Vlnu abstinentů po únoru nečekám, ale zkusit si měsíc nepít je užitečné, míní primář protialkoholního oddělení

7. únor 2024

Osvětová kampaň Suchej únor si klade za cíl motivovat lidi k abstinenci od alkoholu. Podle primáře protialkoholního oddělení Psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích Jiřího Pokory se ale k měsíci bez alkoholu připojují nejčastěji příležitostní uživatelé, kteří do kategorie vyloženě závislých nespadají.

Čtěte také

Abstinence, byť dočasná, přináší jednoznačné benefity. „Je to zejména regenerace vnitřních orgánů, především jater, která jsou alkoholem hodně zatěžována, a například mozku,“ vyjmenovává lékař.

Alkohol podle Pokory neprospívá v žádném množství – zdraví prospěšná denní dávka alkoholu nikdy nebyla vědecky prokázána. V odborných kruzích se hovoří pouze o dávkách, které by neměly škodit. Podle WHO je to maximálně jedna až dvě alkoholové jednotky denně pro muže a jedna pro ženy (jednotkou se rozumí malé pivo, 20 ml destilátu či deci a půl vína). „Tato dávka není prospěšná, ale není riziková,“ doplňuje lékař.

Jiří Pokora, primář protialkoholního oddělení Psychiatrické nemocnice Brno

Lidé závislí na alkoholu podle primáře protialkoholního oddělení paradoxně nemají problém abstinovat i delší dobu než jeden měsíc, vyznačují se ale tím, že jakmile se napijí, nedokáží se v konzumaci kontrolovat. U alkoholiků je pak jedinou možností důsledná doživotní abstinence, protože ztráta kontroly je trvalá. „Stejně jako cukrovkář nemůže jít do cukrárny a dát si dort, alkoholik nemůže jít do hospody a dát si pivo,“ varuje Pokora a připomíná, že to platí i pro nealkoholická piva, protože i ta nepatrné množství alkoholu obsahují.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.