Úvodní etapa Tour Colombia byla rovinatá, jela se na okruhu o necelých 30 km a celkem cyklisté natočili v nadmořské výšce kolem 2,5 tisíce metrů 156 km. Odehrála se v departementu Boyacá, startovalo se v městě Paipa a cíl byl v Duitamě, která leží zhruba 200 km severně od hlavního města Bogoty.

colombia-21-2024-stage-1-profile-71aa27c3e9.jpg

Do denního úniku se dostali Mexičan Ignacio de Jesús Prado (Canel's – Java), Brazilec Lauro Cesar Chaman (Swift Carbon Pro Cycling Brasil) a Kolumbijci Diego Ochoa (Saitel), David Santiago Gómez (Sistecredito), Cristian Camilo Muñoz (Nu Colombia),  Ivan Arturo Ojeda (Colombia Potencia de la Vida – Strongman) a Brayan Sánchez (Medellín), který ale kvůli mechanickým potížím z úniku vypadl. O včasné sjetí uprchlíků se postarali jezdci Movistaru a Astany.

Šlo se tedy do hromadného spurtu, v němž byl nejúspěšnější Fernando Gaviria z Movistaru. Vyhrál poměrně přesvědčivě, a to i proto, že druhý v cíli, italský sprinter belgického druhodivizního Bingoal WB Davide Persico, byl ve svém úsilí omezován nedostatkem místa mezi Gaviriou a plůtky, což gestikulací reklamoval.

Zprava za Gaviriou spurtoval Mark Cavendish, ten dostatek místa měl, ale rychlostně na Kolumbijce nestačil, i když mu nejprve Cees Bol a poté Michael Morkov připravili dobrou pozici. Na zadním kole Cavendishe byl totiž zavěšen Albert Torres, který pracoval pro Gaviriu. Ten začal sprint o zlomek sekundy dříve než jeho britský soupeř a i rychlostně byl o dost lepší.

Až na čtyři závodníky všichni ostatní získali čas vítěze.

IMG_2896.jpg

Děkuji týmu za odvedenou práci. Je obtížnější udělat sprinterský vlak, když máte v týmu Naira (Quintanu) a Ivána (Sosu), kteří se snažili pro mě pracovat, ale nakonec jsem jim řekl, že v přípravě pozic do sprintu nemohou riskovat, protože jsou tady kvůli celkové klasifikaci. S tím jsem předem počítal. V závěru mi hodně pomohl Albert (Torres), který si vedl velmi dobře,“ řekl Gaviria po skončení etapy.

Byla to poměrně klidná etapa, velmi dobře kontrolovaná dvěma týmy, Astanou a Movistarem, a já jsem šťastný, že jsem zde v Kolumbii dosáhl vítězství. Kdykoli vyhrajete, je to potěšující, ukazuje to, že jste odvedli dobrou práci a to vás motivuje do další práce,“ pokračoval Gaviria, který tím získal 52. vítězství své kariéry.

"Byla to rovinatá etapa, teď si obléknu dres lídra závodu a půjdu pracovat pro své týmové kolegy," dodal 29letý Gaviria, mezi jiným majitel pěti vítězných etap a prvenství v bodovací soutěži na Giru a dvou etap na Tour.

Tour Colombia pokračuje druhou zvlněnou etapou o délce 168 kilometrů a jsou na ní vypsány tři sprinterské a tři vrchařské prémie, přičemž ta poslední (2,6 km a 5,2%) má vrchol 4 km před cílem.