Dřív vrtulníková základna, teď letiště v Bochoři nově využívají vojáci jednotky bezpilotních letounů

7. únor 2024 09:16

Na letiště v Bochoři na Přerovsku se vrátila armáda. Dřívější vrtulníková základna se z něj odstěhovala před jedenácti lety do Náměště nad Oslavou. Nově budou areál využívat vojáci jednotky bezpilotních prostředků. Do Bochoře se postupně stěhují z nedalekého Prostějova.

Prostor letiště vojákům maximálně vyhovuje. Drony můžou létat až do výšky šesti a vzdálenosti 100 kilometrů od řídící stanice.

Během natáčení reportáže nebe nad bochořským letištěm brázdil vírník, které tam testuje jeho výrobce. Výcvik s drony ale lidé v okolí vůbec nezaznamenají. „Neměli by to zaregistrovat. Rozhodně nejsme tak hluční jako tento vírník, který je slyšet. Drony slyšet nejsou a v ideálním případě je ani nezahlédnete, pokud o nich nevíte,“ potvrzuje Jiří Smažil, velitel jednotky bezpilotních letounů.

Drony slyšet nejsou a v ideálním případě je ani nezahlédnete, pokud o nich nevíte.
Jiří Smažil, velitel jednotky bezpilotních letounů.

Přítomnost armády pozitivně vnímají samosprávy v okolí. Taky primátor nedalekého Přerova Petr Vrána z hnutí ANO. „Armáda byla vždycky významný zaměstnavatel u nás v regionu a já věřím, že příchod vojáků na letiště bude mít určitě pozitivní dopad na Přerov. Někteří by se sem třeba mohli i přestěhovat,“ uvádí Vrána.

Armáda v areálu letiště plánuje nemalé investice. Do roku 2028 chce zrekonstruovat jednu z řídících věží, hangár a postavit také administrativní budovu.

Kompletní reportáž Lenky Kratochvílové si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související