Malík o ocelářské cestě: Každý další den buď lepší než včera!

Marek Malík | Foto: hcocelari.cz

Čtyři tituly v řadě. Taková je aktuální šňůra seniorského týmu třineckých Ocelářů v Tipsport extralize. Ne každý však ví, že Třinec patří dlouhodobě taky mezi mládežnickou elitu. Minulá sezona toho budiž důkazem. Deváťáci brali bronz, junioři stříbro a dorost vedený trenérem Markem Malíkem došel pro zlato! „V klubu to po všech stránkách funguje. Napříč kategoriemi je tu správné nastavení,“ říká v rozhovoru pro hokej.cz bývalý vynikající obránce a nyní úspěšný kouč.

V čem podle vás tkví kouzlo toho, že jsou Oceláři v posledních letech úspěšní ve všech věkových kategoriích?
Začal bych dennodenní poctivou prací všech na zimáku, chceme kvalitu a ne kvantitu. Dbáme na vytvoření pestrých, efektivních a náročných tréninků vhodných pro danou kategorii jak na ledě, tak také na suchu. Snažíme se vytvořit konkurenční prostředí, které kluky posune nejvíce ze všeho. Velkou váhu také klademe na dobré chování, charakter, trénovatelnost a spolupráci v kolektivech. Naše snaha je vytvořit příjemné prostředí, kam kluci budou chodit rádi, budou usměvaví, těší se, i když ví, že je čeká náročný program a drží se našeho motta každý další den buď lepší než včera.

Daří se vám to? Není v mladých hráčích těžké zapálit oheň vlastní iniciativy a chuti pracovat?
Řekl bych, že se nám to daří. Jasně, taky někdy máte horší období a jindy to jde zase parádně. Kluky do ničeho nenutíme, ale snažíme se je učit, aby odevzdali své maximum a současně se sportem bavili. My jsme tu od toho, abychom je navigovali, ukázali jim cestu. Hlavní díl práce je ale na nich samotných. Jedna ze zásadních věcí v kolektivním sportu je spolupráce. Jak já říkám: k tanci vždycky potřebujete dva. A nejen na lince hráč – trenér, ale taky mezi hráči samotnými i mezi trenéry napříč kategoriemi dané organizace. V Třinci tohle funguje.

„Jedna ze zásadních věcí v kolektivním sportu je spolupráce. Jak já říkám: k tanci vždycky potřebujete dva.“

Řekl byste tedy, že jste v Třinci na hráče nároční?
Neřekl bych, že nějak vybočujeme. Věřím, že to máme nastavené správně. Asi není žádné tajemství, že jestliže něco ošidíš, nebo neděláš nejlépe jak umíš, šidíš hlavně sám sebe a potom své spoluhráče. A od toho jsme zde my, abychom hráčům ukázali správnou cestu, ale také je upozornili, když něco není, jak má, že tohle není správný směr. 

Jsou zde vytvořeny podmínky, ve kterých se budou kluci posouvat a my klademe důraz hlavně na správné provedení, snahu a píli. Snažíme se kluky posouvat jak hokejově, tak lidsky. Nemusíme si nic nalhávat, ne na každého čeká hvězdná hokejová kariéra. Nedbáme proto jenom na sportovní výsledky, zajímá nás také, jak kluci vystupují, jestli dobře studují, a jak dobře reprezentují sami sebe, ale tak také klub na ledě i mimo něj. Tohle je naše koncepce, tak to máme nastavené a věříme tomu, že tohle není náročnost, ale správná cesta, jak kluky připravit nejlépe na přechod do seniorského hokeje, potažmo jestli se jejich kariéra bude ubírat jiným směrem, aby byli na život připraveni.

Marek Malík

Marek Malík | Foto: hcocelari.cz

Jak velký je podle vás v ocelářské mládeži tlak na výsledek?
Náročná otázka. Jak na ni správně odpovědět, když sto lidí má v této otázce sto názorů. (usmívá se) Asi je důležité říct, o které kategorii se bavíme. V žákovských kategoriích je naše snaha hrát co nejvíce hráčů, a také se snažit, aby si vyzkoušeli všechny pozice a byli všestranní. Hlavně klademe důraz na rozvoj individuality hráče. Aby jejich dovednosti byly co nejlepší a vývoj byl maximální. Současně se ale snažíme celý tým naučit vše, co je potřeba, aby společně rostli jako celek a také, aby byli vítězové. Nádherné přísloví říká: Aby ses naučil vítězit, musíš se naučit nenávidět porážky. Nenazýval bych to tlakem na výsledek, ale chceme udělat vše, co umíme, pro co nejlepší výsledek.

„Hlavně klademe důraz na rozvoj individuality hráče.“

Důležitým pomocníkem pro to je vynikající zázemí, které Oceláři pro juniory i dorost mají. Je o ně postaráno v otázce stravy, regenerace. K dispozici mají už spoustu let sportovního psychologa Václava Petráše…
V plno věcech byli Oceláři v Česku průkopníky. Třeba právě spolupráce Vencou Petrášem, už snad více než desetiletá! Je to jedna z dalších věcí, které chceme klukům ukázat a dopřát, aby si vyzkoušeli. Nejde jenom o sílu, kondici, ale také o mentální nastavení, které mohou ovlivnit váš výkon. Proto kromě možné spolupráce se sportovním psychologem dáváme také velkou váhu regeneraci. Ta je u nás na špičkové úrovni a hráči využívají po náročném programu saunu, bazén a vířivé vany. Využíváme dvě haly, v nichž máme dvě ledové plochy, posilovny a střelnice na obou halách. Využíváme také okolí pro kvalitní a pestré tréninky. I když jsou naše podmínky pro rozvoj skvělé, neustále se snažíme něco vylepšovat.

Do áčka Třince v sezoně pronikl mladičký Petr Sikora, kterého jste měl vloni ve zlatém dorosteneckém týmu. Pro další kluky to musí být velká motivace, že to jde.
Určitě, je to tak. Přejeme si, aby takových případů bylo co nejvíc. Třinecké áčko bralo v posledních letech pokaždé titul, nároky jsou obrovské. Prosadit se je těžké, ale nyní vidíme, že to jde. Zápasy už si zahrál jak Siki, tak také Míra Holinka. Také Radim Mrtka už dostává prostor v tréninku s áčkem. Těší nás to strašně moc, i pro nás trenéry je to odměna. Nazval jste to přesně, je to nádherná motivace pro další.

Zmínil jste reprezentační výběry. Na Hlinka Gretzky Cupu měli v létě Oceláři pětičlenné zastoupení. Takže se daří podle představ i tohle?
Loňský rok byl opravdu mimořádně úspěšný pro celou organizaci, od áčka až po celou mládež. Další naše snaha je, aby byli naši hráči vidět také na mezinárodní scéně, začíná to reprezentacemi, zároveň si moc přejeme vychovávat také hráče pro NHL.

Zrovna na Hlinkovi se to povedlo. Když budu mluvit sám za sebe, ještě více než samotný počet kluků v týmu mě těší, jak kluci k úspěchu pomohli. Všech pět hráčů bylo vidět, byli prospěšní pro tým, měli velké a důležité role. Skvělá vizitka pro ocelářskou mládež.

„Je to krásná práce, která mě naplňuje a baví.“

Rozhovor bych uzavřel otázkou na vaši trenérskou dráhu. Jste úspěšný mládežnický kouč, kam ale míří vaše další sny a cíle?
Je to krásná práce, která mě naplňuje a baví. Kluci jsou pracovití, vidíte na nich krásný progres, který za sezonu udělají. Budujeme zdravou atmosféru, kde nikoho k práci nenutíme. Kluky jen motivujeme. A já osobně? V každém týmu a organizaci, ve které budu působit, chci jednu stejnou věc. Chci udělat vše, co umím, aby se hráči co nejvíce zlepšovali. Aby tým, který vedu, byl úspěšný a společně s kolegy, aby byla celá organizace nejlepší v republice! Jak výsledkově, tak výchovou a rozvojem hráčů. V Třinci se nastavila výborná koncepce. Máme skvělé trenéry, kteří spolu vychází a ví, že každodenní poctivou prací a vzájemnou spoluprací budeme vychovávat hodně dobrých hráčů a mít úspěšnou organizaci.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz