Letohrad zavádí levnou dopravu pro seniory a handicapované

7. únor 2024 08:08

Město Letohrad na Orlickoústecku zavedlo od února novou službu pro seniory a handicapované lidi. Pečovatelská služba je odveze k lékaři, na úřad, na návštěvu k přátelům nebo na nákup. Jízdné je oproti běžnému taxi zvýhodněné.

„Už máme klienty, kteří se objednali deset dní dopředu třeba na rehabilitace. Budeme jezdit do Ústí nad Orlicí nebo Žamberka. Služba není jen pro obyvatele Letohradu, ale pro lidi z Nekoře, Šedivce a dalších spádových oblastí. Tady jsme blíž k horám a podpůrné služby tady nejsou,“ řekla vedoucí Pečovatelské služby města Letohrad Jana Koželuhová.

Jedna jízda za 50 korun

Help doprava je obdobou Senior taxi, které v některých městech funguje. V Letohradě jedna jízda stojí 50 korun, při koupi permanentky se cena snižuje. Za kartičku na deset jízd klient zaplatí 400 korun, za pět jízd 220 korun. Help doprava jezdí po městě. Mimo Letohrad platí klient ujeté kilometry.

„Naše jízdné je levnější než taxi. V Letohradu navíc ani taxislužba není. Lidé by si museli objednat odvoz z Žamberka a za ujetý kilometr by platili 37 korun,“ řekla Koželuhová. Služba je určená seniorům, handicapovaným, ale také lidem, kteří mají krátkodobé či dlouhodobé zdravotní potíže. „Aby se lidé nemuseli jen prokazovat průkazem ZTP, to jsme nechtěli, chceme posloužit lidem, kteří se ocitnou v nepříznivé situaci. Mají třeba dlouhodobě neschopenku, žijí sami, nemají auto,“ řekla Koželuhová.

Vedoucí pečovatelské služby doufá, že se služby časem rozšíří. Zatím vozí klienty jedno auto, podle Koželuhové by se hodilo vozidlo, které má rampu, aby mohlo převážet lidi na vozíku. „Věřím, že našim zejména starším spoluobčanům nová služba Help doprava přijde vhod. Vyčlenili jsme peníze na zaměstnankyni, která to má na starosti, loni jsme koupili auto. První rok fungování pak vyhodnotíme. Poptávka po službě byla,“ řekl starosta Petr Fiala (Sdružení pro Letohradsko).

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související