Hlavní obsah

Budeš slabinou, slýchával. Teď je litvínovský dobrák a flegmatik Zajíček poprvé v reprezentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sám o sobě tvrdí, že je flegmatik, kterému tréma nic neříká a jen tak ho něco nerozhodí. Kolena se 22letému litvínovském gólmanovi Šimonu Zajíčkovi nerozklepala ani teď, když poprvé v kariéře obdržel pozvánku do reprezentace, v níž tak bude na Švédských hrách debutovat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Šimon Zajíček.

Článek

Tušil jste, že by vás kouč nároďáku Radim Rulík mohl nominovat na turnaj v Karlstadu?

Když mi to Ondra Pavelec (trenér gólmanů u reprezentace) volal, byl jsem hodně překvapený. V extralize a vlastně po celé Evropě máme spoustu dobrých gólmanů, kteří by mohli jet místo mě. Já navíc ani neprošel mládežnickými národními týmy.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Šimon Zajíček bude na Švédských hrách debutovat v národním týmu.

V reprezentaci jste přitom měl být už v prosinci na Švýcarských hrách…

Jenže v posledním zápase před pauzou jsem si v Pardubicích natáhl přitahovač. Byl jsem zklamaný, okamžitě jsem si ale hlavu nastavil tak, že musím dál makat, abych se do reprezentace dostal.

Což se teď povedlo, v Litvínově se vám daří. Zaznamenal jste přitom před sezonou hlasy, že brankářská dvojice Zajíček - Tomek by mohla být slabinou Vervy?

To víte, že jsem to slyšel. Myslím ale, že se nám našimi výkony docela daří takové spekulace vyvracet. Není to ale jen o nás.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Litvínovský brankář Šimon Zajíček si svými výkony v extralize řekl o reprezentační nominaci.

Litvínovský trenér gólmanů Zdeněk Orct říká, že jste dobrák, někdy až moc velký. Souhlasíte s ním?

Souhlasím. Třeba ani nechci poučovat spoluhráče v poli, když udělají něco špatně. Právě i Ori (Orct), který je pro mě za svůj přístup k hokeji a bývalou kariéru modlou, mi nedávno říkal, že ještě nemám věk na to, abych na někoho v kabině řval. Takže radši spíš chválím.

Říkáte o sobě, že jste flegmatik. Opravdu vás na ledě jen máloco vyvede z míry?

Myslím si o sobě, že jsem flegmatik, i když pracuju na tom, aby to bylo ještě lepší. Tlak si nepřipouštím, nerozhodí mě blbě inkasovaný gól. Kdybych o něm na ledě ještě několik minut přemýšlel, ničemu by to nepomohlo. Všechno radši hned házím za hlavu a soustřeďuju se na další střelu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankáři Šimon Zajíček (vlevo) a Jakub Málek během tréninku hokejové reprezentace.

Kolik procent výkonu podle vás dělá u gólmana hlava?

Ori říká že 90 procent a já s ním souhlasím. Už se mi stalo, že jsem před zápasem cítil, že nemám hlavu správně nastavenou a na výkonu to pak bylo poznat. Vypadávalo mi dost puků, dostával jsem lacinější góly. Hlava je fakt strašně důležitá.

Přemýšlíte nad tím, že kdyby se vám Švédské hry povedly, mohl byste si říct třeba o roli trojky na domácím mistrovství světa?

Na to vůbec nemyslím. Máme tady spoustu brankářů, kteří jsou přede mnou a mají větší šanci.

Reklama

  Švédsko - Česko zítra 14 : 00
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články