Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Bronzový Innsbruck nastartoval medailovou sbírku z olympijských her. Přispěla k tomu i výhra nad Kanadou

Od roku 1948 se českoslovenští hokejisté marně pokoušeli přidat další olympijskou medaili. Povedlo se to až v Innsbrucku před šedesáti lety, kdy reprezentanti skončili bronzoví. A mohlo z toho být i stříbro, nebýt závěrečné porážky se Švédy.

Brankář Vladimír Dzurilla v utkání proti Kanadě na MS 1965
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Havelka

Poslední olympijskou medaili vybojovali reprezentanti Československa v roce 1948 ve Svatém Mořici. Po rozprášení kostry národního týmu vykonstruovaným procesem tehdejšího totalitního komunistického režimu však nastalo v 50. letech, co se týče cenných kovů pod pěti kruhy, období medailového sucha.

Až generace 60. let prokletí zlomila. První medaili vybojovala v roce 1964 parta okolo brankářů Vladimíra Nadrchala a tehdy jednadvacetiletého Vladimíra Dzurilly, obránce Františka Tikala, jenž byl v Innsbrucku vyhlášen nejlepším obráncem turnaje, a útočníků Jana Klapáče, Jozefa Golonky, Jaroslava Jiříka, Jiřího Holíka nebo Josefa Černého.

Ve skupině A, která hrála v Innsbrucku o medaile, českoslovenští hokejisté nestačili před vyvrcholením turnaje jen na Sověty, kterým podlehli 5:7. Jako klíčový se nakonec ukázal souboj s kanadskými amatéry 7. února 1964. Výhra 3:1 dala národnímu týmu výhodu před závěrečnými zápasy. Reprezentanti přitom prohrávali po čtyřiceti minutách 0:1, ale v poslední třetině stav otočili po brankách Klapáče, Holíka a Černého.

O medailovém pořadí rozhodl až poslední hrací den. Zatímco Sověti uhlídali zlato díky vítězství 3:2 nad Kanadou, národní tým prohrál se Švédy vysoko 3:8 a ve vzájemném duelu se připravil o stříbrnou medaili. O konečném pořadí tří desetibodových celků na druhém až čtvrtém místě rozhodovalo skóre – Kanaďané ho měli nejhorší, a tak na ně cenný kov nezbyl.

Po bronzu z Innsbrucku 1964 byli českoslovenští reprezentanti stříbrní v Grenoblu 1968, v Sapporu 1972 opět bronzoví a v Innsbrucku 1976 pro změnu stříbrní. Úspěšnou sérii přerušil nezdar v Lake Placid 1980 v podobě pátého místa. Tu nejcennější olympijskou medaili ale získali reprezentační hokejisté až v éře samostatnosti, když se Češi radovali ze zlata v Naganu 1998 na "turnaji století" i s hvězdami z NHL.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články