Vandalismus nebo vylepšení? Olomoučan na své náklady změnil Michalský výpad k nepoznání

7. únor 2024 13:45

Od ledna tohoto roku pracuje dobrovolník Josef Kovář na výmalbě Michalského výpadu v centru Olomouce. „Nechci, aby si děti myslely, že žít v poničeném městě od graffiti je pro nás morálně přijatelné. Chci jim ukázat, že o město musíme pečovat hlavně my sami,“ říká Kovář.

Začátkem tohoto týdne se Josef Kovář, který se v běžném životě živí jako svářeč, pustí do druhé fáze výmalby Michalského výpadu vedoucího z Bezručových sadů k vile Primavesi v historickém centru Olomouce.

„Počasí mi nedovolovalo v posledních týdnech malovat. Vápenatá barva, kterou mám k výmalbě schválenou, potřebuje určité podmínky a na ty jsem musel počkat,“ říká Kovář, který Michalský výpad maluje za své vlastní náklady a ve svém volném čase. Rozhodl se tak, protože se před několika lety stal otcem a chtěl, aby jeho děti vyrůstali v pěkném, neponičeném městě od vandalů.

Výmalbu má od města schválenou

„Pan Kovář vše předem konzultoval jak s majetkoprávním odborem, tak odborem památkové péče. Jeho počin tyto instituce schválily, načež pan Kovář začal s výmalbou,“ upřesňuje Jana Doležalová z tiskového oddělení radnice.

Doplňuje, že takový postup občanů, kteří chtějí zvelebit město, chválí. „Lidé neví, kudy vedou určitá potrubí nebo je nenapadne, že v některých místech nemají vysazovat zeleň, aby například nebránila ve výhledu do křižovatky. Vždy je lepší všechny záměry předem konzultovat s odpovědnými institucemi. Za podobné iniciativy je však město rádo,“ doplňuje Doležalová.

Dodává, že v současné chvíli si město nemohlo dovolit Michalský výpad zrekonstruovat samo, protože by to pro něj byly neúčelné vynaložené prostředky. Výpad podle provedených měření trpí nadměrnou vlhkostí. Kovář byl však podle Doležalové na tuto skutečnost upozorněn. Samo město plánuje nákladnou rekonstrukci výpadu, která by měla odstranit nejenom graffiti, ale i vlhkost. Termín rekonstrukce však doposud není známý, a to i přesto, že má město na rekonstrukci vypracovaný projekt.

Kladné ohlasy střídá stesk po zamalovaném graffiti

Občané města si nový kabát Michalského výpadu chválí. „Schodiště je světlejší, čistější, člověk se v něm hned cítí lépe“, myslí si lidé procházející výpadem a kvitují to i učitelky z blízké mateřinky. Najdou se však i tací, kterým zamalované graffiti chybí. „Dodávalo to městu atmosféru univerzitního města, říká místní student. „Nemám ráda graffiti beze smyslu, ale tady byly na stěnách napsané básničky, které jsem si ráda četla, tak doufám, že ty by se sem časem mohly vrátit“, dodává další.

Celou reportáž s iniciátorem výmalby Michalského výpadu Josefem Kovářem a Janou Doležalovou z tiskového oddělení radnice si můžete poslechnout v přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio