Za zapálení výrobní haly se stamilionovou škodou si mladík odpyká osm let

foto Odvolací soud se vrátil k případu Petra Ciny, který podle obžaloby úmyslně zapálil výrobní halu v Kralupech nad Vltavou a způsobil škodu za 172 milionů korun, 7. února 2023, Praha.

Praha - Petr Cina si za založení rozsáhlého požáru výrobní haly potravinářské společnosti Bidfood v Kralupech nad Vltavou odpyká osm let vězení. Trest za úmyslné obecné ohrožení se škodou 172 milionů korun mu dnes pravomocně potvrdil pražský vrchní soud. Mladíka původně loni zprostil obvinění, do případu se ale poté úspěšně vložil dovoláním nejvyšší státní zástupce a Nejvyšší soud případ vrátil k novému rozhodnutí.

"Za této situace nám nezbylo nic jiného než akceptovat skutková zjištění a na ně navazující právní zjištění učiněná soudem prvního stupně a výrok o vině potvrdit," řekl předseda odvolacího senátu Petr Smrž. Osmi lety vězení potrestal Cinu už před rokem středočeský krajský soud, Smržův senát ale mladíka následně osvobodil. Tehdy to zdůvodnil tak, že se nepodařilo prokázat, že skutek spáchal právě Cina.

Skladovací a výrobní hala, v níž vznikalo zboží pod značkou Nowaco, shořela 19. listopadu 2020. Podle verdiktu požár odpoledne úmyslně založil tamní zaměstnanec Cina ve skladu obalů. Vedle skladu vyhořela také provozovna s čerstvými rybami. Oheň zničil mimo jiné stroje pro balení ryb, zařízení pro filetování lososů či výrobníky ledu.

Cina tehdy ve firmě pracoval teprve dva týdny jako výpomoc. Podle obžaloby chtěl zřejmě založit jen menší oheň, svést požár na kolegu kuřáka, s nímž neměl dobré vztahy, a prosadit na jeho místo svého známého. Plameny se ale vymkly kontrole.

Třiadvacetiletý mladík to dnes označil za domněnku. "Žádné přímé důkazy proti mně nesvědčí. Závěr, že požár způsobil otevřený oheň, ne nedopalek, se mi zdá spekulativní - 70 procent požárů dnes působí nedbalost občana kuřáka, který odhodí nedopalek," zdůraznil doposud netrestaný muž. Soudy ale dospěly k závěru, že Cinu vedle odborného vyjádření z oboru požární ochrany usvědčil i vyšetřovací pokus spolu s kamerovými záznamy z pracoviště.

Státní zástupce Radek Bělor novinářům po zasedání řekl, že po přečtení pokynů Nejvyššího soudu dnes nečekal jiný výsledek než potvrzení odsuzujícího rozsudku. U soudu upozornil na to, že požár způsobil škodu, která 17násobně převyšuje škodu velkého rozsahu stanovenou trestním zákoníkem. Ta je jedním z důvodů pro vyšší sazbu za úmyslné obecné ohrožení, konkrétně osm až 15 let. Cina dostal trest na samé spodní hranici této sazby, a trest tak podle Bělora nelze vnímat jako nepřiměřeně přísný.

Na místě vyhořelého objektu vznikla v létě 2022 nová balírna ryb, do které firma Bidfood investovala 400 milionů korun. Má protipožární zabezpečení se 300 čidly, automatickými systémy a napojením na dvě nádrže.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď