Dnes Pondělí - prehanky-dest 22°C
Zítra Úterý - bourky 22°C
Pondělí 20. 5. 2024
Svátek má Zbyšek
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Nové kluziště je spíš brouzdaliště. Na nábřeží se přestalo bruslit kvůli nekvalitnímu ledu
Kluziště se při současných teplotách proměnilo spíš v brouzdaliště. Zdroj foto: Monika Shaw Salajová

Nové kluziště je spíš brouzdaliště. Na nábřeží se přestalo bruslit kvůli nekvalitnímu ledu

Radnice Prahy 5 má problémy s provozem kluziště, které je součástí nově zrekonstruovaného sportovního hřiště na Hořejším nábřeží. Plocha, jejíž rekonstrukce skončila závěrem loňského roku, má sloužit v létě pro míčové sporty a v zimě jako kluziště, ale technologie není schopná udržet kvalitní led v teplotách několika stupňů nad nulou a bylo nutné kluziště uzavřít. Na sociálních sítích to uvedla místostarostka Prahy 5 Monika Shaw Salajová (SEN 21).  

Původní projekt měl dobrý cíl vybudovat na Pětce plnohodnotné veřejné kluziště s pořádným zázemím. Zrekonstruovat krásný areál na Smíchovské náplavce, aby měl celoroční vyžití, se nabízelo. V létě se tam měly hrát míčové sporty, v zimě se mělo jednoduše zapnout chlazení a vzniknout velké kluziště. 

Podle Shaw Salajové se bývalé vedení radnice rozhodlo pro neozkoušenou technologii s chladicím zařízením pod tartanovým povrchem. Technologie není při současném teplém a větrném počasí, kdy nemrzne ani v noci, vyrobit kvalitní ledovou plochu. Na kluzišti jsou kaluže vody, díry v ledu a velké hrboly. 

„Provozovatel, DDM Praha 6, se špatnou kvalitou ledu přes všechnu snahu nic nemůže udělat,“ podotkla místostarostka. Podle ní neexistuje jednoduché ani rychlé řešení.

„Jako městská část si necháváme zhotovit posudek od soudního znalce, abychom zjistili, kde přesně se v průběhu celého projektu staly chyby, nejspíše jich bude několik, a kdo za ně nese odpovědnost,“ sdělila. 

Kdy se kluziště znovu otevře, není jasné. Areál s občerstvením a skateparkem je však nadále otevřen a všechny plánované akce se uskuteční „na suchu“. 

Hřiště má tartanový povrch, pod nímž je chlazení, které je možné v zimě zapnout a vytvořit ledovou plochu. Loni v listopadu dokončená rekonstrukce hřiště trvala rok a vyšla na 46 milionů korun, 13,8 milionu z toho městská část získala jako dotaci od magistrátu.

Projekt připravilo minulé vedení radnice. Hřiště zahrnuje také renovovaný skatepark, přibyly stroje pro fitness cvičení a úpravy se dočkaly mlatové plochy a cesty, osvětlení a technické zázemí.


Autor: Lucie Rychlá

V bytě na sídlišti Antala Staška byla nalezena mrtvá žena

Včera ve 22:37

V neděli odpoledne bylo v bytě v krčské ulici Fillova na sídlišti Antala Staška nalezeno tělo mrtvé dvaatřicetileté ženy. Policisté zjišťují, za jakých okolností k tragédii došlo. Přesnou příčinu určí pitva. Podle serveru aktu.cz je příčinou smrti nešťastná...

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

Včera ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

Včera v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

Včera v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Očkování zvířat osob bez domova

18. května 2024 v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Praha 4 hledá členy do komise pro Eurovolby

17. května 2024 ve 14:47

Praha 4 uvítá na doplnění komisí pro Eurovolby 2024 nové zájemce o členství. Vhodné je i pro studenty 18+ a zdatnější seniory. Bydliště na Praze 4 není podmínkou.

Další články
Nahoru