čeká psí loučku v parku U Bazénu a jak jsme vás již informovali, stavět by se mělo i u Košuteckého jezírka.

sokolovska_studie_projectstudio8_4 sokolovska_studie_projectstudio8_4
sokolovska_studie_projectstudio8_4sokolovska_studie_projectstudio8_1boulderingove_steny_plaska_vizualizace_tr_wallsjezirko_kosutka_detska_skupina_vizualizace_nosek_a_raffelova_architekti (1)jezirko_kosutka_detska_skupina_vizualizace_nosek_a_raffelova_architekti (2)jezirko_kosutka_detska_skupina_vizualizace_nosek_a_raffelova_architekti (3)louka_za_skolou_prubeh (6)louka_za_skolou_prubeh_soucasny_stavlouka_za_skolou_prubeh_workoutova_sestavalouka_za_skolou_vizualizace_studio_a-sense_ondreje_rysa (4)psi_loucka_park_u_bazenu_soucasny_statento_prostor_se_rozsiri_ukazuje_mistostarosta_miroslrozsireni_psi_loucky_park_u_bazenu_studie_zahradni_architektura_barbora_noskova_2

Na investice letos vyčlenilo vedení MO Plzeň 1 celkem 121 milionů korun.  Proměnit by se měla Sokolovská, konkrétně zdejší vnitroblok. Na projekt je předběžně vyčleněno více než deset milionů korun. „Místní se dočkají úpravy stávajícího hřiště, opravy chodníků, umístění venkovních cvičebních prvků, vybudování pískoviště s lavičkami, ale třeba i výsadby nové zeleně,“ uvedl místostarosta Miroslav Šuma, v jehož gesci jsou investice. Projektu se chopila architektonická kancelář Projectstudio8, která absolvovala setkání s místními obyvateli.

„V Sokolovské ulici jde o kvalitní prostor, kterému revitalizace velmi pomůže a vylepší jej. Určitě bude nutné zasáhnout do zeleně, některé stromy zde mají velkou konkurenci a neprospívají, některé keře jsou přerostlé a nevypadá to hezky; místo nich chceme vysadit jiné, které mají spodní patro volné,“ uvedl architekt Ondřej Janout.

Vedle pumptracku na Plaské poblíž Třemošenského rybníka bude nový soubor boulderingových stěn. Půjde o čtyři různě tvarované, 2,8 metru vysoké stěny s lezeckými chyty, které budou stát na ploše téměř 250 m2. „Na tento projekt máme z rozpočtu předběžně vyčleněno 4,5 milionu korun,“ uvedla vedoucí Odboru investic ÚMO Plzeň 1 Andrea Šlechtová. První plzeňský obvod letos také dokončí dva přírodní cyklotraily u Seneckého rybníka (v délce cca 1950 a 1550 metrů), které začal budovat loni na podzim.

Rozšiřovat se bude psí loučka v parku U Bazénu. To chtěli sami občané.  Letos rovněž bude dokončena revitalizace louky za základní školou na Vinicích. „Původně jsme mysleli, že stavba bude dokončena počátkem tohoto roku. Stále však čekáme na realizaci samostatných elektropřípojek pro kavárnu a kašnu, kterou zajišťuje společnost ČEZ, a ta nám termín již dvakrát posunula,“ vysvětlila Šlechtová.

Velkým problémem Lochotína je parkování. Kde to jde, vznikají nová parkovací místa. Obvod bude i letos pokračovat v budování parkovacích míst na sídlišti. Za dětským dopravním hřištěm v Tachovské ulici vznikne 18 nových míst a v plánu je ještě rozšíření stávajícího parkování mezi domy Sokolovská 90 a 106.

Stavět se bude u Košuteckého jezírka, tady by měl vzniknout objekt pro dětskou skupinu, kde bude i občerstvení pro veřejnost. Psali jsme ZDE.

Další finance bude investovat Jednička do mateřských škol.  V plánu jsou práce na elektroinstalacích v 7. MŠ v Kralovické ulici a v 91. MŠ v Jesenické ulici.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT