Tropy u Berlína nezavírají ani v noci. Objektem prošli nacisté, rudoarmějci, stavitelé vzducholodí i Tom Cruise

Je to labyrint superlativů: jedna z největších samonosných hal na planetě obsahuje největší krytý deštný prales na světě, dvěstěmetrový turbo tobogán, středověký hrad, westernové městečko a nespočet dalších nej. Ale také bazény připomínající polévku, neprofesionální personál a přemrštěné ceny.

Tropické ostrovy jsou největším tropickým prázdninovým resortem v Evropě. Zde můžete zapomenout na každodenní starosti a najít odpočinek, akci a zábavu pro sebe, svou rodinu, své partnery, přátele. Se svými nesčetnými atrakcemi a skvělými tematickými světy je tu něco pro každého. Čeká na vás největší tobogánová věž v Německu, největší krytý deštný „prales“ na světě nebo dokonce 10 000 m2 saunového a lázeňského zařízení. Ale je toho ještě víc, co objevovat.

Vodní resort se nachází asi 60 km jihovýchodně od Berlína. Cesta z Prahy trvá asi tři hodiny, a tak se atrakce může stát alternativou k cestě na vzdálené – opravdové – tropické ostrovy. Přesvědčte se sami v následujícím videu:

Tom Cruise sestoupil z nebes

V létě roku 2007 se natáčel v okolních lesích velkofilm „Valkýra“ v čele se populárním hercem Tomem Cruisem.  Snímek vypráví skutečný příběh plukovníka Clause von Stauffenberga (Cruise), který stál v čele rozsáhlého protinacistického spiknutí, jehož hlavním cílem měla být likvidace Adolfa Hitlera a odstavení jeho nejvěrnějších spolupracovníků od moci.

Každé ráno během natáčení přelétával vrtulníkem nad kolosálním hangárem aquaparku, až jednoho dne dosedl na zem, překvapil tehdejší vedoucí směny místní ostrahy Alex, která mu po prvotním šoku uspořádala improvizovanou prohlídku celého akvaparku.

Z minulosti do současnosti

Také dlouhá historie obřího hangáru, ve kterém sídlí vodní svět, souvisí tak trochu s nechvalně proslulou 2. světovou válkou a nacisty. Park se totiž podle Denik.cz „nachází v někdejším hangáru, který byl původně postavený v roce 1938 pro tehdy už nacistickou Luftwaffe. Po 2. světové válce se objektu zmocnila Rudá armáda a Sověti ji využívali až do roku 1992.“

Dále Denik uvádí, že „roku 2003 pak hangár koupila malajská investiční společnost, která zde chtěla stavět vzducholodě. Z tohoto projektu však sešlo a přednost dostalo vybudování obřího aquaparku Tropical Islands.“

Je tam všechno

Na zábavný „ostrov“ se vejde až 6600 osob, které nemusejí končit se zábavou ani přes noc, otevírací doba totiž nikdy nekončí. Vzduch uvnitř je ohřátý na 30 stupňů Celsia, voda v laguně má ještě o dva stupně více. Resort se dělí do několika částí, jak popsal In-magazin.cz. Jsou to například tropický květinový svět, vesnice s tropickým jídlem, tropický prales s dlouhou stezkou, tropické moře s plátěnými křesílky s vodními atrakcemi a v neposlední řadě na Bali lagunu.

Stromy umístěné v parku jsou dovezené přímo z džungle, exotická vesnička představuje soubor chýší a je skvělou možností pro vychutnání koktejlu. Nákupní ulička nabízí upomínkové předměty z celého světa. Tropino Club, dětský ráj, je určen k horolezectví a projížďce na lodičkách. Budete ohromeni letem balónem i wellness službami, minigolfem atd.

Kde složit hlavu

Ubytovat se lze vevnitř, venku, v chýši, ve stanu, v luxusním apartmánu či naopak kempu. „Naše ubytování je v mnoha ohledech jedinečné a váš pobyt u nás je opravdu výjimečný. Od stanů po prázdninové domy je k dispozici obrovský výběr pro každého. Pohodlí a bezpečnost jsou naše hlavní priority. Bez ohledu na to, jaké ubytování si vyberete. V tropech bude krásně snové,“ propagují stránky resortu.

Na vlastní oči

„Do hangáru by se vešla Eiffelova věž. Hlavní vodní plocha má velikost tří olympijských bazénů. Je zde i 50 tisíc skutečných rostlin a řada exotických ryb,“ popsal Alex Ronan v reportáži pro internetový magazín Bon Appetit.

„V džungli tu mají i motýly, kteří se živí šťávou z plátků pomerančů a ananasů. Žije zde také hejno plameňáků. I část vybavení je originálních, například dřevěné chýše vyráběli řemeslníci ze Samoy, v Německu byly jen předem zpracované díly smontovány,“ poutavě popsal Alex Ronan.

Ne vše je dokonalé

Propagační materiály mohou leckdy klamat. Zkušenosti a postřehy návštěvníků aquaparku nejsou vždy pozitivní a příjemné. Přestože jejich hodnocení na specializovaném cestovatelském webu Trip Advisor dávají čtyři z pěti hvězdiček, najde se zde řada negativních recenzí popisujících negativní zkušenosti. Web cituje například recenzi Tatiany Alekseevaové z Nizozemska: „Odpoledne to v bazénech vypadá jako v polévce, jen místo nudlí jsou lidé. Také nám trvalo hodinu, než jsme našli volnou židli. Personál je vyčerpán stížnostmi a reaguje neprofesionálně. Také téměř nemluví anglicky. Vybavení je jedinečné, služby uvnitř špatné,“ uvedla ve své recenzi například.

Ceny

V ceníku na rok 2024 na webu tropického aquaparku stojí celodenní vstupenka na Pure Tropical (koupená online) ve všední dny 47,90 EUR, o víkendu a svátcích o dvě eura více. Děti od čtyř do 11 let zaplatí o deset, resp. o devět eur méně, do tří let má dítě vstup zdarma.

Za celodenní vstupenku do Tropics & Sauna zaplatíte 57,90 EUR (59,90 EUR), do 11 let dítěte 43,90 EUR (44,90 EUR). Připlatit se dá také za přechod mezi tropickým světem a dalšími atrakcemi. Například za přechod z tropického světa do Sauna & Spa si připlatíte 14 eur nehledě na den, se slevou osm eur a do fitness za pět eur. Vstupenky koupené online jsou levnější. Aktuální nabídka na webu resortu zní: online rodinná vstupenka za 145 EUR.

Zdroje: tropical-islands.de, kinobox.cz, bonappetit.com, denik.cz. Titulní obrázek: By Bmalina – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5844196