Barbora Baronová: Slečny. Vyprávění pěti žen, které se nikdy neprovdaly a nikdy neměly děti

Stylizovaný literární dokument Slečny mapuje prostřednictvím osmi otevřených a literárně zpracovaných výpovědí fenomén neprovdaných žen v Československu a v Česku od 20. let 20. století do roku 2012. Jeho vydání má ambice přispět k zachycení specifické role ženy v kontextu novodobé historie s ohledem na proměnlivou politickou, sociální, náboženskou a ekonomickou situaci v zemi, a tím nastínit vývoj smýšlení české společnosti za posledních 80 let.

Účinkují: Vypravěčka (Taťjana Medvecká), Eliška (Jana Altmanová), Lidie (Libuše Švormová), Anna (Dana Batulková), Lída (Jitka Sedláčková), Markéta (Stanislava Jachnická)
Připravila: Petra Lásková
Napsala: Barbora Baronová
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2017

Jako žena jsem společensky selhala. Bylo mi třicet, nejsem vdaná a nemám děti. Často slýchávám, že bych se nad sebou měla zamyslet, že už "nemám tolik času". Že pokud si co nejdříve nepořídím rodinu, bude mé žití nadále méně hodnotné než životy žen, které svou tradiční roli včas naplnily.
Barbora Baronová, autorka knihy Slečny

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.
Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související