Tiskové zprávy

Výhody cloud computingu pro moderní podniky

cloud server
Foto: pixabay.com, Tag: Cloud

Cloud computing má vliv na podnikové IT strategie, jelikož přináší pokročilé zabezpečení, flexibilitu a škálovatelnost, přístupnost z libovolného místa, efektivní obnovu dat po haváriích a centralizaci datové bezpečnosti. Tento článek se zaměřuje na důležité aspekty cloud computingu, včetně jeho role ve snižování nákladů a podpoře udržitelnosti. 

Cloud computing funguje na principu vzdáleného ukládání a zpracovávání dat, která jsou umístěná na serverech v datových centrech, namísto toho, aby byla uložená přímo v uživatelově zařízení (nebo firemním on-premise serveru). Díky tomu můžete přistupovat ke svým datům a spouštět aplikace odkudkoliv – ovšem za předpokladu, že máte přístup k internetu. 

Struktura cloud computingu se obvykle dělí do tří základních kategorií: infrastruktura jako služba (IaaS), platforma jako služba (PaaS) a software jako služba (SaaS). Každá z těchto kategorií nabízí různé typy služeb a úrovně správy a kontrol nad výpočetními prostředky. My si nicméně v následujícím textu uvedeme, jaké jsou hlavní výhody užívání cloudu: 

  1. Pokročilé zabezpečení 

Významnou výhodou cloudových služeb je zlepšené zabezpečení. Poskytovatelé cloudu typicky instalují a používají pokročilá bezpečnostní opatření k ochraně dat a aplikací zákazníků. Tyto společnosti, jako například Microsoft, najímají tisíce odborníků na kybernetickou bezpečnost, aby zajistily ochranu svých cloudových platforem. V důsledku toho se vývoj a implementace bezpečnostních řešení pro tyto platformy vyvinul v samostatné odvětví. Tento trend odráží rostoucí potřebu firem adaptovat se na pokročilé cloudové technologie. 

  1. Flexibilita a škálovatelnost 

Jednou z hlavních výhod cloud computingu je flexibilita a možnost škálovat zdroje dle aktuálních požadavků. Toto umožňuje organizacím rychle reagovat na měnící se tržní podmínky bez nutnosti investovat do vlastní IT infrastruktury a zdrojů. Škálovatelnost se využívá například i v cloud renderingu – jedná se o proces využívání cloudových zdrojů pro náročné vizualizační úlohy, jako je 3D modelování a animace. 

  1. Přístupnost 

Přístupnost odkudkoli a z jakéhokoli zařízení s internetovou konektivitou umožňuje zaměstnancům pracovat efektivně z různých poboček, kanceláří a domovů napříč různými státy či zeměmi. Tato zlepšená přístupnost neovlivňuje pouze zaměstnance; klienti a zákazníci mají možnost přístupu k určeným informacím skrze bezpečné online rozhraní. To jim umožňuje snadno a bezpečně prohlížet a spravovat informace, k nimž mají oprávnění, aniž by měli přístup k interním firemním dokumentům.  

Toto řešení poskytuje jak pohodlí pro klienty, tak zajišťuje ochranu důvěrných firemních dat. To zajišťuje, že všichni mají aktuální informace, ať jsou v kanceláři, nebo z domova. Díky cloudovým technologiím a internetovému připojení tak můžou lidé snadno přistupovat k potřebným datům a aplikacím z libovolného místa, což zvyšuje flexibilitu a efektivitu práce

  1. Obnova po haváriích 

Kvalitní a rychlá obnova systémů po haváriích je pro správné fungování podniků nezbytná, protože i krátká doba nefunkčnosti může mít negativní dopady na produktivitu, příjmy a pověst podniku nebo značky. Jednou z klíčových výhod cloudu je jeho schopnost zajistit nepřetržitou dostupnost dat díky redundantnímu uložení. Toto řešení minimalizuje dopad různých nouzových situací – od přírodních katastrof až po výpadky proudu – na uživatele. V mnoha případech uživatelé ani nezaznamenají, že došlo k nějakému výpadku, protože data jsou okamžitě dostupná z jiných zálohovaných zdrojů. 

  1. Centralizace bezpečnosti dat 

Při využívání cloudového úložiště jsou zálohy dat centralizovaně uloženy v datových centrech poskytovatelů cloudu. Toto řešení eliminuje potřebu, aby jednotliví uživatelé nebo týmy udržovali vlastní zálohy na místě nebo mimo něj. Avšak i přes výhody cloudového úložiště je důležité dodržovat pravidlo zálohování 3-2-1, které doporučuje mít dvě místní (on-premise) zálohy a jednu cloudovou, aby se minimalizovalo riziko ztráty dat v případě selhání jedné zálohy nebo jejího zničení. 

Zabezpečení cloudu je primárně zodpovědností poskytovatelů cloudových služeb, kteří implementují technologie, jako je šifrování dat a dvoufaktorové ověřování. Například systém Oracle využívá cloudovou architekturu s vysokou prioritou zabezpečení, včetně zabudované automatizované ochrany. Zatímco týmy využívající cloudové služby mohou mít určitý stupeň kontroly nad některými aspekty zabezpečení, jako je správa přístupu a ověřování, hlavní zabezpečení je poskytované a spravované cloudovým poskytovatelem. 

  1. Úspora nákladů 

Cloud computing pomáhá snižovat nebo eliminovat náklady na nákup a údržbu fyzického hardwaru a infrastruktury. Díky modelu „pay-as-you-go“, který implementuje většina cloudových poskytovatelů, platíte pouze za zdroje, které skutečně využíváte, což vám umožňuje optimalizovat náklady a vyhnout se investování do hardwaru datových center​. Hlavně ušetříte na provozu a kyberbezpečnosti.  

Suma sumarum, cloud computing je technologií, která podporuje růst a inovace podniků. S jeho schopnostmi pokročilého zabezpečení, flexibilní škálovatelnosti, zvýšené přístupnosti, efektivní obnovy po haváriích a centralizace bezpečnosti dat, spolu s potenciálem pro úspory nákladů, poskytuje firmám nejen technologické výhody, ale také podporuje jejich strategie udržitelnosti a dlouhodobého úspěchu.  

MŮŽE SE VÁM TAKÉ LÍBIT ▼

Komentuj ▼

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Více článků ► Tiskové zprávy